Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  burchten en kastelen   praagse burcht 

Tsjechie.nl - De grootse Praagse Burcht

Meer burchten en kastelen ...

De Praagse Burcht is één van de meest populaire bezienswaardigheden van Praag. De originele burcht stamt uit 880 en is gesticht door de oudst bekende vorst van de Premslyden, Borovoj. De Praagse burcht vormt tegenwoordig een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang.

Voor het fantastische silhouet zorgen de drie torens van de St.-Vituskathedraal, 88 en 99 meter hoog. Binnen vindt u op 7,5 hectare bouwwerken met zowel de romaanse, gotische als classisistische stijlkenmerken.

In dit complex van paleizen en kerken hebben door de eeuwen vele koningen residentie gehad. Koningen werden er gekroond en presidenten beëdigd. Hier proclameerde ook Hitler uit een raam het protectoraat van Bohemen en Moravië. Nog steeds is deze burcht het nationale symbool van de macht van de staat gebleven want tegenwoordig huist hier de president van Tsjechië.

Opvallend is dat de wijk om de burcht - Hradcany - geen openluchtmuseum is, maar echt leeft. Hier wonen en werken nog onvervalste Pragenaren en dat zorgt voor een unieke sfeer.

De Praagse Burcht is een ingewikkeld complex van gebouwen gebouwd in verschillende periodes. Er zijn meerdere entrees. De hoofdingang aan het Burchtplein (Hradcanske namesti) wordt bewaakt door wachters in uniform.

De wisseling van de wacht vindt ieder uur plaats en is vooral om 12.00 een spektakel. Het kan wat komisch aandoen en dat is niet geheel onbedoeld. Vroeger was dit een vrij grauwe bedoeling vanwege de Habsburgse formaliteit en de rituelen uit het communisme.

President Havel introduceerde na de Fluwelen Revolutie wat humor aan deze parade. De uniformen kregen een vrolijker uiterlijk en er kwam een nieuwe fanfare. Elke dag om 12.00 speelden zij tijdens de middagparade muziek van de rockmuzikant Michal Kocab. 

Na het Burchtplein komt u langs de Matthias-poort op het tweede burchthof. Aan dit plein bevinden zich de barokke presidentiële vertrekken. Dit zijn de werkvertrekken en ontvangstruimten van de president en zijn helaas niet toegankelijk voor publiek. Wel kunt u hier naar de Heilig-Kruiskapel uit 1753. Deze is omgebouwd tot museumwinkel. Vervolgens komt u op het derde burchthof met de beroemde Sint-Vituskathedraal, de Sint-Jorisbasiliek en het oude Koninklijke Paleis.

Binnen de burcht vindt u onderstaande bezienswaardigheden:

Sint-Vituskathedraal

De Sint-Vituskathedraal is de grootste kerk van Praag. Haar hoge, slanke torens zijn tot in de wijde omtrek te zien en ze worden een schoolvoorbeeld van de gotische stijl genoemd.

Het duurde maar liefst zeshonderd jaar om de bouw ervan te voltooien. In 1929 werd de bouw van het middenschip beëindigd. Binnen in de kerk vindt u schitterende glas-in-lood ramen van onder meer Jugendstil-kunstenaar Alfons Mucha, waarin prachtige kleuren zijn verwerkt. 

Bezoekt u ook de Sint-Vaclavkapel, rechts van het hoofdaltaar. Deze dateert uit de 14e eeuw en u ziet er een aantal muurschilderingen met scènes uit het leven van Vaclav I, die nog steeds een belangrijke plek in de geschiedenis neemt.

Dit is de kathedraal van de Praagse koningen dus hier staan enkele indrukwekkende praalgraven. Bijzonder is het witmarmeren grafmonument voor het hoofdaltaar. Deze is gewijd aan de Habsburgse keizer Ferdinand I. 

De Heilig-Kruiskapel geeft via een trap toegang tot de crypte waar u tegen betaling schatten en de graven van onder andere Karel IV en zijn halfbroer Wenceslas kunt bezoeken. Voor de Tsjechische bezoekers is misschien wel het 18e-eeuwse monument voor Johannes Nepomuk het belangrijkste onderdeel van de kerk. Dit zilveren praalgraf voor de Johannes-Nepomukkapel heeft een zilveren schaal met een rode tong als symbool voor de zwijgzaamheid van de heilige biechtvader Nepomuk.

Sint-Jorisbasiliek en Sint-Jorisklooster

De Sint-Jorisbasiliek ligt aan het plein achter de Sint-Vituskathedraal en werd in 921 gesticht door Wratislaw I. Het Sint-Jorisklooster, dat grenst aan de basiliek, was het eerste klooster in Bohemen voor Benedictijnen. Vanwege verschillende branden is de kerk diverse malen gerestaureerd. Het kent een mix van bouwstijlen. Buiten overheerst de barok met zuilen, beelden en ornamenten maar binnen wordt u verrast door het prachtige, middeleeuwse interieur met een sobere uitstraling.       

Oude Koninklijke Paleis

De ingang van het koninklijk paleis vindt u aan het derde burchthof binnen de poorten. Het paleis was oorspronkelijk een houten constructie, maar is in 1142 door een stenen bouwwerk vervangen. Het meest opvallend is de flamboyante gotische zaal Vladislavsky sal. Deze werd in 1502 voltooid en bood eeuwenlang een prachtig decor voor de verkiezingen van koningen en koninginnen. 

Met afmetingen van 62 meter lang, 19 meter breed en 13 meter hoog is dit grootste ridderzaal van Europa! Niet verwonderlijk als u bedenkt dat de vorsten met paard en al via de ruitertrap de ruimte betraden. Vroeger werd deze zaal gebruikt voor grote toernooien en feesten en nog steeds vinden hier de verkiezingen van de president plaats. 

Het Gouden Straatje

Het Gouden Straatje is een smal straatje binnen de Praagse Burcht met kleine, gekleurde huisjes waar lange tijd alchemisten, boogschutters, armen, dichters en venters woonden. Het straatje bestaat sinds de 16e eeuw toen arme winkeliers en handwerklui een brand in de stad ontvluchtten en zich hier vestigden. De naam is ontstaan dankzij de alchemisten. Van hen werd gedacht dat ze goud konden maken. Maar er hebben ook daadwerkelijk goudsmeden gezeten. De stenen huisjes die u nu ziet, stammen uit de 18e eeuw. Er hebben veel beroemde schrijvers gewoond, waaronder Jaroslav Seifert en Franz Kafka. Op nummer 22 schreef Kafka zes van zijn beste korte verhalen zoals 'De Burcht'.  

Burchttuinen

De tuinen die de Praagse Burcht omgeven, zijn een lust voor het oog. Niet alleen vanwege hun charme maar ook vanwege hun geweldige uitzicht op de burcht zelf. Hoewel u zou verwachten dat het hier vanwege de attractie van de Praagse Burcht erg druk zou zijn, is het juist opvallend rustig. Ideaal voor een korte siësta!

De verschillende tuinen:

Koninklijke Tuinen

De Koninklijke Tuinen zijn de weelderigste tuinen en liggen ten noorden van de burcht over de 16e-eeuwse Kruitbrug. Ze zijn al in 1534 ontworpen door Ferdinand I. Ze doen hun naam eer aan en hebben een koninklijke uitstraling. Er zijn fonteinen te midden van onberispelijk groene grasvelden omringd door amandelbomen, azalea's en, in de lente, door een spectaculair aantal tulpen.

Op het zuidelijke terras bevindt zich de 16e-eeuwse Micovna, een renaissancepaviljoen voor de koninklijke tennisbaan. U kunt er luisteren naar concerten. De facade is gedecoreerd met graffiti en een fries met allegorische figuren. Rechts van het paviljoen staat de 18e-eeuwse zomervilla van de president, het Zahradni dum (Koninklijk Huis). Aan de oostkant staat het schitterende Belvedere, het zomerpaleis van Ferdinand I.

Zuidelijke Tuinen

De Zuidelijke tuinen kunt u bereiken vanaf de burcht via een modern, koperen trappenhuis in de zuidoostelijke hoek van de derde binnenplaats. Er zijn in de vorige eeuw verschillende renovaties aangebracht door de Sloveense architect Josip Plecnik. Hij ontwierp de trap zo dat de balkons op weg naar de tuinen in een rechte lijn uitkijken via de Sint Nicolaaskerk, de rivier over op de Vysehrad Burcht.

Tuin op de Wallen

De Tuin op de Wallen (Zahrada na valech) is een klein park met een meer. Er is een Alpenbomentuin, een observatieterras en verschillende paviljoens. Aan de westzijde is een deel van de vroegere barokke tuin bewaard met een beeld van Samson in de 18e-eeuwse fontein.

 


terug | home
Meer burchten en kastelen ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl