Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  burchten en kastelen   opocno 

Tsjechie.nl - Het kasteel van Opocno

Meer burchten en kastelen ...

Het kasteel van Opocno is op de plek van een middeleeuwse citadel gebouwd. Volgens de Kroniek van Kosmas stond deze citadel op een oude handelsweg al vanaf 1068. De burcht is veroverd en vernietigd tijdens de Hussietenoorlogen in 1425. De bouwvallen ervan zijn verbouwd tot een renaissancistisch kasteel door de familie Trcka van Lipa in de helft van de 16e eeuw.

Het gebouw heeft een regelmatig, rechthoekig plattegrond rond het binnenhof. Hierlangs staan arcadegalerijen met slanke Toscaanse pilaren die een verbindingsweg vormen tussen alle ruimtes van het kasteel. De voorgevel wordt opgefleurd door de rijke sgraffitoversiering. Het gedeelte van het kasteel met de valbrug en de vestinggracht, had toendertijd een verdedigingsfunctie. Na 1600 is het areaal uitgebreid met een kaatsbaan, een-etage lustslot dat met het kasteel door middel van een gang verbonden is en een kapel.

Het eigendom van de familie Trcka is na de slag op BIla hora (Witte berg) in beslag genomen. De nieuwe eigenaar ervan werd Rudolf Colloredo, een officier van het keizerlijke leger. De familie Colloredo heeft het kasteel in de barokstijl laten aanpassen, waarschijnlijk naar ontwerp van G. B. Alliprandi. In 1813 is op het kasteel een beraad tegen Napoleon geweest van de Russische tsar Alexander I, de Pruisische koning Friedrich Willem III en de Oostenrijkse minister van buitenlandse zaken Metternich.

In de 19e eeuw is door het toedoen van classicistische aanpassingen een arcadevleugel gesloopt waardoor het binnenhof in de richting van het park open is gegaan. In de jaren 1806 – 1820 is een park aangelegd. Het Engelse natuur-landschappelijke park bevindt zich in het dal van de Zlaty potok (Gouden beek) en heeft een oppervlakte van 22 ha. U ziet er zeldzame houtgewassen, vijvertjes met kunstwatervallen, een Chinees paviljoen en een kunstgrot van een kluizenaar. Achter het park begint een wildpark waar damherten, moeflons en de herten van Dybowski leven.

In het kasteel kunt u de historische interieurs met oorspronkelijke inrichting en kostbare kunstverzamelingen, etnografische voorwerpen uit Afrika en Amerika bezichten. Verder is er een kasteelgalerij met de werken van Italiaanse, Nederlandse en Tsjechische meesters en een kasteelbibliotheek met 12 000 bundels. In het tuighuis ziet u een van de meest uitgebreide wapensverzamelingen in Tsjechië. Er zijn bijvoorbeeld wapens vanaf de antieke tijd tot aan de 19e eeuw. De aanwezige Afrikaanse en Indiaanse wapens zijn uniek op de wereld sinds de verzamelingen van de Spaanse koning tijdens de burgeroorlog zijn vernietigd.

 


terug | home
Meer burchten en kastelen ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl