Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  reisverhaal tsjechie  reisverhaal gerard bot 

Tsjechie.nl - Rondreis Tsjechië

Meer reisverhaal tsjechie...

Op de heerlijke zwoele avond van 6 juli 2014 rond half elf staan wij op de brug te kijken naar het kasteel van Jindřichu Hradec. Het kasteel weerspiegelt op prachtige wijze in het water. Het kasteel is de trekpleister van deze pittoreske stad in het zuiden van Tsjechië. Een dag eerder arriveerden wij in de stad. Een vrolijke dame leidde ons naar het appartement. Een groot appartement met een mooi uitzicht op de stad. Met onze Tsjechische kennis van de taal lukte het zowaar een gesprekje te voeren.  Dat bleek ons de volgende dag toen zij haar zoon vertelde waarom wij naar hun stad kwamen. Het is namelijk het dorp waar onze Tsjechische juf is opgegroeid.
 ‘s Avonds lekker gegeten bij Papousku en een paar biertjes genomen. Rond tien uur terug op de kamer om het Nederlands elftal tegen Costa Rica te zien. Na de korte nacht en de lange reis valt dat niet mee. Hele stukken met de luiken dicht gezien, maar niet het spannende einde. Nederland door na strafschoppen van Van Persie, Robben, Schneider en Kuyt en twee prachtige reddingen van Tim Krul.

Het is een sfeervolle stad met twee pleintjes, welke door een leuke winkelstraat met elkaar in verbinding staan. Miru náměstí en náměstí Masarykovo.  Het is typisch Tsjechisch allemaal, kleurrijk dus. Er is een groot kasteel, welke wij niet van binnen hebben gezien. Het weer is veel te mooi om drie uur onder begeleiding binnen te zijn. Wel foto’s gezien en die plaatjes kennen wij onderhand wel. De musea doen wij vanwege het mooie weer ook niet. Wel beklimmen we de toren van een kerk, Kostel N.P. Marie. Een prachtige uitzicht over de stad en omgeving. De moeite waard om de tweehonderd treden te nemen. Het centrum is fraai en de wegen kronkelen mooi om alles heen. Even de buitenwijk in geweest om de ouderlijke woning van de juf aan de Archiváře Teplého te zien. Een groot huis met een enorm erf.
Terug langs het meer. Schitterend gewoon. Een mooie plek om te zijn, deze stad. Daarna de aquashow gezien, een kleurig waterorgel met lasershow. De stad wordt doorsneden door de 15. Meridiaan en dat is op diverse plekken in de stad aangegeven. De stad heeft veel smalle straatjes met galerijen en mooie poorten.

De tweede dag in de stad begint met een uitgebreider bezoek aan het kasteel (zámek). Een enorm groot gebouw, dat er aan de binnenzijde best wel mooi uit ziet. Een mooie rondel, prachtige galerij en mooi groen, langs een riviertje.  Het is daarna even inkopen doen in het centrum en voor weinig geld zijn wij weer voorzien van schoenen en kleding. De stad is bekend om zijn rum. Tuzemák, een heerlijke rum met een vanillesmaak. De fles moet wel zijn voorzien van etiket met een oud schip er op, alsmede de stadsnaam, anders heb je niet de echte. De fabriek is geen trekpleiser, maar naast de fabriek staat een benzinepomp. Ook geen trekpleister trouwens, maar in de shop is het wel bijzonder.  Je kunt daar flessen met rum vol laten tappen, rechtstreeks afkomstig van de fabriek. Zes liter prima rum voor 174 kronen per liter (bijna zeven euro).
De dag vol gemaakt met een rondgang per auto door het Tsjechisch Canada, ten zuiden van de stad. Mooie uitgestrekte glooiende vlaktes met meertjes. Bij een typisch dorpscafé stoppen we even. Een alcoholvrij biertje met knedelik en goulash.  Heerlijk. Het is er gezellig, het zier er niet uit, maar het is prima vertoeven. Het fietsenrek is een dikke boomstam, waarin gleuven zijn gezaagd. Toch weer apart.
Wij bezoeken de burcht van Landštejn, eigenlijk een ruïne. Niet zo bijzonder, maar wel gelegen op een heuvel in het Canadese gebied. Op de hoogste toren van de burcht heb je een uitzicht tot kilometers ver. Een fraai overzicht van een groen landschap met bos. 
Twee dagen in de geboortestreek van de juf zitten er op. Prachtige streek. A hezkě počasi, heerlijk weer, met pieken tot over de dertig graden.

Onze volgende stop is in Praag. Wij zijn daar zeker al voor de vijfde keer. De highlights van de stad laten we deze keer maar voor wat het is. Wij gaan eerst naar Petřin, een heuvel in het centrum van de stad, een groot park. We beklimmen de 299 treden van de toren en zien een schitterend uitzicht over de stad. Met het liftje van Petřin gaan we naar beneden en aanschouwen een prachtig monument, dat vluchtende mensen uit het communisme uitbeeldt. Wij slapen trouwens ook op Petřin in hotel Lindler, erg luxe voor ons doen. Het hotel staat in het gedeelte Strahov. Bij aanmelden zeggen we in keurig Tsjechisch dat we een kamer hebben gehuurd. Spreekt de receptionist van dit internationale hotel geen Tsjechisch! Verder is het er prima. Naast het hotel staat de bibliotheek van Strahov, een plaatje om te zien. Wat is het daar binnen prachtig mooi. Niet alleen vanwege de boeken in prachtige verwerkte wanden, maar ook voor de plafondschilderingen. Rembrandt zou het ook prachtig hebben gevonden. Via de hangende man in de Husov (ulice) gaan we naar het minder bekende deel van  Malá Strana. Om de Karelsbrug is het daar schitterend. Mooie straatjes, leuk riviertje, gezellige pleintjes en de John Lennonclub, waar we wat eten en drinken. Iets verder staat een muur vol graffiti ter herinnering aan deze Beatle. Heel bijzonder. In de avond kijken we in het hardrockcafé op enorme schermen naar de uitschakeling van het Nederlands elftal tegen Argentinië.  In Tsjechië 240 minuten Nederlands elftal zonder een doelpunt! Deze keer lukt het niet met de strafschoppen.  In de hoofdstand bezoeken we nog een expositie van Andy Warhol. Wel aardig. Aan de andere kant van de stad beklimmen baby'tjes de TV-toren, van waaraf ook weer een prachtig panorama van de stad is te zien.

De laatste avond weer terug naar Malá Strana. Waar een hele leuke Franse markt is, met hapjes en drankjes, maar geen kleding en dat soort dingen. Een markt kan ook wel leuk zijn! Erg gezellig. De avond is mooi helder, dus is het tijd om foto’s te maken van de highlights by night: Praag op zijn mooist.  Onvergetelijk mooi deze keer. Wij komen zeker weer in deze stad.

De laatste stop is Teplice. In ons wat verouderde ANWB-gidsje afgeserveerd als een stad waar bijna niets meer te bewonderen is. Maar dat is dan wel veranderd. Een leuk centrum met mooie straten en ook nog een klein oud gedeelte, waar ons hotel staat. Het is bijzonder prettig wandelen door de parken van dit kuuroord. ’s Avonds bij toeval in een kroegje waar we kennis maakten met diverse soorten rum. Na een paar cocktails gevraagd naar een glaasje rum. Nadat wij hadden verteld van de ingeslagen rum, bood de barkeeper diverse andere rum aan. Nou, één ding is zeker: er is hele lekkere rum en er is rum met een gouden randje. 

De dag erna naar Tisá, waar wij een mooie route door de rotsformaties liepen. We liepen slechts een rondje van anderhalf uur, omdat we weer huiswaarts gingen. We komen daar zeker nog een keer. Vooral de route over Ostrov schijnt meer dan schitterend te zijn.
Rond een uur of drie naar huis. Acht uurtjes rijden, zo dicht bij Nederland ligt het prachtige Tsjechië . Mooie week gehad.

terug | home
Meer reisverhaal tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl