Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  burchten en kastelen   frydlant 

Tsjechie.nl - Het harmonieuze Frydlant

Meer burchten en kastelen ...

Frydlant is een interessant voorbeeld van een harmonieuze eenheid tussen twee waardevolle architectonische objecten: een middeleeuwse burcht en een renaissancistisch kasteel. De burcht stamt uit de 13e eeuw en is op een strategisch plaats gebouwd. Precies op een kruising van belangrijke handelswegen. Het oudste deel is de zogenaamde oude burcht. Deze heeft een bijna vijftig meter hoge toren die als een orientatiepunt diende en tot vandaag is bewaard gebleven.

Vanaf 1588 is Frydlant door de Rederns bewoond. Naast succesvolle handelaars en strijders waren zij ook kunstliefhebbers. Zij hebben het nieuwe renaissancistische kasteel laten bouwen met rijke sgraffito versiering en een imposante kasteelkapel uit de wisseling van de 16e en 17e eeuw.

De in beslag genomen bezittingen van de Rederns zijn na de slag op de Bila hora (Witte berg, 1622) door de keizerlijke generaal Albrecht von Wallenstein gekocht. Dit was de hertog van Frydlant, een van de belangrijkste persoonlijkheden van de dertigjarige oorlog met Zweden. Nadat hij in 1634 met geweld om het leven werd gebracht, heeft zijn luitenant-generaal Matas Gallas het landgoed van Frydlant gekregen.

Frydlant is lang in het bezit van zijn familie gebleven. Al is het tijdens de dertigjarige oorlog meerdere keren in handen van de Zweden geweest. Zij hebben in de jaren 1646 – 1647 het imposante versterkingswerk laten bouwen en de versterking met de vijfzijdige bastions verbeterd.

In de tweede helft van de 18e eeuw hebben de Clam-Gallasen een slotbewaardersvleugel laten aanbouwen. De woonruimtes bevonden zich toen al in het kasteelgedeelte. In de burchtzalen die toegankelijk zijn gemaakt voor publiek in 1801. U kunt er wapens-, meubel-, schilderijen- en boekencollecties uit de 16e en 17e eeuw bewonderen. Frydlant is zelfs de eerste burcht van Europa die toegankelijk is gemaakt voor het publiek.

De huidige expositie in het oudste burchtmuseum toont u het leven Albrecht von Walenstein en de dertigjarige oorlog. Verder is er een kapel met kostbaar meubilair en twee kasteelvleugels. Behalve van de meubels, kasteelinrichting, glas en porselein bevat de expositie vooral rijke wapencollecities en een unieke pijpenverzameling.

U kunt naar het adelijke kantoor, een kinderslaapkamer met kostbaar speelgoed uit het einde van de 19e eeuw, kasteelbadkamer en een keuken met orspronkelijke inrichting die tot vandaag kan functioneren. In de kasteelgalerij zijn de werken van de Tsjechische barokke meesters Karel Skreta, Petr Brandl en Vaclav Vavrinec Reiner tentoongesteld.

 


terug | home
Meer burchten en kastelen ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl