Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  highlights  sumava in tsjechie 

Tsjechie.nl - Schitterend Sumava

Meer highlights...

Sumava is het grootste berggebied dat langs de zuidwestelijke grens van Tsjechie loopt. Het is het grootste natuurgebied van heel Centraal-Europa. De enorme ongerepte bossen strekken zich uit over een lengte van wel 125 kilometer. In Sumava komt u bijzonder veel water tegen. Dit zijn sporen van de ijstijd. Zo zijn er vijf natuurlijke gletsjermeren waarvan de belangrijkste Cerne en Gertovo Jezero zijn. Ook het bekende Lipnomeer ligt in Sumava.

In het natuurgebied ontspringt een reeks rivieren waaronder de Moldau. Er zijn veel veengebieden die toegankelijk zijn voor bezoekers. In Sumava is het mogelijk hele dagen rond te dwalen zonder ook maar iets van onze moderne beschaving tegen te komen. Oeroude bomen, wilde bloemen en mysterieuze meertjes zijn het enige wat u ziet.

Door de jacht is er veel wild in het gebied verloren gegaan. Tegenwoordig wordt er hard aan het herstel gewerkt. Zo zijn er bijvoorbeeld opnieuw herten uitgezet.

De streek Sumava is sinds 1991 nationaal park. U vindt in Sumava ook talloze historische stadjes zoals Prachitice, Klatovy en Susice.

Wintersport

Het Sumavagebergte heeft een afwisselend relief waardoor het geschikt is voor bijna alle vormen van wintersport. Er zijn verschillende ski -en snowboardscholen en er is mogelijkheid voor de nieuwe sport snowkiting. Snowkiting is een combinatie van windsurfen, schaatsen en vliegen. Op het Lipnomeer kun je je vaardigheden trainen.

Er zijn in Sumava ook veel ski en langlaufroutes met verschillende moeilijkheidsgraden. Daarnaast  zijn er ruimschoots kabelbanen, skiliften, hotels, restaurants en uitgaansmogelijkheden aanwezig. Het gebied is goed te bereiken met de auto of met de trein. Wat Sumava tot een van de meest geschikte wintersportgebieden van Tsjechië maakt.

In het centrale deel van Sumava ligt Zadov-Churanov, een van de grootste wintersportcentra van Sumava. De toppen van de bergen zijn allemaal ongeveer even hoog en de pistes zijn ook geschkt voor beginners. Een perfecte familievakantie!

Kramolin

In het zuidpunt van Sumava ligt Kramolin. Dit skigebied beschikt over verschillende pistes en skiliften. Onderaan de berg ligt de makkelijkste piste, en meer naar boven liggen de pistes voor gevorderde skiers. Voor de allerjongsten is er een kinderpark en snowboarders kunnen hun lol op met een uitgebreid funpark.

De pistes worden dagelijks geprepareerd en voor skilessen kunt u terecht in de plaatselijke skischool. Het gebied ligt niet ver van het Lipnomeer. Veel toeristen boeken daarom een accommodatie langs de oevers van het meer en maken gebruik van het wintersportgebied dat op steenworp afstand van het lipnomeer ligt.

In het westelijke gedeelte van Sumava, aan de Duitse grens, ligt Spicak. De ideale bestemming voor zowel de beginner als de gevorderde skier. De pistes worden dagelijks geprepareerd. In dit wintersportcentrum kun je ook 's nachts skieen.

Activiteiten in Šumava

Toeristisch gezien is Šumava het ideale gebied voor actieve natuurliefhebbers. U kunt op talloze manieren de prachtige natuur bewonderen. Wij hebben de populairste activiteiten op een rijtje gezet.

Wandelen In Šumava vindt u een ongekend aantal wandelroutes. In bijna elk dorpje in dit prachtige natuurgebied hebben ze een aantal startpunten voor wandelroutes. Van korte wandelingen tot ware dagtochten, in dit nationale park is het allemaal mogelijk.

Skiën en langlaufen Tijdens de wintermaanden verandert Šumava in een waar winters paradijs. De wintersportgebieden zijn er erg in opkomst, Zelzezná Ruda is het bekendste ski- en langlaufoord van de streek. Rond het Boheems Massief in het midden van Šumava zijn ook bijzonder veel gelegenheden om te skiën of te langlaufen.

Kanoën en kajakken De Moldau, Vltava op z'n Tsjechisch, ontspringt middenin Šumava. Voor iedereen die wel van een stukje peddelen houdt biedt dit ongekende mogelijkheden. Een van de mooiste kano- en kajakroutes start in het betoverende plaatsje Stozec.

Leuke plaatsjes in Šumava

Zelezná Ruda Het bekende wintersportoord Zelezná Ruda is niet alleen in de winter een geliefde bestemming. IJzererts, zoals het stadje in het Nederlands zou heten, heeft een rijke geschiedenis die je volop terug ziet in kerkjes, huisjes en gezellige straatjes. Het is ook het walhalla van het glasblazen, overal in Zelezná Ruda kun je de grootmeesters aan het werk zien.

Nové Údolí Als dorpje stelt Nové Údolí weinig voor. Een huis, een museum, een snackbar en een piepklein treinstation, meer is er niet. Dat treinstation ligt echter wel aan een 105 meter lange bezienswaardigheid: de kortste treinverbinding van heel de wereld. In Radomir's column van deze maand leest u er alles over.

Volary In de 16e eeuw stichten Oostenrijkse boeren uit Tirol en Stiermarken het sfeervolle dorpje Volary. Nu is het een van de weinige dorpjes waar u nog veel van de prachtige Oostenrijkse architectuur uit die tijd terug kan vinden. Moderne houtbewerking en oude ambachten zijn de specialiteiten van de dorpsbewoners. Overal op straat kunt u demonstraties zien van hun kundigheid.

Wist u dat... 

... Šumava een thuis biedt aan allerlei bijzondere dier- en plantsoorten? U kunt er lynxen, rivierotters, wilde katten en grote weerschijnvlinders tegenkomen. De Šumava gentiaan, de Tsjechische minigentiaan en de dwergberk zijn enkele van de unieke planten die u er kunt bewonderen.

... Het nationale park samen met het Duitse deel het 'groene dak van Europa' vormt? Šumava maakt namelijk deel uit van het grootste boscomplex van Centraal Europa.

... De Vltava (Moldau) gevormd wordt door twee riviertjes die vlak voor het Lipnomeer samenkomen? Ze worden Warme Moldau en Koude Moldau genoemd. De Warme Moldau ontspringt nog nét in Tsjechië, de koude Moldau begint in het Duitse deel van het natuurgebied.

 


terug | home
Meer highlights...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl