Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  werelderfgoed van tsjechie  heilige zuil olomouc 

Tsjechie.nl - Heilige Zuil Olomouc

Meer werelderfgoed van tsjechie...

De Zuil van de Heilige Drievuldigheid in het prachtige Olomouc is gebouwd tussen 1716 en 1754. Het neemt een uitzonderlijke plaats in de barokke stijl uit die tijd en is een teken van de specifieke religieuze stromingen in deze bischoppelijke stad.

Het ontwerp verschilde van het gangbare barok uit Wenen. De architect van de zuil, Vaclav Render, had dit ook voor ogen. Toen hij zijn ontwerp voorstelde aan de stadsraad van Olomouc sprak hij de woorden: "Ik bouw een zuil, die zijns gelijke wat betreft hoogte en heerlijkheid van versiering in geen enkele andere te vinden zal zijn..."

Het lukte hem inderdaad een uniek voorbeeld van Moravische barok te scheppen. U ziet een gedenkteken van monumentale afmetingen met een op ongewone wijze toegevoegde kapel.

De zuil is versierd met rijke, figuratieve beeldhouwkunst uit zowel steen als verguld koper, een combinatie van materialen die toendertijd niet eerder was toegepast.

De Zuil van de Heilige Drievuldigheid is een uniek monument met een volmaakt evenwicht tussen architectonische en kunstzinnige vormgeving en de devotie voor kerk en geloof.

Sinds het jaar 2000 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Sindsdien is er meer aandacht gekomen voor het historische belang van Olomouc, de stad waar de zuil zich bevindt. Olomouc is een prachtige, oude stad gesticht in de 9e eeuw, was ooit de hoofdstad van Moravië en daarnaast ook zetel van een bisdom. Na Praag bevinden zich hier de meeste monumenten van het land.

Het belangrijkste heilige monument in Olomouc is de Sint Vaclavkerk, gebouwd in 1109. Zoals meerdere kerken in Tsjechië werd ook deze kerk aan het einde van de negentiende herbouwd in neo-gotische stijl. De kerk is ook bekend omdat het de plek is waar de laatste koning van de Premyslidendynastie, Vaclav III, werd vermoord.

Ook vindt u in Olomouc een van de meest waardevolle gotische beelden in heel Tsjechië. Dit bijzondere Madonnabeeld staat in een kleine kapel op het Sint-Vaclavplein.

Vanaf Praag rijdt u ongeveer 300 kilometer door het prachtige Tsjechische landschap richting Olomouc.

 

 

 


terug | home
Meer werelderfgoed van tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl