Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  reisverhaal tsjechie  reisverhaal ben oostdam 

Tsjechie.nl - We zijn nu voor de derde keer in Tsjechië

Meer reisverhaal tsjechie...

Op naar Cesky Krumlov een middeleeuwse stad die op Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Middenin de stad staat een kasteel en rondom dat kasteel wordt het Slavnosti pětilisté růže-festival gehouden. Dit jaar zijn wij speciaal voor dit festival teruggegaan om het helemaal mee te maken.

Door: Ben Oostdam

We logeren middenin stad en kunnen zo het festival intens meemaken. De hele stad is middeleeuws en de mensen hebben de prachtigste kostuums aan en dat is een lust voor het oog. De stad zit vol met muziek, dans en theater.

Het is zeer druk in de stad en het weer werkt aan alle kanten mee, de lucht is staal blauw. De markt staat weer stampvol met streekproducten, Boheems glaswerk, allerlei lekkernijen, huisvlijt en niet te vergeten keramiek waar de streek toch ook bekend staat.

De prachtige burcht, verdeeld in een kleine onderste burcht de Hradek met een prachtige toren, en een bovenste burcht de Horni Hrad, is de verzamelplaats voor een historische optocht. Heel indrukwekkend al die prachtige kleding en die mooie vrouwen.

Voorop gaat de schutterij met trommelaars. Wij staan beneden en horen van boven de trommelaars, het geluid wordt steeds luider. Heel indrukwekkend we krijgen er koude rillingen van, de trommels bonken tegen je borst

We gaan ook nog even kijken in tuinen van het kasteel, hebben we vorige keer niet gezien, is werkelijk schitterend met panoramisch uitzicht, prachtige fonteinen en een weelde aan bloemen.

Eerst Praag zien en dan…

De metro is goed geregeld en binnen de kortste keren staan we middenin Praag, op het Plein van de Republiek. Er zijn diverse mooie gebouwen en beelden maar het echte oude Praag moeten we nog zien te vinden.

We lopen wat straten in en geven bijna de moed op dat we de oude stad nog vinden. En dan ineens staan we middenin de oude stad op het Wenzelsplein, het bekendste plein van Praag, en dat is ook wel te zien want het is er loeidruk. De massa staat bij een toren omhoog te kijken. We snappen niet waarom. Maar dan gebeurt het de klok slaat twaalf uur en er gaan twee luikjes open en er verschijnen, volgens ons, twaalf apostelen.
 
Ook wordt er nog even met een trompet geschald en er verschijnt nog een vlag. Dan is het gebeurd. Er volgt een daverend applaus waarvan wij ons nog steeds afvragen waarom. Dat zal wel een onbeantwoorde vraag blijven. Op het plein is een jaarmarkt aan de gang, en wat opvalt, is dat er zeer veel Tsjechisch specialiteiten te koop zijn. Wij kiezen voor een hotdog, hoe bestaat het.
                                                                                        
Na een korte wandeling staan we ineens bij de Karlowi Most beter bekend als de Karlsbrug een schitterend bouwwerk met zeer grote beelden.

Het is er een drukte van belang en er zijn leuke kraampje en muzikanten. Er staat een jazzorkestje te spelen, en verderop zit een meisje op heel klein houten fluiten te spelen, best wel knap. Ook schilders, sieradenmakers, leerwerkers enz zijn op deze brug te vinden. Wij denken een beetje aan Mont Martre daar zie je dat ook gebeuren.

En dan nu richting Ceske Budovice, bierstad en stad van de potloden. Zo wordt deze stad hier bij voorkeur genoemd. De stad ligt in een dal waar de Moldau (hier noemt men die Vltava) en de Malse samenstromen.

De stad heeft een historisch centrum met een prachtig plein waaromheen schitterende gebouwen te bewonderen zijn. Na hier een paar uurtjes te hebben doorgebracht besluiten we om verder te gaan richting Hluboka.

Daar staat een schitterend kasteel dat we op de heenweg al in de verte hebben zien liggen. Dit prachtig staaltje bouwkunst willen we graag eens van dichtbij bekijken. We gaan voor de rondleiding (die helaas in het Tsjechisch gegeven wordt) maar wat een pracht en een praal is hier te bewonderen. De Schwarzenbergers hebben hier een geweldig leven gehad. 
       
Ons laatste doel van deze vakantie is Strakonice voor het doedelzak festival. Het is veel meer dan alleen maar doedelzakmuziek. Er zijn dans- en muziekgroepen uit heel Europa die optredens verzorgen. Het is een heel kleurig schouwspel met prachtige kostuums. Uiteraard speelt de doedelzak wel de hoofdrol maar op een leuke manier.

Er is ook een markt waar je diverse kunstuitingen ziet, zoals glas snijden, tapijt weven, pottenbakken en keramiek. Ook zijn er diverse kramen met de plaatselijke lekkernijen. We kopen voor 20 kronen een halve liter bier (kleinere glazen kennen ze hier niet) en genieten op het terras van de muziek en kleurrijke schouwspel.


terug | home
Meer reisverhaal tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl