Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  burchten en kastelen   becov nad teplou 

Tsjechie.nl - Landgoed Becov nad teplou

Meer burchten en kastelen ...

In de 13e eeuw is de burcht Becov nad Teplou door de heren van Osek op een vooruitspringende rots gesticht. Precies daar waar een landelijk handelspad lag zodat het pad beschermd kon worden en de belasting opgehaald. De grootste bloei van de burcht dateert rond de 15e eeuw toen het eigendom was van de familie Pluh van Rabstejn. Zij verdienden hun geld en aanzien via het delven van goud, zilver en tin.

De Pluhs hebben de twee oudste gedeeltes van de burcht met elkaar verbonden. Later hebben ze een nieuw representatie- en woonpaleis laten bouwen in de stijl van de renaissance. Kašpar Pluh stond destijds aan het hoofd van een standsopstand tegen Ferdinand I. Deze mislukte en hij werd ter dood veroordeeld.

Het landgoed van Becov is verder gebruikt als een garantie voor de schulden van de keizerlijke kamer. De successen met het delven van tin werden beëindigd tijdens de dertigjarige oorlog tegen Zweden.

De burcht werd toen bezet en beschadigd. Bewaard is gebleven het meest waardevolle gedeelte van de burcht: de Maria Boodschapkapel uit 1400 waar de oorspronkelijke fresco´s zijn waarop zeventien bijbelse scénes afgebeeld zijn.

Op de funderingen uit die tijd (grote bastions boven de burchtgracht) is in de 18e eeuw een barok kasteel met een achtzijdige toren ontstaan. Binnen de toren zijn representatiezalen gebouwd, een bibliotheek en een kapel. Rechtstreeks uit de kasteelvertrekken kon men de terrastuinen betreden die door bronnen en fonteinen versierd zijn.

In de 19e eeuw zijn de burcht en het kasteel verbonden in een geheel. De architect Josef Zítek heeft destijds een romantisch ontwerp gemaakt van een verbouwing. Hiervan zijn slechts gedeelten gerealiseerd, vooral de interieurs. Die zijn met kostbare collecties ingericht, bijvoorbeeld schilderijen en gobelins van de Belgische familie Beaufort-Spontin die Becov in 1813. Het kasteel is recentelijk geheel gereconstrueerd.

Tegenwoordig kunt u naar een expositie, onder andere van oude relikwieënkastjes. In 1985 is in de slotkapel een unieke romaanse relikwieënkastje gevonden van heilige Maurus. Dit kastje uit de 12e eeuw, is het meest kostbare artikel in de expositie.

Het is voor veel geld gekocht door Alfréd de Beaufort. Hij heeft het laten repareren en heeft het daarna naar Becov overgebracht. Toen de Beauforts aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van de Nazi's hun kasteel moesten verlaten, hebben ze het relikwieënkastje onder de burchtkapel begraven omdat ze hadden verwacht dat ze weer gauw terugkomen. Het waardevolle monument heeft er meer dan veertig jaar gelegen.

In de jaren tachtig hebben de Tsjechoslowaakse criminalisten een tip ontvangen dat een buitenlandse handelaar bemiddeling aanbiedt in de uitvoer van een toen al vergeten relikwieënkastje. Nadat er uitvoerige archiefstudie en verhoren van ooggetuigen zijn gepleegd, zijn er een paar plaatsen vastgesteld waar het kastje zich kon bevinden.

Op 5 november 1985 is het relikwiënkastje dat met flessen van wijn en cognac was belegd, echt gevonden. Het is met behulp van ongeveer zestig specialisten uit Tsjechië en het buitenland gerestaureerd. U kunt het kastje in een speciale brandkluiskamer van het Becov kasteel bewonderen.

 


terug | home
Meer burchten en kastelen ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl