Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  highlights  kutna hora in tsjechie 

Tsjechie.nl - Het rijke Kutna Hora

Meer highlights...

Kutna Hora ligt 65 kilometer ten oosten van Praag en heeft 21.000 inwoners. In de Middeleeuwen was dit de belangrijkste en rijkste stad in Bohemen. In de 13e eeuw werden in de omgeving rijke zilveraders ontdekt waarvan de opbrengst ten goede kwam aan onder andere Kutna Hora. Deze glans werd versterkt toen aan het einde van de 14e eeuw de Boheemse koning Wenceslas IV hier zijn hof hield. Tegenwoordig staat Kutna Hora met haar schitterende architectonische monumenten op de UNESCO monumentenlijst.

Sint Barbarakathedraal

In Kutna Hora staat de Sint Barbarakathedraal (1388-1565). Sint Barbara is de patroonheilige van de mijnwerkers. Deze kathedraal behoort tot de meest waardevolle werken van de laat-gotische architectuur in Bohemen.

De bouw begon aan het eind van de 14e eeuw en gedurende drie verschillende perioden heeft men aan de kerk gewerkt. Pas tussen 1884 en 1905 werd de huidige westfacade gebouwd. Opvallend is het bijzonder fraaie gewelf van de kathedraal dat doet denken aan een tentdak, een zeldzaamheid voor deze bouwstijl. De decoratie van het interieur herinnert aan de vroegere bron van rijkdom van de stad. U treft er schilderingen van munters en een beeld van een mijnwerker.

In de kapellen vindt u prachtige laat-gotische fresco's over religie, het werk in de mijnen en het smeden van munten. Prachtig zijn de glas-in-loodvensters, die van het begin van de 20e eeuw dateren en Jugenstil-kenmerken vertonen. Vanaf de kathedraal leidt een statige weg naar het centrum van de stad. Aan deze met heiligenbeelden versierde weg ligt het vroegere jezuïtencollege.

Mijnen

Hoewel er uit de mijnen al sinds de 16e eeuw geen zilver meer wordt gewonnen, kunt u deze nog wel bezichtigen. Dit zit inbegrepen bij een rondleiding door het Tsjechische zilvermuseum dat gevestigd is in het kasteel Hradec. Hradec dateert uit 1312 en is erg interessant om te bezoeken.

Het verhaal gaat dat de tweede eigenaar van het kasteel geld stal van de soeverein en op deze manier erg rijk werd. Zo rijk zelfs, dat hij het hele kasteel liet decoreren.

Door het hele gebouw heen, zelfs op de plafonds, vindt u prachtige schilderijen. Hradec is door de eeuwen heen intact gebleven en erg interessant om te bezoeken. Jezuïetencolleges

Het jezuïetencollege is een monument dat gebouwd is naar ontwerp van de barok architect Domenico Orsi. Het college ligt naast de Sint Barbarakathedraal en werd gebouwd tussen 1667 en 1703. Het gebouw ziet er op het eerste gezicht nogal somber uit. Maar wanneer u goed kijkt, ziet u prachtige decoraties. De taak van de jezuïeten was om in Kutna Hora het katholieke geloof te verspreiden. Dit deden ze voornamelijk door kinderen en jongeren te onderwijzen. Het grondplan van het college is in de vorm van een F gebouwd als eerbetoon aan de keizers Ferdinand de tweede en Ferdinand de derde.

Muntsmederij

Voormalig muntsmederij Vlassky Dvur stamt uit het eind van de 13e eeuw. Hier werd de Prager Groschen geslagen door Italiaanse munters. Het gebouw werd ook als paleis gebruikt. Tegenwoordig is Vlassky Dvur een museum waar u het proces van de muntslagerij van vroeger kunt bekijken.

Knekelhuis

Het bizarre knekelhuis in de voorstad van Kutna Hora is beslist de moeite waard. In Sedlec vindt u een klooster dat aan het eind van de 14e eeuw werd gebouwd. Aan het begin van de 18e eeuw werd het gereconstrueerd en kreeg het een barok uiterlijk.

Binnen treft u de overblijfselen van ongeveer 40000 mensen aan. De botten en schedels zijn verwerkt in het interieur. Er hangt een kroonluchter aan het plafond gemaakt van botten en een kruis dat bestaat uit schedels. Een bezoek aan Vlassky Dvur, zoals dit unieke klooster heet, zult u niet gauw vergeten.

 


terug | home
Meer highlights...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl