Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   streken in tsjechie  zuid-bohemen in tsjechie 

Tsjechie.nl - Zeldzaam mooi Zuid-Bohemen

Meer streken in tsjechie...

Zuid-Bohemen is een zeldzaam mooi en waterrijk gebied gelegen tussen Praag en de Oostenrijkse grens. Niet voor niets is dit een van de populairste vakantieoorden van de Tsjechen zelf. Met haar veelzijdige natuur en culturele mogelijkheden is Zuid-Bohemen voor iedereen een ideale vakantiebestemming. Of u nu een actieve vakantie wil gevuld met sportieve wandelingen, fietstochten en zwemactiviteiten, of dat u wilt genieten van cultuur en architectuur.

U vindt er onder meer het Boheemse Woud (Sumava) met een schitterende, gevarieerde natuur. Ruig landschap met bossen wordt afgewisseld met velden, rivieren, heuvels en bergen. Donkere meertjes, koele beekjes, geurige naaldbomen en knisperende takjes en blaadjes die onder je voeten breken als je er overheen loopt. De hoogste bergen zijn wel 1.400 meter en uitermate geschikt voor de geoefende wandelaars.

Lipnomeer

In het Boheemse Woud vindt u de mooiste plekjes die de natuur te bieden heeft: het Lipnostuwmeer. Ook de rivier Moldau ontspringt hier en verbreedt zich tot het prachtig gelegen Lipnomeer waar tal van watersporten mogelijk zijn en waar u heerlijk kunt zonnen is op één van de vele zandstrandjes. Bent u visliefhebber? Dan is het Lipnomeer een van de beste plekken van Tsjechie. Hier kunt u onder andere hengelen naar snoeken, baarzen, forellen en voorns.

Het Lipnomeer is 50 km lang en op sommige plaatsen 16 km breed. Het is een ware toeristische trekpleister. Verder zijn er in deze streek veel andere zwemmeertjes te vinden die in de 16e eeuw zijn aangelegd.

De grootste zijn Rozmberk, Bezdrev, Horusicky en Svet. Een aantal van deze meertjes is puur bestemd voor recreatie- en watersportliefhebbers. Zuid Bohemen is vooral dé perfecte bestemming voor natuur- en waterliefhebbers met maar liefst 5000 meren.

Ook fietsers en wandelaars kunnen in deze streek hun hart ophalen want er zijn vollop gemarkeerde fiets- en wandelroutes.

Pittoreske stadjes en dorpjes

Ook in cultureel opzicht is er in Zuid-Bohemen veel te zien en te ontdekken want de geschiedenis heeft hier een bijzondere schat aan stedelijke monumenten achtergelaten. De hele streek is bezaaid met eeuwenoude stadjes en pittoreske dorpjes. U kunt historische gebouwen bekijken in Tabor, Trebon en Cesky Krumlov.

Een absolute aanrader is het kasteel van Hluboka nad Vltavou, een sprookjesachtig kasteel in gotische engelse stijl. Het kasteel heeft maar liefst 144 zalen, waar men 17e eeuwse wandtapijten, schilderijen, gobelins, Venetiaanse spiegels en wapenuitrustingen aantreft. Andere steden die u ook zeker moet bezichtigen zijn Pisek, Tyn nad Vltavou, Chlum u Trebone, Vimperk, Strakonice, Prachatice, Telc en Pelhrimov.

Cesky Krumlov

Cesky Krumlov is de populairste stad van de streek. In geen enkele Boheemse stad is zoveel middeleeuwse architectuur te vinden. Het wordt door  liefhebbers zelfs het kleine Praag genoemd.

Eén van de grootste attracties van Cesky Krumlov is het ronddraaiende theater, waar toneelstukken in de draaiende decors worden gespeeld. U kunt een ritje maken met een koets door het prachtige oude gedeelte van de stad of een tochtje maken met een boot.

Ook de grote Dekenaatskerk St. Vitus uit de 15e eeuw is een bezoekje waard. Het imposante slot dateert uit 1235 en heeft maar liefst 300 vertrekken en vijf binnenplaatsen, en de cilindervormige toren met een torenhelm en op elke hoek een sierlijk torentje.

Ceske Budejovice

Ook in andere Zuid-Boheemse steden is het cultureel erfgoed bewaard gebleven, bijvoorbeeld in de stad Ceske Budejovice, dat niet alleen zijn bekendheid dankt aan het Budweiser bier.

In deze stad bevindt zich een groot aantal monumenten en bezienswaardigheden, zoals het vierkante plein met de arcades, het raadhuis en de Samsonfontein, het planetarium en diverse interessante musea en tentoonstellingen.

Tabor

Tabor speelt in de Tsjechische geschiedenis ook een zeer belangrijke rol. De stad werd in 1420 opgericht door de Hussieten.

Het oude centrum van de stad valt geheel onder monumentenzorg en heeft het karakter van de Hussitische vesting behouden met de stadsmuren en de kronkelende straatjes. Het kasteel van Tabor is nog ouder dan de stad zelf en vanaf de ronde toren kunt u van een geweldig uitzicht genieten.

Trebon

Ten oosten van Ceske Budejovice ligt het prachtige stadje Trebon. Trebon is niet alleen een stad vol monumenten, maar ook een kuurbadplaats en geliefd vakantieplaatsje.

Trebon en haar omgeving zijn beschermd door het UNESCO natuurfonds. Ook hieruit blijkt dat Trebon en haar plassengebied een schoon stukje natuur is.

Kastelen

Zuid-Bohemen is een streek die bekend is om zijn kastelen. Voor u hebben we de belangrijkste kastelen van Zuid-Bohemen op een rijtje gezet.

Allereerst Hluboka, het meest bezochte kasteel van deze streek en gebouwd in gotische Engelse stijl. Het sprookjesachtige karakter van de meeste romantische Boheemse kastelen word nog versterkt door een enorm park rondom het kasteel.

Kasteel Orlik, hoog op een rots gebouwd aan de rivier de Moldau. Sinds de bouw van het stuwmeer Orlik ligt het kasteel bijna in het water. Cervena Lhota, één van de meest romantische kastelen van Bohemen. Ook dit kasteel staat op een rots midden in een meer. Kasteel Kratochvile maakt een vergelijkbare indruk, het is een slot waar een permanente expositie is van poppen en animatie films.

Ook ruïnes worden vaak door toeristen bezocht. Misschien is een bezoek hieraan een aanleiding om een heerlijke wandeling te maken in de prachtige natuur. De bekendste ruïnes zijn: Divci Kamen, gelegen 10 km ten noorden van Cesky Krumlov, Dobronice, 6 km ten noorden van Bechyne, Kozi hradek op 5,5 km afstand van Tabor, en Selmberk gelegen 17 km noordoostelijk van Tabor, in een romantisch natuurgebied.

 


terug | home
Meer streken in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl