Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  kuuroorden in tsjechie  algemene info over kuuroorden 

Tsjechie.nl - Algemene informatie over kuuroorden

Meer kuuroorden in tsjechie...

Tsjechië heeft een groot aantal plaatsen waar u geneeskrachtige bronnen kunt vinden die wereldberoemd zijn. In totaal zijn er door het hele land bijna veertig kuuroorden die deze minerale en thermale bronnen als basis hebben. De Tsjechische kuuroorden hebben een succesvolle geschiedenis. Al in de twaalfde eeuw wist men van het bestaan van deze geneeskrachtige bronnen.

De eeuwenlange traditie en ervaring en de toepassingen van moderne technieken zorgen ervoor dat u optimaal kunt genieten van de rust en de omgeving. In verschillende kuuroorden kunt u terecht voor verschillende klachten als spijsverteringsstoornissen, hartkwalen en ademhalingsproblemen. Veel beroemde gasten gingen u voor; onder andere Goethe, Schiller, Chopin, Beethoven, Wagner en de Russische keizer Peter de Grote namen er een bad.

De Tsjechische kuuroorden bieden ook een uitgebreid cultureel uitgaansleven. Naast de prachtige gebouwen zijn er diverse concerten,  tentoonstellingen, muziek- en theaterfestivals en zelfs bars en discotheken in en rond de luxe hotels en stijlvolle pensions. Of u nu de prachtige natuur in wil trekken of historische monumenten wil bekijken, de omgeving van de kuurplaatsen geeft u de gelegenheid tot veel interessante uitstapjes en excursies.

Geschiedenis van de bronnen

De reputatie van Karlovy Vary heeft haar oorsprong in de 14de eeuw. Toen ontdekte Karel IV tijdens een hertenjacht de bronnen en hun heilzame werking. Zijn hond had namelijk tijdens de jacht verwondingen opgelopen. Nadat het dier met het water in aanraking kwam, genazen zijn wonden zeer snel. Een beeldje, echter niet van een hond maar van een gems, op een rots buiten de stad herinnert aan deze gebeurtenis. Bij de bronnen ontstond al snel een stad die vanwege de heilzame werking van het water een aantal belangrijke privileges kreeg van de Boheemse vorst.

Van de middeleeuwen tot bijna het einde van de 16de eeuw bestond een kuur voornamelijk uit het nemen van baden in het heilzame, warme water ('Hautfresser', tien of meer uren in het water, openkomen van de huid; water wast zo de onderliggende organen). Het was dokter Vaclav Payer, die in 1522 een boek publiceerde waarin hij ook het drinken van het water aanbeveelde. Ook dit leidde soms tot extremen want rond 1750 bestond een piramidale kuur, om het drinken van het water geleidelijk op te voeren tot vijftig of zelfs zeventig kopjes per dag, om de hoeveelheid dan weer geleidelijk af te bouwen.

Dokter David Becher (1725-1792) was de eerste die wetenschappelijke chemische analyses uitvoerde op het water van Karlovy Vary. Hij startte in 1764 ook het productie en export van bronzout.

Zijn kuurprogramma bestaat nu nog en bestaat uit het drinken van water van verschillende bronnen, bij de bronnen zelf. Dit moet volgens een voorgeschreven hoeveelheid. Badderen en wandelen in de frisse buitenlucht hoort ook bij de kuur.

In de 18de eeuw resulteerde zijn principes in het bouwen van verschillende zomerhuizen, wandelpromenades en colonnades over de bronnen. Tegenwoordig zijn er veel kuurhotels die de kuur van David Becher aanbieden.

Men drinkt het water rechtstreeks van de bron uit een speciale beker, die voorzien is van een hol handvat dat als rietje dient. De regelmatige gebruiker kan zijn eigen beker in een soort garderobe bewaren.

Naast het drinken van de voorgeschreven hoeveelheden water van verschillende temperaturen bestaat de kuur uit een speciaal dieet, de nodige lichaamsbeweging in de vorm van gymnastiek en wandelingen en het nemen van baden in het water. Verder kunnen massages, modderbaden en andere therapieën voorgeschreven worden.  

 


terug | home
Meer kuuroorden in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl