Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   streken in tsjechie  west-bohemen in tsjechie 

Tsjechie.nl - Adembenemend West-Bohemen

Meer streken in tsjechie...

Op slechts tien uur rijden van Nederland, vlakbij de Tsjechische grens met Duitsland, vindt u een vakantiegebied waar alles mogelijk is. Uitgestippelde wandelroutes, schilderachtige dorpjes, historische kastelen en geneeskrachtige bronnen. In West-Bohemen vindt u uiteenlopende toeristische en culturele bezienswaardigheden.

Het is ook het gebied waar u kunt genieten van één van de vele thermale, geneeskrachtige baden en bronnen. De natuur van West-Bohemen is adembenemend. In het natuurgebied liggen prachtige loofbossen en helblauwe meren.

Cultuurliefhebbers zitten ook goed in West-Bohemen. Er is een cultureel centrum dat dateert uit de vorige eeuw. Daarnaast heeft de streek  een theater, een groot aantal kunstgalerieën en een museum voor glas en porselein. 

In West-Bohemen worden ook diverse festiviteiten georganiseerd zoals het internationale filmfestival, het grote Dvorak-Muziek festival en het jazzfestival. Er zijn winkelmogelijkheden genoeg in dit plaatsje. Er zijn tal van souvenirwinkeltjes en exclusieve zaken.

In het kuuroord Karlovy Vary kun je vliegcursussen volgen. Maar ook voor golfliefhebbers is dit stadje een ideale bestemming. In de omgeving is een achtien holes golfbaan. Het sportterrein is prachtig gelegen en het is er vrijwel altijd rustig. Karlovy Vary is ook bekend om de kruidenlikeur Becherovka, een typisch Tsjechisch drankje. Het Karlsbaden bier en de typische Tsjechische dunne wafels zijn ook afkomstig uit deze plaats.

Boheemse Woud

Het Boheemse woud verkeert in uitstekende conditie doordat het jarenlang voor iedereen verboden terrein is geweest. Er zijn talloze, uitgestippelde wandelroutes te vinden. Voor de wandelliefhebbers is het een waar paradijs. In West-Bohemen zijn ook veel kuuroorden gevestigd die beslist de moeite waard zijn om te bezoeken.

In de heuvelachtige en bosrijke omgeving van de kuurplaatsen zijn gemarkeerde wandelwegen voor patiënten en gewone toeristen uitgezet, die leiden langs diverse bronnen in de bossen. De kuuroorden van West-Bohemen worden al eeuwenlang bezocht door mensen die verschillende soorten van genezing zoeken.

Kuuroorden

Het grootste kuuroord van Tsjechië is Karlovy Vary. Met sanatoria, pensions en hotels is het een aantrekkelijke toeristenbestemming. Het is een schilderachtig, beroemd kuuroord wat jaarlijks druk bezocht wordt. De indrukwekkende witte badpaviljoenen en galerijen zijn schitterend. Karlovy Vary ligt aan de Tepla rivier, waar het bronwater soms wel zeventig graden is. U kunt in dit levendige plaatsje heerlijk op een terrasje zitten of eten in een van de vele gezellige restaurantjes.

Een ander indrukwekkend en bekend kuuroord is Marianske Lazne. Het eerste sanatorium werd opgericht in 1805 en de koolzuurbronnen maakten de stad al snel beroemd. Marianske heeft een cultureel centrum met prachtige concertzalen, waar jaarlijks het Chopin festival wordt gehouden.

De bosrijke omgeving en fraai aangelegde parken zijn ideaal voor genezing, herstel of om gewoon lekker te ontspannen. Vlakbij Marianske Lazne ligt het klooster Tepla met zijn bekende bibliotheek.

Het pittoreske kleine kuuroord Konstantinovy Lazne is ook een trekpleister. Natuurliefhebbers komen hier ruim aan hun trekken in de bosrijke omgeving waar herten, reeën, everzwijnen en zangvogels leven.

Behalve het rijke culturele aanbod van kuuroorden, kan in deze streek actief deelgenomen worden aan allerlei soorten van sport zoals tennissen, golfen en paardrijden. In het westen van Tsjechië ligt het prachtige Ertsgebergte. De hoogvlakten en lichte hellingen in dit gebergte zijn uitermate geschikt voor heerlijke fiets- en wandeltochten te maken. Boven Jachymov reiken de bergtoppen tot over de 1.200 m.

Domazlice

Domazlice is tegenwoordig erg in trek. Het grenst aan het Boheemse woud en de Duitse grens en is het thuisland van de Chodden. Dit volk werd ook wel de Boheemse Schotten genoemd. Ze spelen een muziekinstrument dat erg veel weg heeft van de Schotse doedelzak.

In de stad Domazlice worden jaarlijks in augustus Chodse feesten georganiseerd met oude volksgebruiken. Tijdens deze feesten kunt u smullen van Chodse koeken en luisteren naar traditionele muziek.

Plzen

Onder de bierliefhebbers is de stad Plzen uiteraard bekend. Het woord pilsje is afgeleid van het bier van de beroemde brouwerijen die in de stad te vinden zijn. Bier is de nationale drank van de Tsjechen; zij drinken bier bij vrijwel iedere warme maaltijd. De bekende biermerken zoals Pilsner Urquell en Budweisbier zijn dan ook overal verkrijgbaar.

Tussen Plzen en Karlovy Vary ligt het dorpje Rabstejn. In dit dorpje kun je een Barok slot, een Gotisch kasteel uit de 13e eeuw en een voormalig Cisterciënzer klooster bezoeken.

Kladruby

Ten westen van Plzen kunt u het stadje Kladruby bezoeken. In 1572 wees keizer Maximiliaan II het plaatsje Kladruby aan als plaats waar statige koetspaarden gefokt moesten worden. Er werden zwarte paarden gefokt om de koetsen te trekken en witte om op te rijden. De paarden, Kladrubers, zijn het oudste geregistreerde paardenras ter wereld. Rond Kladruby kun je een aantal mooie kastelen bezoeken zoals Becov, Kynzvart, Klasterec nad Ohri en Krasny Dvur.

Het Benedictijnenklooster van Kladruby is één van de oudste Tsjechische kloosters. Het is gesticht in 1115. In 1712-1726 is het herbouwd door de Italiaanse architect Santini die het een barok-gotisch uiterlijk gaf dat nergens buiten de Bohemen te zien was.

Santini heeft de torens van de kerk laten slopen en heeft ze door een hoge koepel afgesloten met een lantaarn. Deze symboliseert de stichter van de kerk, Premysliden vorst Vladislav I. Deze vorst ligt ook in de kerk begraven. De bouw van de Onze Lieve Vrouwe kerk is in 1726 afgerond.

Het klooster heeft een belangrijke rol gehad tijdens de laatste dagen van de aartsbisschoppelijke vicaris Jan van Pomuk. Hij werd later, in de 18e eeuw, als Johannes Nepomuk tot heilige verklaard. Zijn beeldjes versieren praktisch iedere dorpsbrug in Tsjechie.

In het klooster is een expositie te zien over de geschiedenis van de benedictijnen, beeldhouwerk van Matthias Bernard Braun en een vroeg-gotische Madonna van Kladruby. In het kloosterkerk kunt u naar concerten luisteren.

 


terug | home
Meer streken in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl