Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  inspiratie  recensie film erotikon 

Tsjechie.nl - Recensie film Erotikon

Meer inspiratie...

Regen tikt op de ruiten, tussen de druppels op het glas verschijnt het gezicht van een vreemdeling. Geluidloos speelt zich een gesprek af tussen de vreemdeling en de bewoner van het huis.

Met de eerste scène is de toon van Erotikon gezet. Zwart-wit beelden vullen het scherm. Met uitzondering van een krakende filmprojector ontbreekt ieder geluid in deze film uit Tsjechië. Begin oktober vertonen drie verschillende clubs in Nederland de klassieker. Vanavond is de Melkweg in Amsterdam aan de beurt. Muziek van het vierkoppige Tsjechische ICON orkest omlijst de stomme film.

Erotikon

Erotikon
vertelt het verhaal van een jonge vrouw die bij haar vader woont. Als op een regenachtige avond een onbekende man aanklopt, laat de oude man na enig aarzelen de vreemdeling  binnen. In eerste instantie wil hij hem snel het huis uit werken, maar als de bezoeker de man des huizes paait met sigaren, een luxe aansteker en drank verandert hij van mening.

De oude man besluit de ongenode gast onderdak aan te bieden en nodigt hem uit te blijven slapen. Vader gaat aan het werk en vertrouwt de vreemdeling toe aan zijn dochter.

Op het scherm bouwt de spanning op tussen de jonge vrouw en de gast. Hij biedt haar een geurtje aan, genaamd Erotikon. Die nacht delen ze het bed, wat resulteert in een zwangerschap. 

Na een miskraam en flink wat tegenslag komt de hoofdpersoon al zwervend op straat haar toekomstige man tegen. Ze lijkt het geluk te hebben hervonden. Maar alles verandert wanneer ze samen met haar man de vreemdeling uit het verleden weer tegen het lijf loopt.

De mannen sluiten vriendschap, terwijl er tussen de hoofdpersoon en haar voormalige minnaar langzaam een liefdesrelatie opbloeit. En alsof de ontstane driehoeksverhouding nog niet genoeg is, worden er nog een aantal andere personen bij betrokken. Een groot drama is onvermijdelijk.    

Opschudding

De film veroorzaakte veel kritiek bij het uitkomen in 1929. Niet de melodramatische verhaallijn maar de shots waarin hoofdrolspeelster Ita Rina zichtbaar in extase verkeert zorgden voor opschudding. Alhoewel tegenwoordig naaktscènes geen uitzondering zijn in films, was regisseur Gustav Machatý zijn tijd ver vooruit.

ICON orkest

Het Tsjechisch Centrum in Den Haag organiseert begin oktober drie speciale voorstellingen van Erotikon in Delft, Utrecht en Amsterdam. Bij de speciale vertoningen wordt de film begeleidt door het ICON orkest. Dit gezelschap bestaat uit vier Tsjechische muzikanten. Zij bespelen zowel traditionele als moderne instrumenten. Zo zijn er onder andere de viool, accordeon, klarinet, basklarinet en de saxofoon. Maar het is het opmerkelijke instrument op de schoot van een van de muzikanten dat veel aandacht krijgt: de ‘digitale boomstronk’. 
 
Met de grote verzameling aan instrumenten worden meerdere muziekstijlen gecombineerd, als jazz en punk. Bovendien worden er veel originele klanken gemaakt door het gebruik van vocalen, een gieter, en de snaren en klankkast die deel uitmaken van de boomstronk.

Belevenis

Erotikon zelf zit vol komische noten en is ondanks de voorspelbare momenten een belevenis om naar te kijken. Het ICON orkest is een interessante aanvulling op de film. De extra dimensie van live muziek zorgt er echter wel voor dat de ogen vaker zijn gericht op de ‘digitale boomstronk’, dan op het beeldscherm. Desalniettemin tovert het orkest de film om in een lust voor het oog, én oor. 

De speciale vertoningen van Erotikon waren slechts eenmalig. Wilt u toch een beetje meekrijgen van deze film en de muzikale omlijsting? Bekijkt u dan het onderstaande filmpje.terug | home
Meer inspiratie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Inspiratie
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl