Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  burchten en kastelen   karlstejn burcht 

Tsjechie.nl - Het belangrijke Karlstejn

Meer burchten en kastelen ...

Karlstejn is de belangrijkste burcht van Tsjechië en een van de symbolen van het Tsjechische koninkrijk. De burcht ligt dertig kilometer ten zuidwesten van Praag middenin een prachtig heuvellandschap met imposante rotspartijen en karstgesteente.

De burcht is gebouwd in 1348 door keizer Karel IV. Het diende als een toevluchtsoord, maar ook als een veilige bewaarplaats voor de kroonjuwelen en andere kostbaren relieken van het Heilige Roomse Rijk. Het resultaat hiervan was een onneembare vesting. Dankzij gekantelde muren gebouwd op rotsen werd het de vijand niet gemakkelijk gemaakt.

Karlstejn heeft drie niveaus. Op het laagste niveau bevonden zich de wereldlijke ruimtes. Deze werden bewoond door de keizer, zijn echtgenote en gevolg. Zij stelden de gemeente van de aardbewoners voor.

Op het tweede niveau is de Onze Lieve Vrouwekerk gebouwd en een particuliere kapel van Karel IV die door middel van een smalle gang met de kerk verbonden is. De kapel is gewijd aan Karels beschermvrouwe, Sint-Catharina. Op het hoogste niveau stak de prismatoren boven met de heiligste sacrale ruimte in de burcht, de Heilige Kruiskapel die het hemelrijk Jeruzalem moest voorstellen.

Het schijnt dat Karel IV de burcht vaak bezocht. Om zo in afzondering te bidden en uit te rusten. Om deze reden zijn er wel vier kapellen in de burcht te vinden. In de Heilige Kruiskapel bevonden zich de kroonjuwelen welke in een nis achter het altaar bewaard werden. Onder het bewind van Karel IV was Karlstejn vooral een representatief verblijf dat slechts een dag te paard van Praag verwijderd was.

Tijdens de Hussietenoorlogen is Karlstejn meerdere malen aangevallen. In 1422 heeft het versterkingswerk zijn kwaliteit bewezen wanneer het tevergeefs door de Pragenaars is belegerd. Aan het einde van de 15e eeuw zijn er laat-gotische aanpassingen gemaakt waarbij het silhouet van de burcht veranderd is door de verbouwing van de kerktoren. In de tijden van keizer Rudolf (in de jaren 1578 – 1597) zijn er uitgebreide reconstructies en aanpassingen uitgevoerd in de stijl van de renaissance. In 1625 heeft de keizer Ferdinand II het statuut van Karlstejn opgeheven. De keizerin Marie Terezie heeft de burcht aan de Edelvrouweninstitut geschonken en zij hebben het economische bestuur van het landgoed in de burcht gevestigd.

De burcht wordt gedomineerd door de Grote Toren met de Heilige Kruiskapel die in het voorjaar van 1357 ingewijd is, de meest kostbare en representatieve ruimte in de burcht. De gewelven zijn door half-edelstenen versierd in de vorm van kruizen. U vindt hier ook een unieke verzameling van 129 plaatschilderijen. Deze zijn grotendeels door Meester Theodoricus gemaakt die de ideale of vermoedelijke portretten voorstellen van de heiligen, heilige paussen en bisschoppen, heilige heersers en kerkelijke leraren. Boven het altaar staat een nis die door een verguld hekwerk afgesloten is waarin de rijkse krooninsignes en relikwieën zijn bewaard. Het gewelf beeldt een sterrenhemel uit met de maan, de zon en de vijf toen bekende planeten.

Pas aan het einde van de 18e eeuw is men de historische betekenis van Karlstejn gaan waarderen. Het is besloten dat de burcht puristisch wordt geregotiseerd. Deze verbouwing is onder de toezicht van de architect Josef Mocker in 1887 gestart. Sommige gebouwen zijn toen gesloopt. Karlstejn dankt het huidige uiterlijk bijna volledig aan de 19e eeuwse opvattingen over hoe een middeleeuws bolwerk er uit zou moeten zien. Hoewel er niet veel van de oorspronkelijke vorm bewaard is gebleven, maakt het slot nog steeds indruk. Het is eerder het romantische silhouet, dan de eveneens zwaar gerestaureerde binnenkant.

Het bezoeken van de burcht is een leuke dagtrip. Tijdens de wandeling vanaf het dorp naar het kasteel vindt u een aantal leuke winkels. U kunt hier bijvoorbeeld Boheems kristal kopen. De prijzen zijn hier lager dan in Praag. Er zijn dagelijks rondleidingen in verschillende talen. U kunt tevens de tuinen van het slot bezoeken. Vanuit Praag worden er diverse tours naar Karlstejn aangeboden.

 


terug | home
Meer burchten en kastelen ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl