Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  reisverhaal tsjechie  reisverhaal adrspach tsjechie 

Tsjechie.nl - Reuzenschaakstukken in idyllisch heuvellandschap

Meer reisverhaal tsjechie...

Soms hoef je niet de halve wereld rond voor een ware ontdekking. Ook Europa biedt de meest tot de verbeelding sprekende locaties. Als je Plzen en het charmante Praag hebt gezien, zorg dan voor nog drie tot vier dagen vakantie in Tsjechië en ontdek de rotsformaties bij Adrspach.

Deze ‘Rockcity’ is vooralsnog een trekpleister voor de Tsjechen zelf. Jong en oud komt er in bussen heengereden voor de wandeltocht langs de indrukwekkende rotsformaties. Een enkele Duitser en Nederlander heeft het gebied ontdekt vanwege de uitstekende klimfaciliteiten. Er is zelfs een rots met classificatie VIIIb - met maar één zekeringsring.

Door Janneke Prins

Het noordoosten van Tsjechië kenmerkt zich door vele graanvelden, wat bospartijen en velden vol zonnecollectoren. In dit idyllische heuvellandschap, verwacht je geen grillige rotsformaties… totdat je bij Adršpach de bocht om rijdt. In het heuvellandschap rijzen plotseling kolossale rotspartijen op.

Het ontwaren van gedaantes in wolken, bomen of rotsen blijkt een universele menselijke eigenschap te zijn. Ook in Rockcity wordt de bezoeker getrakteerd op een keur van zogenaamde voorwerpen en personen.

Rockcity

Een korte wandeling langs een schitterend zandgroeve-meer en losse rotsblokken (met namen als de “Bierkroes” en “Oma ’s leunstoel”) leidt naar het Gotische Poortje, het officiële begin van de wandelroute.

Door deze Lord-of-the-Rings-achtige boog betreed je Rockcity. Hier wordt het goed fris, want tussen deze vrij vochtige rotsen is een constante temperatuur rond de 10 graden.

Hier gedijen plantensoorten die normaal 200 meter hoger groeien. De route loopt tussen de spelonken door, omhoog kijkend ontwaar je nog een paar verpersonifieerde rotsblokken zoals de “Paddestoel” en de “Duivelsbrug”.

Dondersteen

De dondersteen die even verderop half over het pad ligt, getuigt van de belevenis van twee Engelse avonturiers in de 18e eeuw. Zij waren reuzenbenieuwd naar het onweer in deze rotsstad en verschansten zich op een goed moment onder een overhangende rotsformatie. Het ging er hevig aan toe, tijdens de regenbui raakte een rotsblok los en stortte vlak voor de voeten van het tweetal neer. Die zworen vervolgens nooit een voet in de rotsstad te zetten.

Ook kunstenaars en machthebbers vereerden de Adršpach rotsen in het verleden al met een bezoek. Een buste van Goethe herinnert aan de opwachting die Duitsland’s meest beroemde dichter hier in 1790 maakte. Deze buste bevindt zich tussen de kleine en grote waterval, een mooi rustpunt en mogelijke picknicklocatie. De watervallen zijn leuk om te zien, maar niet uitzonderlijk in hun soort.

‘Go local’ en stap op een boot voor een tocht over het kleine bergmeer achter de watervallen. De Tsjechische bootsman puntert rond en maakt allemaal grapjes over kitsche houtsnijwerken die in en rondom het water zijn gezet. Zo passeren hier in het wild Michael Jackson en Leonardo DiCaprio de revue. Naast de Tsjechische grappenmakerij is het boottochtje vooral de moeite waard vanwege het natuurschoon. Rotsblokken rijzen op uit het water en er groeien hier allerlei mossen.

Wolvenravijn

Als je een echte wandelaar bent, kun je na de watervallen doorlopen via het Wolvenravijn naar Teplice. Menig Tsjechische familie zie je dan ook met stevige wandelschoenen voorbij komen. Leuker is om de route eerst af te maken door het ‘nieuwe gedeelte’, een pad dat inmiddels een eeuw geleden is aangelegd. De nieuwe route leidt je terug naar het beginpunt.

In dit gedeelte doen de rotsformaties nog het meest denken aan een gigantisch schaakspel. Zeer elegant zijn “de Geliefden”, de ‘vrouwelijke’ helft heeft wat weg van een sfinx. Deze rots is zelfs voor de ervaren klimmer een uitdaging; classificatie VIIIb met slechts een zekeringsring. “De Geliefden“ zijn tegelijkertijd de hoogste rotsformatie in de regio.

Eeuwige burgervader

De formatie erna stelt de “Burgemeester en zijn vrouw” voor. Inwoners van het dorp zijn trots op deze eeuwige burgervader, zo blijkt uit de foto’s en tapijten die in elk restaurant en pension in het dorpje hangen.

Als klap op de vuurpijl eindigt de tocht door een nauwe doorgang. Deze “Muizentunnel” is niet geschikt voor mensen met een forse omvang. De wandelroute inclusief boottocht duurt ongeveer 3,5 uur, je kunt overwegen om halverwege te picknicken. Let wel, er zijn geen toiletten op de wandelroute, echt het enige minpunt van Rockcity.

Tips

- Rijd vanuit Hradec Kralové via Jaromer naar Trutnov. Vandaaruit is Adršpach nog zo’n twintig minuten rijden.
- Eten en drinken is zeer goedkoop, maar reken niet op grote porties of culinaire hoogstandjes. Leuke stekjes: het eenvoudige terras met panorama van Hostinec u tošováka, of hotel Skalní Město met bijbehorend boompad.
- Neem een vestje of omslagdoek mee voor het oude gedeelte van de wandeltocht.
- Adršpach ligt op een paar kilometer afstand van de Poolse grens. Verplicht paspoort meenemen en de grens wordt uitsluitend te voet gepasseerd!
- Meer informatie: http://www.adrspach.comterug | home
Meer reisverhaal tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl