Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  werelderfgoed van tsjechie  holasovice 

Tsjechie.nl - Bijzonder Holasovice

Meer werelderfgoed van tsjechie...

De Zuid-Boheemse volksarchitectuur ziet u terug in tal van dorpen in het schitterende landschap van deze streek. Hoogtepunt is het betoverende Holasovice, gesticht in de 13e eeuw, waar veel bewaard is gebleven van een bijzondere bouwstijl. Holasovice is echter geen openluchtmuseum, maar een permanent bewoond dorp, waar de bewoners een normaal leven leiden. Het einige verschil voor deze bewoners zijn de nieuwsgierige toeristen, die het dorpje sinds het in 1998 werd opgenomen op de Werelderfgoedlijst steeds beter weten te vinden.

Het dorp heeft een rijke folkloristische traditie en geschiedenis. Het is een typisch Zuid-Boheems dorp met een groot plein en een reeks van 23 met elkaar verbonden gemetselde boerderijen uit de 18e en 19e eeuw. In totaal bestaat het gebied uit 120 gebouwen, ieder in een unieke, historische stijl. De plattegrond van het dorp dateert al uit de 13e eeuw en laat zien hoe de huizen in Holasovice als een rechthoek om het dorpsplein zijn gebouwd.  

Deze bouwstijl, met barokke invloeden, wordt ook wel de Zuid-Boheemse boerenbarok genoemd. De massieve boerderijen hebben meestal twee rijk versierde gevels die met een gewelfde toren zijn verbonden met een klein poortje en zo een wijde boog vormen. Veel huizen hebben ook een typisch, klein voortuintje met waterpomp. Dit alles draagt bij aan de bijzondere sfeer in het dorpje. Een sfeer van 'lang geleden', met bijzonder rijke en gevarieerd versierde gevels, voorzien van gestucte ornamenten.

Een mooie tijd om Holasovice te bezoeken is juli. In deze maand vindt namelijk het 'Farmer's Festival' plaats. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met meer dan 230 traditionele ambachten uit de regio. Huur een fiets en fiets rond door deze prachtige omgeving, terwijl u de verschillende achtitectonische stijlen van het dorp ontdekt.

Waag ook de klim naar de top van de berg waaraan Holasovice gelegen is. Hier heeft de plaatselijke bevolking een rotsformatie gebouwd uit rotsen afkomstig uit Holasovice. Het uitzicht over het dorp en de omgeving is de klim meer dan waard!

Een nóg mooier uitzicht heeft u vanaf de Klet-berg. De hoogste piek in het Blanensky gebergte, met de oudste stenen uitkijktoren van de Bohemen. Met goed weer heeft u vanaf deze toren zelfs zicht op de toppen van de Alpen. U kunt naar boven fietsen of wandelen, maar gelukkig rijdt er ook een kabelbaan naar boven.

Bekijk op onze Facebookpagina een filmpje over Holasoviceterug | home
Meer werelderfgoed van tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl