Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  burchten en kastelen   algemene informatie 

Tsjechie.nl - Algemene informatie burchten en kastelen

Meer burchten en kastelen ...

Tsjechie heeft eeuwenlang diverse monarchen gekend die allen een of meerdere kastelen bezaten. Er liggen wel meer dan 2700 kastelen, paleizen en burchten over het land verspreid. Koningen en andere invloedrijke edelen bouwden tientallen kastelen om hun grens, landgebied of een handelsweg te beschermen. In de loop der tijden zijn veel van deze burchten tot ruïnes vervallen, terwijl andere herbouwd zijn als chateau of voor zakelijke doeleinden.

De meeste burchten en kastelen in Tsjechie zijn in het bezit van de overheid, hoewel veel ervan terug zijn gegeven aan de oorspronkelijke eigenaars – de adelijke families of kerkelijke instituties. In veel gevallen zijn deze eigenaars begonnen met de reparaties van de gebouwen volgens de oorspronkelijke bouw ervan. Vervolgens zijn de monumenten weer toegankelijk voor het publiek.

De burchten en kastelen leveren bewijs van het hoge niveau van de toenmalige bouwkunst. Bovendien zijn ze vaak voorzien van rijke kunstverzamelingen zoals zeldzame collecties van schilderijen, wapens, porselein, glas of verzamelingen van andere kunstvoorwerpen.

Op dit moment staan meer dan zestig burchten, kastelen en ruïnes ingeschreven op de lijst van nationale culturele monumenten. Sommige hiervan staan ook op de werelderfgoedlijst van het wereld cultuur- en natuurfonds van de UNESCO.

Vanaf de vroegste tijden in de Tsjechische geschiedenis zijn er in het hart van Europa feodale nederzettingen van verdedigend karakter gebouwd. Deze waren bestemd tegen vernietigende invallen uit buurlanden. Burchten ter verdediging zijn gebouwd op slecht toegankelijke rotsen en heuvels of ze waren omringd door een gracht. In de omgeving van de burchten en hun ruïnes ziet u tot vandaag restanten merkbaar van verdedigingswerken. Het gaat om kampen en vuurlinies die tegenwoordig door wallen en greppels van verschillende starkte gevormd worden.

In het begin van de jaren '30 van de 13e eeuw kwam er een plotselinge wending in het bouwen van deze feodale nederzettingen. Op veel plaatsen beginnen koninklijke kastelen te groeien of de eerste adelijke kastelen. Dit soort kastelen hadden niet alleen een verdedigingsfunctie, maar ook een representatieve functie.

In de helft van de 16e eeuw, met de komst van een nieuwe levensstijl, begint men met bouwen van comfortabele chateaus. Veel van deze moderne kastelen worden omringd door beeldschone parken en tuinen. Hier vindt u zeldzame houtgewassen, beelden en architectonische objecten.

Alle bouwtypes van middeleeuwse burchten en kastelen zijn in Bohemen, Moravië en Silezië bewaard gebleven. Er zijn diverse monumenten die nog in oorspronkelijke staat verkeren. Anderen zijn later op een interessante manier verbouwd. Veel van deze monumenten verhogen hun aantrekkingskracht door aanvullende programma´s. De bezoekers kunnen deelnemen aan nachtexcursies, middeleeuwse toernamenten en banketten, internationale muziek festivals en wedstrijden. Sommige kastelen zijn tot hotels omvormd.

 


terug | home
Meer burchten en kastelen ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl