Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  werelderfgoed van tsjechie  villa tugendhat 

Tsjechie.nl - Modernistisch Villa Tugendhat

Meer werelderfgoed van tsjechie...

Villa Tugendhat (1929 - 1930) is een uitstekend voorbeeld van de internationale, modernistische bouwstijl uit de jaren '20 van de vorige eeuw. De villa ligt schitterend op een heuvel boven de stad Brno. De beroemde Duitse architect Mies van der Rohe heeft op innovatieve wijze gebruik gemaakt van ruimtelijk en esthetische concepten en moderne materialen als natuursteen zoals een onyx wand, tot tropische houtsoorten als ebbenhout en palissander die voldeden aan de behoeftes van de nieuwe, moderne levensstijl uit die tijd.

Functionalisme is een van de drijfveren van de architect geweest. De stalen structuur en met slanke verchroomde pilaren verbinden de afzonderlijke etages, de hal en de tuin als een optisch geheel. De ramen beslaan de totale wand zodat er veel licht binnenvalt en de villa een ruimtelijk gevoel geeft.

De villa draagt de naam van de eigenaar van een Brnose textielfabriek, Fritz Tugendhat. Hij heeft destijds dit functionele architectuur-juweeltje voor zijn gezin laten bouwen. Helaas hebben zij nauwelijks van de villa kunnen genieten. Deze joodse familie vluchtte eind jaren '30 voor de Nazi's die Tsjechie waren binnengevallen. Hierna is Villa Tugendhat voor verschillende doelen gebruikt. In 1992 bespraken de leiders van Tsjechie-Slowakije de scheiding van Tsjechie en Slowakije.

Sinds het jaar 2002 staat de villa op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. U kunt de villa bezoeken. Aan te raden is van tevoren te reserveren, vooral wanneer u een rondleiding wenst, want het kan erg druk zijn.

Het uitgangspunt van de constructie is de ontkenning van de traditionele indeling van een huis in aparte ruimtes. Zo heeft Van der Rohe alle functionele ruimtes met elkaar laten verbinden en worden alleen visueel gescheiden door tactisch geplaatste scheidingswanden.

Op de woonverdieping lopen de bibliotheek, de muziekruimte, het woongedeelte, het zitgedeelte, de ontvangstruimte en de eethoek allemaal in elkaar over. Deze ruimte - met air-conditioning! - is over de gehele breedte voorzien van een glazen wand die men met behulp van een motor in kelder kan zakken en de ruimte opent naar de tuin en de openlucht. Zo kan de architectonische ruimte met een druk op de knop opgaan in de hemelse ruimte. De villa is ingericht met modern meubilair dat tevens door Van der Rohe is ontworpen.

 


terug | home
Meer werelderfgoed van tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl