Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  highlights  olomouc in tsjechie 

Tsjechie.nl - De monumenten van Olomouc

Meer highlights...

Olomouc is na Praag de stad met de meeste monumenten van Tsjechië en mag zich met recht 'de parel van het groene kussen' van Moravie noemen. Deze prachtige, historische stad is gelegen in de vruchtbare Hana-vlakte op ongeveer 300 kilometer ten oosten van de hoofdstad. Het is onder te verdelen in het bovenplein (Horni Namesti) met het oude stadhuis uit 1378 en het benedenplein (Dolni Namesti).

Olomouc was de belangrijkste stad van Moravie totdat de Zweden gotisch-renaissancistische stad van weleer in 1642 verwoestten. Het barokke Olomouc stamt uit de tijd van keizerin Maria Theresa en kent talloze kerken, kathedralen, paleizen en uitbundige fonteinen. Ook de gebouwen van de universiteit zijn werkelijk de moeite waard. Olomouc is ook een aantrekkelijke studentenstad waar een vriendelijke sfeer hangt. Bovendien is de stad nog nauwelijks ontdekt door toeristen en is het er vrij goedkoop.

Sint-Wencelas kathedraal

De meest opvallende kerk in Olomouc is beslist de kathedraal van Sint-Wenceslas (Chram sv. Vaclava).

De torens van deze kathedraal zijn erg belangrijk voor het aanzicht van de stad. Eén van de torens is maar liefst 100 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van heel Moravië.

Alleen in Bohemen vindt u een toren die hoger is. In de kathedraal van Sint-Wenceslas vindt u ook de grootste kerkklok van Olomouc. Deze weegt 8 ton.

Zuil van de Heilige Drievuldigheid

In Olomouc vindt u ook twee pestzuilen waarvan de Zuil van de Heilige Drievuldigheid de meest interessante is. Deze zuil staat ook op de UNESCO lijst. De zuil is 35 meter hoog en rijkelijk gedecoreerd en gebouwd tussen 1716 en 1754 ter viering van het Christendom.

De andere zuil, De Mariazuil, in Olomouc is de eigenlijke pestzuil van de stad. Deze zuil werd gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pest.

Hoewel deze zuil qua uiterlijk niet zo bijzonder is als de Drievuldigheidszuil, is het toch leuk om deze ook te bezoeken voor zijn betekenis.

Aartsbisschoppelijk Paleis

Het Aartsbisschoppelijk Paleis is een barok gerestaureerd gebouw uit de 17e eeuw. Voor het paleis staat een kazerne die u het zicht op het paleis gedeeltelijk ontneemt.

Maria Theresia heeft deze kazerne met opzet voor het paleis laten bouwen. Zij wilde van de toenmalige aartsbisschop een gouden koets cadeau krijgen. Hij weigerde dat en uit wraak heet Maria Theresia de kazerne laten bouwen zodat het mooie paleis niet goed meer zichtbaar is.

Maria Sneeuwkerk

Een andere kerk die bijzonder opvallend is, is de Maria Sneeuwkerk. Deze kerk werd door de Jezuïeten gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw. De functie van de kerk werd later veranderd in die van universiteit. Zowel de sneeuwwitte binnenkant als de barokke  buitenkant zijn erg indrukwekkend. Binnen treft u er prachtige fresco's en schilderijen aan. Sinds het eind van de 20e eeuw functioneert de kerk als ontmoetingspunt voor jongeren.

 


terug | home
Meer highlights...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

luk wuestenbergs
Tuesday, 02 October 2007 (22:43:44)
Graag had ik wat meer te weten gekomen over de pestzuilen die je in Tsjechië overal in de steden aantreft.
Wanneer zijn ze gebouwd en hoe is men ertoe gekomen ?
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl