Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  burchten en kastelen   cesky krumlov 

Tsjechie.nl - De burcht van Cesky Krumlov

Meer burchten en kastelen ...

De burcht Krumlov is op een steile, uitstekende rots door de heren van Krumlov in de helft van de 13e eeuw gesticht. Hij ligt boven de meanderende rivier de Moldau. De heren van Krumlov hoorden bij de belangrijke Tsjechische adelijke familie Vítkovci. In het jaar 1302 is de burcht in het bezit van de Rosenbergs (Rozmberks) gekomen. Vervolgens zijn ze er een verblijf voor de familie gaan bouwen.

De imposante gotische burcht is onder het bewind van Vilém van Rosenberg en onder de leiding van Italiaanse meesters verbouwd tot een monumentaal pompeus renaissancistisch verblijf. Tegelijkertijd is het een cultureel, maatschappelijk en economisch centrum geworden van het uitgestrekte Rosenbergse landgoed.

Petr Vok van Rosenberg heeft het verblijf om financiele redenen verkocht aan Rudolf II van Habsburg. Hij heeft het kasteel echter nooit kunnen bezocht. Zijn neef keizer Ferdinand II heeft het aan zijn financier Jan Oldrich van Eggenberg geschonken in 1622. De volgende grootscheepse verbouwingen van het kasteel zijn in de barokstijl uitgevoerd, onder het bewind van Jan Kristian van Eggenberg aan het einde van de 17e eeuw.

De zalen van het kasteel zijn toen geniveleerd, imposante barokke trappenhuizen zijn gebouwd, de barokke kasteeltuinen zijn gesticht en het nieuwe gebouw van het barokke theater en de muntemakerij zijn gebouwd.

Het landgoed van de Eggenbergers kwam als erfenis in het bezit van de Schwarzenberg familie. Door het verbinden van de eigendommen van deze twee adelijke families is een uitgestrekt landgoed ontstaan dat door de ligging en oppervlakte aan de Rosenbergse tijden deed herinneren.

De volgende aanpassingen in de stijl van de top-barok en rococo zijn doorgegaan in de tijd van Josef Adam van Schwarzenberg. Hij heeft de ruimtes van de spiegel- en maskeradezaal opnieuw laten aanpassen en door de rococoschilderingen van Josef Lederer laten versieren. Het gebouw van het Eggenbergs theater is verbouwd en uitgerust met een uitgebreide collectie coulissen van Weense schilders, theatercostuums en rekwisieten uit de 18e eeuw.

In de tuin is het lustslot Bellarie verbouwd. Er staat nu een houten muziekpaviljoen met een winter kasteelrijschool. Het theater en park zijn toegankelijk door de gangen in de bovenverdiepingen van de laat-barokke mantelbrug, een technisch monument dat de vestinggracht overbrugt.

Aan het einde van de 18e eeuw zijn de bouwactiviteiten in het Krumlovse kasteel opgehouden en het kasteel werd verlaten. De vraag of het vernieuwd moet worden, kwam pas bij de vorst Adolf Josef van Schwarzenberg op. In 1900 heeft hij besloten dat een gedeelte van de Schwarzenbergse representatiezalen toegankelijk mag worden voor het publiek. In 1940 is het Schwarzenbergs eigendom door de Gestapo geconfisqueerd. Na de oorlog is het kasteel staatseigendom geworden en opnieuw toegankelijk gemaakt voor het publiek. In 1992 is het hele historische complex ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van wereld cultuur- en natuurfonds van de UNESCO.

 


terug | home
Meer burchten en kastelen ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl