Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  reisverhaal tsjechie  reisverhaal erna lise snoeij 

Tsjechie.nl - Tsjechië een land van bergen, stad en meer

Meer reisverhaal tsjechie...

Het is eind april, het is koud buiten, maar de vogeltjes fluiten al. De wekker heeft me al om half 6 uur wakker gemaakt, erg vroeg, maar gelukkig is het fijne reden om op te staan. De eerste dag van de Julianatocht gaat namelijk weer beginnen. Deze wandel driedaagse wordt ieder jaar georganiseerd door Bert en Mien van Kampen in het noorden van Tsjechië. Drie prachtige wandelingen worden georganiseerd die door bossen, de rotsstad Adrspach, door pittoreske dorpjes en het gezellige stadje Broumov gaan. Ik ben niet één van de 100 sportievelingen die in drie dagen honderd kilometer gaan afleggen, maar desalniettemin geniet ik ook van het schitterende landschap als vrijwilliger.

De wandelaars vertrekken om 7 uur en dat betekent voor ons dat het tijd is om naar de posten te gaan. Elk jaar weer is het een cadeautje om met (bijna altijd) mooi weer wandelaars aan te zien komen in hun oranje Julianatocht en ondertussen van de stilte en de natuur te genieten. Ik voorzie de wandelaars van stempels, eten en drinken en natuurlijk aanmoedigen. Het is mijn vierde jaar al dat ik special naar Tsjechië ga om bij dit gemoedelijke evenement te zijn: Hollandse gezelligheid tussen de Tsjechische boerenvelden, weilanden en bossen. Ook de volgende dagen staan in het teken van wandelen, zon en een prachtige natuur die op het punt staat om volop in bloei te staan. De koolzaadvelden maken er al een fleurige boel van de hertjes die af en toe voorbij springen maken het geheel helemaal af. 

30 April is altijd de laatste dag van de tocht, wat altijd samen gaat met verkleedde Hollanders, oranjebitter en oranjekoeken. Zwetend, blaren op sommige voeten en met spierpijn komen de wandelaars binnen, maar altijd met een brede glimlach en met nog genoeg energie om na het lopend buffet een dansje te doen. Nadat de Julianatocht met een knalfeest is afgesloten en vele oranje lopers de volgende dag weer teruggaan naar Nederland, blijf ik nog even. In Tsjechië is namelijk nog genoeg te ontdekken en dit ga ik samen doen met mijn zus per openbaar vervoer.

Onze reis begint in Jiçin, maar om hier te komen moet ik eerst drie treinen pakken, eentje daarvan  een boemeltreintje die je alle kanten heen en weer schudt. Eenmaal uit de trein wordt duidelijk dat het in mei echt niet koud is in Tsjechië. Na het wederzien van mijn zus lopen we  snel naar ons hotel (tip: Hotel Rieger)  waar broeken worden aangetrokken die onze witte benen extra benadrukken. Het is 1 mei en dat betekent een feestdag in Tsjechië. Hoewel daarom winkels dicht, kunnen we ons prima vermaken, want de zon schijnt fel, kinderen spelen in een fontein en op de achtergrond horen we Tsjechische volksmuziek. Het heerlijke eten bij Diva Bara maakt de dag helemaal af. De volgende dag gaan we na een uitgebreidt ontbijt met de bus naar het grote natuurpark Cesky Raj bij Prachov. Dit grote natuurpark 'Boheems Paradijs' is het oudste natuurreservaat in Tsjechië.  In het park moesten we vele trappetjes op en af en door spleetjes, maar daarvoor hadden we wel een spectaculair uitzicht over de rotsformaties. Na een aantal uren de rotsformaties te hebben aanschouwt wandelen we terug naar Jiçin. Een route die langs weilanden, bossen, koolzaadvelden en een avenue van 1200 lindenbomen aangelegd door Albrecht van Wallenstein loopt.

De volgende bestemming voor onze rondreis is de hoofdstad van Oost-Bohemen genaamd Hradec Kralove, een stadje die net als vele Tsjechische steden een plein heeft met een stadhuis, kerk en gekleurde huisjes. Ook Pardubice wordt nog even bezocht waarna we twee uur met de trein moeten reizen om in Blansko uit te stappen. Een grauwe industriestad die ons gelijk wat depressief maakt Gelukkig is ons pension het tegenovergestelde, een schattig huisje met hemelbedden, bloemetjes gordijnen en een Tsjechische menukaart (Tip: Penzion U Rechu).

Blansko ligt vlakbij één van Tsjechisch bekendste grotten, namelijk de Punkva grot de grootste druipsteengrot van de Moravische Karst. Van bovenaf konden we zo de grot inkijken, doordat er een stuk ingestort is. Het Machocharavijn is 1387 meter en toen wij deze afstand naar beneden keken begonnen onze knieën toch even te knikken. Er zijn nog twee andere grotten die je kan bezichtigen, maar neem niet zoals ons een Poolse tour.

Natuurparken, grotten en… een stad. Nu zal je wellicht gelijk denken aan Praag, maar Tsjechië heeft nog een stad die zeker de moeite waard is genaamd Brno. Een dag is voldoende om de gotische kerk, de burcht Spilberk te zien en door de straatjes van Brno te slenteren. Wat zeker een aanrader is om naar Lednice, Valtice en Mikulov te gaan. Het is het Zuid-Frankrijk van Tsjechië en al fietsend genoten wij van de wijnvelden, de pittoreske dorpjes, de kastelen en de meren die voorbij kwamen. Een genot voor het oog, maar ook voor de maag, want gezellig restaurantjes bieden heerlijke gerechten en de beste wijn aan. 

Dat Tsjechië een land is van vele facetten wordt bevestigd tijdens onze rondreis. De trein en bus zijn prima vervoersmiddelen en vele zijn helemaal niet zo oud en krakkemikkig als men denkt. Tsjechië, is een land met schitterende landschappen, een wonderlijke hoofdstad, aandoenlijke dorpjes, verassende kastelen en een plek waar authenticiteit aanwezig is. Het is daarom niet alleen een aanrader, het is iets dat je moet doen.


terug | home
Meer reisverhaal tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl