Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  cultuur  geschiedenis van de film 

Tsjechie.nl - Geschiedenis van de film


Tsjechië zal je in eerste instantie waarschijnlijk niet associëren met de filmwereld. Toch verschijnen er sinds de 18de eeuw films van Tsjechische bodem, kent Praag één van de grootste filmstudio's van Europa, staat het land decor in verschillende Hollywood kaskrakers en wordt het Karlovy Vary International Filmfestival gezien als het belangrijkste filmfestival van Oost-Europa. De film is er niet weg te denken.

Geschiedenis

In de Tsjechische filmwereld is het sleutelwoord Karlovy Vary. In 1896, een jaar nadat de gebroeders Lumière hun eerste film hadden vertoond, werd in dit mondaine stadje in West-Bohemen de cinematograaf getoond. Twee jaar later werd de eerste Tsjechische film geproduceerd door architectuurstudent Jan Krizenecky. Zijn korte en komische films waren groot volksvermaak.

Met de komst van geluidsfilms nam cinema in de jaren dertig nog meer in populariteit toe. Praag had de meeste bioscopen per inwoner van heel Europa en in de Praagse buitenwijk Balladev werd een moderne filmstudio gebouwd, gepaard met de bouw van luxueuze villa's voor filmsterren.

Een van de meest opzienbarende producties uit deze tijd is ongetwijfeld de film Extase (1933) van Gustav Machaty. Waarin actrice Hedwich Kiesler als eerste vrouw naakt in een film te zien is. De film waarin ze ongeveer tien minuten geen kleren aan heeft, werd in de meeste landen verboden en gecensureerd, maar nu wordt hij beschouwd als een klassieker.


Met de Duitse inval in 1939 kwam de filmindustrie in handen van de nazi's. De studio's van Barrandov werden uitgebreid, maar door het schrikbewind werden er nauwelijks opmerkelijke films gemaakt. In de jaren 60 veranderde dit met de opkomst van de Nouvelle Vague. De meeste regisseurs uit deze stroming zijn ook in Praag opgeleid aan de FAMU, op dat moment één van de beste filmscholen ter wereld.

Hoewel de Tsjechische regisseurs na de Nouvelle Vague een tijdje uit beeld verdwenen, bleef het land met een grote mogelijkheid aan filmlocaties, interessant voor buitenlandse producties. In de jaren negentig stond er een nieuwe generatie filmmakers op die commerciëler te werk gingen. De Tsjechische film kwam weer terug op de internationale kaart. Vooral filmmaker Jan Svěrák heeft veel internationale bekendheid verworven.


Jan Svěrák

Jan Svěrák is in 1955 in Zatec, West-Bohemen, geboren als zoon van acteur en scenarioschrijver Zdeněk Svěrák. Hij studeerde aan de FAMU en al tijdens zijn schoolcarriere ontving hij Student Academy award. Na zijn afstuderen maakte hij meerdere grote speelfilms. Zijn debuutfilm Obecna skola (1991) werd meteen genomineerd voor een Osar en met Kolya, waarvoor hij samenwerkte met zijn vader, wist hij de award ook daadwerkelijk binnen te slepen.


Wist u dat...

...Zowel Hitler als Paus Pius XII zich druk hebben gemaakt om de controversiële film Extase (1933).

...De populaire regisseur Jan Svěrák de film Vratné lahve (statiegeldflessen) heeft gemaakt waarbij een Ahold supermarkt de hoofdrol speelt.

...De Jackie Chan film Shanghai Knights zich af moet spelen in London, maar dat in werkelijkheid delen van de film in Tsjechië zijn opgenomen.

...De vijf-jarige hoofdrolspeler van de Oscarwinnende film Kolya maar drie weken voor de opnames gecast is.

...De nieuwe Barrandov filmstudio ongeveer 200 miljoen CZK (ruim 8 miljoen euro) heeft gekost en daarmee de grootste investering van Tsjechië van de laatste zestig jaar is.

 


terug | home
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl