Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  columns  tsjechie columns hilde   herfst 

Tsjechie.nl - Herfst

Meer tsjechie columns hilde ...

Nog even en we mogen weer. Dat Tsjechië voor ons elk seizoen aantrekkelijk is zal u misschien verbazen. Maar ook in de herfst kunnen we er heerlijk genieten.

De herfstkleuren zijn volgens mij veel intenser dan in ons eigen landje. Prachtige tinten rood en goud laten het bos stralen. Of komt dat door de kouder wordende nachten? En dan is er natuurlijk de grote variëteit aan paddenstoelen.

In Nederland mag er niet één geplukt worden. En als ik tijdens een les paddenstoelen er eentje wil laten zien van dichtbij, dan word ik door de jeugd zelf ter orde geroepen: 'Dat mag toch niet!' Gelukkig kan ik met het educatiedoel mijn daad rechtvaardigen. 'Pas op want ze zijn giftig', klinkt ook al gauw. En dat terwijl in Nederland er maar weinig giftige soorten zijn.

In Tsjechië is dat echt anders. Als daar na een natte periode het zonnetje komt, zie je een echt Tsjechische activiteit opbloeien. Overal aan het begin van het bos staan auto's geparkeerd. Gezinnen trekken erop uit met traditionele mandjes, maar ook een plastic tasje voldoet. Velen  komen met gevulde mandjes/tasjes  terug. Bij mij komt dan gelijk een vraag op: hoe kan het nu dat juist daar het wemelt van de paddenstoelen?

Zijn er minder mensen, is er meer geschikt bos, is het klimaat paddenstoelvriendelijker of helpt dat plukken juist om de sporen te verspreiden? Allemaal vragen die door mijn hoofd dwarrelen.

Gelukkig wordt er ook echt wat met de verzamelde paddenstoelen gedaan. Gedroogd, ingemaakt of vers, ze maken duidelijk deel uit van de traditionele keuken. Ik hoop ooit nog eens ingewijd te worden in de kunst van zoeken en verwerken. Maar voorlopig is mijn ene weekje in de herfst gewijd aan genieten van het kijken. Met het blote oog of met het spiegeltje. En een spiegeltje wat menigeen voor het bijwerken van de make-up gebruikt vanwege een vergrotende kant, is standaard in mijn jaszak of tas te vinden. Omdat heel vaak de onderkant van de paddenstoel het allermooist is.

terug | home
Meer tsjechie columns hilde ...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl