Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  burchten en kastelen   kromeriz 

Tsjechie.nl - Zomerzetel Kromeriz

Meer burchten en kastelen ...

Kromeriz werd in 1110 eigendom van de bisschoppen van Olomouc en fungeerde als hun zomerzetel. Bruno van Schauenburg, één van de bisschopppen, heeft destijds op de plaats van een Slavische Citadel een gotische burcht laten bouwen. Aan het einde van de 15e eeuw is de burcht tot een renaissancistische residentie verbouwd. Het resultaat is een gebouw met vier grote vleugels en een grote toren.

Aan het einde van de dertigjariger oorlog, in 1643, is het kasteel door het Zweedse leger geplunderd en op de plaats ervan is een vroeg-barok paleis gebouwd. De Bisschop Karel Liechtenstein heeft de Italiaanse keizerlijke architecten F. Luches en G. P. Tencallo uit Wenen om hulp gevraagd. Zij hebben toen tevens andere gebouwen in de door een brand verwoeste stad ontworpen.

Van de oorspronkelijke burcht is het onderste gedeelte van de hoofdtoren bewaard gebleven, al is de rest verbouwd tot wat pompeuse 84 m hoge toren.

Op de fundering van de oorspronkelijke burcht is een hoog gebouw opgetrokken. Het omsluit het binnenhof met arcades en de door vensters ingedeelde gevels, pilasters (uit de wand naar voren komende vierkante zuilen) en de hoekrisalieten (vooruitgeschoven gedeeltes van de voorgevel).

Na een grote brand in het kasteel in 1752 volgden weer verbouwingen en kreeg het zijn huidige uiterlijk. In de revolutionaire jaren 1848 – 1849 had Kromeriz zo'n aanzien dat er een vergadering van het rijks-constitutionele congres uit Wenen werd gehouden. In 1885 hebben er de Oostenrijkse keizer Franz Josef I en de Russische tsaar Alexander I elkaar ontmoet..

Binnen het kasteel kunt u de rijk versierde interieurs met oorspronkelijke inrichting bezichtigen. Tevens zijn er interessante collecties te zien en een sala terena waaruit de tuin onder de burcht betreden kan worden. De interieurs hadden toentertijd drie functies: representatie, presentatie van de kunsthistorische collecties en het economische bestuur van het bisdom. Er zijn diverse schitterende zalen te bezoeken. Waaronder de troonzaal, de congres- en leenzaal, jachtsalon, tsaristisch salon, oude bibliotheek en het zomerverblijf.

De kasteelgalerij laat werken zien van de Europese meesters uit de periode van de 15e  tot en met de 18e eeuw. U kunt er schilderijen zien van onder andere Tizian, Lucas Cranach sr., Hans von Aachen, Paolo Veronese of Jan Breughel sr. Het is een van de meest kostbare schilderijencollecties van Tsjechië.

De 'Bloementuin' onder het kasteel is in de middeleeuwen gesticht. Later zijn de renaissancistische en barokke stijlen toegepast door onder andere Tsjechische en Italiaanse meesters. U wandelt over paadjes langs bloemperken, natuurlijke doolhoven en sierhoutgewassen.

In het midden treft u een achthoekige rotonde versierd met schilderijen en standbeelden. In de 19e eeuw is het tot een romantisch Engels park veranderd met een oppervlakte van 64 ha. Er zijn drie vijvers en een aantal romantische gebouwen. Dit alles wordt omringd door een monumentale colonnade van 244 meter lang. De tuinen van Kromeriz horen tot de belangrijkste monumenten van de tuinarchitectuur in Europa. Vanaf 1998 staan ze op de Wereldergoedlijst van UNESCO, samen met het kasteelareaal.

 


terug | home
Meer burchten en kastelen ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl