Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  activiteiten  tsjechische sport 

Tsjechie.nl - Tsjechische sport

Meer activiteiten...

Wanneer de meren bevroren zijn, zie je door heel Tsjechië kinderen ijshockey spelen. Ze discussiëren over wie de grote keeper Dominik Hasek mag zijn. IJshockey is zonder tijfel de populairste sport van Tsjechië. Met topteams, spelers van wereldklasse, een ontelbaar aantal ijsbanen, vele wereldtitels en de grootste productie van ijshockeypucks ter wereld heeft de sport een plekje in het hart van iedere Tsjech.

Vooral de rivaliteit met buurland Slowakije is opvallend. Daags voor een belangrijke wedstrijd groeit het patriottisme. In de Tsjechische kroegen wordt nergens anders meer over gesproken. Een overwinning betekent een waar volksfeest! Er wordt geproost in de straten en de trots druipt van de Tsjechen af.

Het ijshockeyseizoen loopt van september tot april. Tijdens de play-offs kun je niet om de sport heen. Vrijwel elke bar zendt belangrijke wedstrijden uit. Maar wilt u het Tsjechische ijshockey echt ervaren, dan moet u natuurlijk in het stadion zijn! 

Antonin Panenka

Niemand minder dan voetballegende Pelé noemde de wereldberoemde penalty van de Tsjechoslowaakse Antonin Panenka ‘ofwel geschift, ofwel geniaal’. Panenka veroverde op 20 juni 1976 een plaatsje in de voetbalgeschiedenisboeken. Hij scoorde de beslissende goal in de finale van het Europees Kampioenschap. De wedstrijd tegen West-Duitsland werd na gelijkspel besloten met een penaltyserie.

En wat voor een penalty! De strafschop van Panenka was opzienbarend. De middenvelder deed alsof hij de bal keihard trapte, maar eigenlijk wachtte hij rustig op het moment dat de keeper zou duiken, om vervolgens de bal met een zachte stift het doel in te leggen. 

Niemand had ooit zo’n doelpunt gezien. Het vergde enorme brutaliteit en lef. Alles hangt bij deze strafschop af van de timing. Het is bijna niet te geloven dat Panenka op zo’n belangrijk moment zo risicovol durfde te handelen.

Tegenwoordig heeft iedere serieuze strafschopspecialist ‘de Panenka’ in zijn repertoire. Zinedine Zidane kopieerde Panenka bijvoorveeld nog in de WK finale van 2006. Maar niemand zal het origineel vergeten…Martina Navrátilová

331 weken was Martina Navrátilová de nummer 1 tennisster van de wereld. De Tsjechische sportvrouw heeft 59 grandslam titels op haar naam staan. De 52-jarige Navrátilová groeide op in Revnice, een dorpje in de buurt van Praag. Tennis hoorde bij haar opvoeding. Ze komt uit een vooraanstaande tennisfamilie en de tennisbaan lag naast haar huis.

Ze werd op jonge leeftijd kampioen van Tsjechoslowakije en besloot in 1973 tot het professionele circuit toe te treden. Het beklemmende communisme had grote invloed op de Tsjechische Tennis Federatie. Daarom besloot Navrátilová op 18-jarige leeftijd na de US Open niet meer naar haar vaderland terug te keren. Ze werd officieel Amerikaans staatsburger en boekte grote successen.

Ook buiten de sport is Navrátilová een markant figuur, als voorvechtster van de rechten van homoseksuele vrouwen. Ze was het dan ook niet eens met de politiek van Bush en verruilde in 2008 haar Amerikaanse nationaliteit in voor de Tsjechische.

 

 


terug | home
Meer activiteiten...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl