Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  werelderfgoed van tsjechie  basiliek en joodse wijk trebic 

Tsjechie.nl - Basiliek en Joodse wijk in Trebic

Meer werelderfgoed van tsjechie...

De Joodse wijk van Trebic is een onderdeel van het Werelderfgoed van Tsjechië. De ligging van de Joodse Wijk, de oude Joodse begraafplaats (de grootste van Tsjechië) en de St Procopius Basiliek, allen naast elkaar, herinneren aan de Joodse en christelijke culturen die vanaf de middeleeuwen tot nu in dit stadje naast en met elkaar leefden. 

Nadat de Joden in 1848 volledige burgerrechten hadden verkregen en vrijelijk hun woonplaats konden kiezen, begonnen veel Joden het getto te verlaten en zwierven uit naar de grote steden zoals Wenen, Praag en Brno. Christenen gingen zich vervolgens vestigen in de vrijgekomen huizen. De wijk veranderde van een Joods getto in een arbeiderswijk.

Vandaag de dag is de Joodse Wijk een uitstekend voorbeeld van hoe het leven van de Joodse gemeenschap was door de eeuwen heen. De wijk met kleine huisjes, nauwe straatjes, donkere hoekjes en romantische pleintjes is prachtig bewaard gebleven. De Zwarte Synagoge is geheel herbouwd en binnen ziet u schilderijen uit de 18e eeuw en een tentoonstelling van het leven in de wijk. Ook worden er diverse culturele evenementen georganiseerd.

De Joodse begraafplaats van Trebic is gelegen in een prachtig park met hoge bomen en kent een mysterieuze sfeer. Er bevinden zich meer dan 4000 grafstenen. De oudste dateert uit 1625. Een ceremonie-zaal uit 1903 met een uniek bewaard interieur vormt een onderdeel van de begraafplaats, waar nog steeds Joden begraven worden volgens de oude Joodse traditie. De oorspronkelijke begraafplaats is tijdens de belegering van de stad in 1468 vernietigd. In de 17e eeuw werd deze dan ook verplaatst naar de noordelijke helling van de heuvel Hrádek. In de jaren tachtig is Joodse begraafplaats van Trebic door sloopplannen bedreigd. De plannen gingen uiteindelijk niet door en in de loop van de jaren is de begraafplaats zelfs enigszins vernieuwd. Tegenwoordig is het de best bewaarde Joodse begraafplaats van Tsjechië.

De St Procopius Basiliek stamt uit de vroege 13e eeuw en is deel van het Benidictijnenklooster en heeft een laat-romaanse en vroeg-gotische stijl. Het is een prachtig voorbeeld van de invloed van de West-Europese bouwkunst in deze regio. Na een belegering van de Hongaren in 1468 is de basiliek zwaar beschadigd, waarna het gebouw meer dan 200 jaar niet in gebruik is geweest als kerk. Van 1725 – 1731 was het de architect Kanka die de kerk vernieuwde. Na de vernieuwing werd de kerk aan Sint-Prokop ingewijd en weer in gebruik genomen als een kerk.

 Het meest waardevolle gedeelte van de basiliek is de crypt, met een oorspronkelijk, meer dan 700 jaar oud stutwerk van het plafond, stenen kruisgewelf boven het presbyterium, een rozet (een rond venster) en het noordelijke poortaal. De huidige vorm van het interieur van de basiliek is door Kamil Hilbert ontworpen in de jaren 1924 – 1935. In het gebouw van het voormalige klooster is het Západomoravské (West-Moravisch) museum gevestigd met uitgebreide collecties van kerststallen, tektieten (meteorstenen), pijpen en regionale cultuur.

De UNESCO plaatste de Joodse Wijk en begraafplaats en de St. Procopius Basiliek in 2003 op haar Werelderfgoedlijst omdat zij prachtig de culturele vermenging van joden en christenen door de eeuwen heen weergeven. Daarnaast zijn de Joodse Wijk en begraafplaats een exceptioneel voorbeeld van de Joodse diaspora in Centraal-Europa.


terug | home
Meer werelderfgoed van tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl