Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   streken in tsjechie  noord-bohemen in tsjechie 

Tsjechie.nl - Historierijk Noord-Bohemen

Meer streken in tsjechie...

Noord-Bohemen kent een rijke historie. U vindt er prachtige natuurformaties, en het gebied kent grote contrasten. De rivier de Elbe, één van de grootste en belangrijkste rivieren van Tsjechie stroomt dwars door deze streek. De vruchtbare oevers van de Elbe zorgden voor het ontstaan van rijke middeleeuwse steden en kastelen.

In Noord-Bohemen zijn veel wandel- en fietsroutes aangelegd waardoor het gebied een ideale stek is voor een heerlijk ontspannen vakantie. Bovendien biedt deze streek uitstekende mogelijkheden voor een skivakantie. Plaatjes als Spindleruv Mlyn en Harrachov zijn prima ski-oorden.

Melnik

Wanneer u vanuit Noord-Bohemen richting Praag rijdt, komt u door een wijnstreek in de omgeving van Melnik. Deze streek ten noorden van Praag kent prachtige kleurenvariaties en een schitterend bebost natuurgebied. Dit Tsjechische paradijs is 100 km ten noordoosten van Praag te bewonderen.

Er zijn tal van wandel- en fietsroutes uitgezet die langs de mooiste plekjes voeren zoals Hruba Skala, Trosky, Kozakov, Kost, Jicin en Mnichovo Hradiste. Ook zijn er in deze romantische omgeving veel historische bezienswaardigheden te vinden zoals kastelen, burchten en diverse soorten van volks architectuur.

Vanuit het Kasteel in Melnik, gebouwd op een plek waar de Elbe en Moldau samenkomen, heeft u werkelijk een fenomenaal uitzicht. Rondom dit natuurgebied zijn de wereldberoemde zandsteenformaties te bezichtigen. Deze strekken zich uit van Jablonec nad Nisou tot aan Jicin.

Terezin (Theresienstadt)

Zeer bekend in deze streek is het stadje Terezin, waar in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp was gevestigd. In de 18e eeuw werd het als vesting gebouwd en naar Maria Theresia vernoemd maar heeft echter nooit als zodanig dienst gedaan. In de 19e eeuw was het een gevangenis en de nazi’s gebruikten het  als getto.

In de Tweede Wereldoorlog woonden er 140.000 joden en werd het kamp gebruikt als doorvoerkamp richting vernietigingskampen in Polen. Maar toch vonden hier ruim 50.000 gevangenen de dood.

Terezin was een bijzonder concentratiekamp. Het werd voor de rest van de wereld gepresenteerd als modelgetto waar de schijn werd opgehouden dat de joden een zelfstandig bestuur hadden. Ook zouden zij hier een 'voorkeursbehandeling' krijgen. Van de Grote Vesting, het eigenlijke stadje, maakten de nazi's een 'Vorzugslager'.

De Kleine Vesting diende vanaf 1940 als uitwijkgevangenis voor de overvolle Praagse gevangenis waar politieke gevangenen ondergebracht werden.

Het modelgetto had een theater waar muziek- en toneelvoorstellingen gehouden werden, een café, een bibliotheek met veel joodse boeken (uit het bezit van de gedeporteerden) en een bank met eigen bankbiljetten. In de stad werd zelfs een delegatie van het Rode Kruis ontvangen.

Een bezoek aan dit kamp zou een indruk moeten geven van de menswaardige behandeling die de joden in alle concentratiekampen genoten. Het kamp werd op orde gebracht en van tevoren werden de deportaties verhoogd om het bevolkingsaantal te verkleinen.

In Terezin zijn de sporen van dit verschrikkelijke verleden nog goed zichtbaar. Een wandeling door de verschillende vertrekken van de Kleine Vesting laten een diepe indruk achter. Het complex is verdeeld in vier vestinghoven die bestemd waren voor de gevangenen. Deze liggen rondom het centrale gedeelte waar de nazi's gehuisvest waren en hun vermaak zochten. Nu is daar een indrukwekkend museum ingericht. In de voormalige bioscoop zijn korte films over het dagelijks leven in het kamp te zien. Bij de ingang treft u de Nationale Begraafplaats waar tienduizenden slachtoffers begraven liggen.

Het westen

In het westelijke gedeelte van Noord-Bohemen vindt u een prachtig natuurgebied wat ook wel Tsjechisch-Saksisch Zwitserland wordt genoemd. Dit is een gebergte wat door water en wind door de jaren heen zijn vorm heeft gekregen. De grootste stad in de regio is Liberec, bekend om zijn traditionele textielindustrie, jaarbeurzen en de prachtige binnenstad.

Liberec

Liberec (100.000 inw.) ligt aan de voet van het IJzergebergte in het noorden van Bohemen. Liberec is altijd een ambachts- en industriestad geweest, maar naast veel moderne gebouwen vindt u er ook oude architectuur. Zo zijn er bijvoorbeeld ambachtelijke houten huizen uit de 17de eeuw. Het Raadhuis stamt uit de 19de eeuw, en is een opmerkelijk gebouw.

De gevel met rondbogen is duidelijk geïnspireerd op de Renaissance terwijl de drie torens gotische vormen vertonen. De St. Antonius-kerk is ook 19e-eeuws.

Verder staat op het plein een 18de eeuwse pestzuil, ontworpen door Matthias Braun. Het kasteel van Liberec was eigendom van de familie Wallenstein en bevat ondermeer een kapel uit het begin van de 17de eeuw waarin interessante houtsnijkunst te zien is.

Met de kinderen kunt u uitstapjes  maken naar de dierentuin, de botanische tuin of u kunt met de kabelbaan naar de top van de berg Jested (1012 m. hoog) gaan waar een televisietoren staat. Hier kunt u in het restaurant genieten van een imposant uitzicht op de omgeving.

Frydlant

In het noorden van Jizerské hory, voorbij de koepel van de berg Jested, ligt het gotische kasteel Frydlant, waar ter ere van Albrecht von Wallenstein, een Renaissanceslot bijgebouwd werd.

In de tijd van de Dertigjarige Oorlog was dit het buitenverblijf van Albrecht von Wallenstein, de beroemde keizerlijke veldheer, oorlogs-handelaar van Europees formaat. Een gretige koper en verzamelaar van kunstwerken, later hoofdrolspeler in de vermaarde drama's van Schiller.

Frýdlant is beroemd om het prachtige meubilair en om werken van de Barokschilders Karel Skréta, Peter Brandl en Wenzel Lorenz Reiner. Een ander romantische kasteel,  Sychrov, ligt ten zuiden van de stad Liberec en dateert uit de 19e eeuw.

Tuin van Bohemen

Bij de Elbe, tussen Litomerice en Roudnice in een gebied met dode vulkanen en hellingen met wijnbouw, vindt u de "Tuin van Bohemen". Dit is het meest vruchtbare en bekoorlijke landbouwgebied van het hele land. Jaarlijks worden hier landbouwtentoonstellingen gehouden. Het centrum van dit stadje valt geheel onder monumentenzorg en u kunt hier een groot aantal historische huizen bekijken. Direct grenzend aan dit gebied ligt een maanlandschap met dagbouwgroeven.

Boheems Zwitserland

Een stuk verderop vindt u het gebied Boheems Zwitserland. Dit gebied met wilde, door water en wind gevormde rotsformaties van zandsteen is een eldorado voor bergbeklimmers. Het versteende zand dat u daar aantreft, leverde de grondstof voor de glasblazerijen. Dit was het begin van de schoonheid van het traditionele Boheemse glaswerk. U kunt een bezoek brengen aan het bijouteriemuseum met voorwerpen van glaskunst. Kamenicky Senov, Novy Bor en Zelezny Brod zijn voor liefhebbers en deskundigen uit de hele wereld metropolen en bedevaartsoorden van deze kunstvorm, gebaseerd op fijn zand, dat in het vuur een fragiele schoonheid verkrijgt.

De parochie en bedevaartkerk van Mariaboodschap Hejnice

Hejnice, gelegen op het drielandepunt van Tsjechie, Polen en Duitsland, is de plek waar in 1211 een wonderbaarlijke genezing heeft plaatsgevonden.

Een arme ambachtsman met een zieke vrouw en kind kreeg een droom over een verlichte boom met twee engelen die zeiden: "Je bevindt je op een wonderschone plaats die God heeft uitverkoren. Ga en haal een Mariabeeld zodat ieder die er in de toekomst langskomt, even blijft staan en de  God gaat prijzen." Hij deed wat hem werd gezegd en zijn gezin genas. Dit verhaal verspreidde zich binnen een mum van tijd en ter ere van de bijzondere gebeurtenis werd er een houten kapelletje gebouwd.

Het kapelletje werd te klein voor de vele bedevaartgangers die er op af kwamen en werd in 1472 tot een gotische kerk verbouwd. Aan het einde van de 17e eeuw heeft de graaf Frantisek Ferdinand Gallas een franciscaner klooster later bouwen naast de kerk.

De huidige Maria Boodschapkerk is gebouwd door Tomas Haffenecker in de jaren 1722 – 1729. De tempel van Hejnice is een een-schip-gebouw met een kruisvormig plattegrond en met zijkapellen. Na de Fluwelen Revolutie 1989 is in Hejnice het Internationaal centrum van geestelijke vernieuwing ontstaan en er zijn jaarlijkse verzoeningsbedevaarten. De gelovigen uit Tsjechië, Duitsland en Polen komen naar de kerk om te herdenken dat een gemeenschappelijke weg mogelijk is, ook als de talen verschillen.

Reuzengebergte (Krkonose)

In Noord-Bohemen ligt het Reuzengebergte. Dat bevindt zich aan de Poolse grens, slechts 125 km van Praag. Het gebergte heet in het Tsjechisch Krkonose. Dit berggebied is de hoogste van het land en dankt zijn naam aan de legende van de reus Krakonos. Het Reuzengebergte is niet groot, ca. 40 km lang en 20 km breed.

Het is het meest bezochte gebergte van Tsjechië en kenmerkt zich door zijn vlakke, afgeronde toppen en diepe dalen met steile hellingen. Het veelvormige berglandschap en de relatief lagere ligging ten opzichte van het zeeniveau zorgen samen voor gunstige natuurlijke omstandigheden, die vooral voor de langlaufsport en het wandeltoerisme gunstig zijn.

In de winterperiode kunt u in het Reuzengebergte erg goed langlaufen en skiën. U vindt er voornamelijk zacht glooiende hellingen en brede, goed onderhouden pistes met niet te grote hoogteverschillen. Deze pistes zijn zeer geschikt voor de beginnende skiër. Er zijn ook afdalingen te vinden waar de meest veeleisende skiër aan zijn trekken komt. De streek is ook bij uitstek geschikt om te bobsleeën en te rodelen.

Sinds 1962 is het Reuzengebergte beschermd gebied en vindt u er veel wild zoals herten en vossen. Door het hele gebergte heen kunt u ongeveer 1000 kilometer aan gemarkeerde paden vinden die u door het hele gebergte, langs heldere beekjes en klaterende watervallen leiden. Vrchlabi, een stadje in het gebergte waar zich het Krkonosske museum en het regionaal informatiecentrum bevinden, wordt ook wel de toegangspoort tot het Reuzengebergte genoemd.

Skiën

Het natuurlijke reliëf van Krkonose en de afwisselende natuur, creeën een groot aantal geschikte skiterreinen. Zowel veeleisende skiërs als minder gevorderden en beginners kunnen hier afdalen. Het gebergte bestaat uit een aantal bergkammen, waartussen de belangrijkste skicentra gesitueerd zijn. Door het hele gebied vindt u gemarkeerde en goed onderhouden pistes.

Het Reuzengebergte vormt jaarlijks het toneel voor de wereldkampioenschappen skiën en andere internationale ski-, langlauf- en bobsleewedstrijden, die voor de toeschouwer altijd een een spannend schouwspel vormen. U kunt gebruik maken van de talrijke berghutten en hotels die zich verspreid langs de skiroutes bevinden.

De meest bezochte plaatsen van Noord Bohemen zijn Spindleruv Mlyn, Pec pod Snezkou, Vrchlabi, Rokytnice nad Jizerou en Harrachov. Dit zijn plaatsen met een belangrijke streekfunctie die beschikken over goede voorzieningen voor sport-, cultuur- en uitgaansliefhebbers. Overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden zijn ruim aanwezig, variërend van eenvoudig tot luxueus.

De ski- en langlaufbanen, de kabelbanen en de skiliften, alsook terreinen voor andere vormen van wintersport bevinden zich rondom de toeristencentra. De toeristencentra bevinden zich meestal tussen de bergkammen.

U kunt in principe op eigen houtje de bergen verkennen. Routes zijn goed aangegeven maar houd u u aan de bestaande paden. Haalt u wel van tevoren informatie bij de toeristencentra. Zowel kinderen als volwassenen kunnen hier deelnemen aan goed georganiseerde skicursussen. Er zijn veel tentoonstellingen over de geschiedenis en tradities van deze streek te vinden in Vrchlabí, Vysoke nad Jizerou en Trutnov.

Spindleruv Mlyn

Spindleruv Mlyn (Spindl) ligt 140 km ten noorden van Praag aan de rivier de Elbe in het hart van het Reuzengebergte. De echte sportliefhebber kan in Spindleruv Mlyn zijn hart ophalen. In dit pittoreske plaatsje zijn veel sportieve activiteiten te ondernemen zoals tennissen, parachutespringen, (midget)golfen, squashen, vissen, paardrijden en zwemmen. Spindl is bovendien het grootste wintersportgebied van heel Tsjechie. U treft er perfect onderhouden pistes en moderne liften aan. Elk jaar kunt u er tussen november en april terecht om te skien.

De belangrijkste skigebieden, Svaty Petr en Medvedin, bieden u vele pistes in verschillende moeilijkheidsgraden. Ze worden uitstekend ondersteund met kabelbanen en skiliften en zijn over de gehele lengte met kunstsneeuw bedekt. De verbinding tussen de centra wordt geregeld met een gratis skibus, en er is ook een autoparking. In de buurt van Svaty Petr en Medvedin zijn er nog enkele afzonderlijke skipistes die allemaal eigen skiliften hebben.

Spindl biedt ook uitstekende mogelijkheden voor wie graag aan langlaufen doet. De bergstations zijn meestal de start voor goed onderhouden routes bij Plan en andere hooggelegen parcours langs de toppen. Wie het rustiger aan wil doen kan de 8 kilometer lange route door het prachtige landschap van Labsky Dul nemen (Vallei van de Elbe).

Naast skiën en langlaufen kunt u in Spindleruv Mlyn ook het landschap verkennen tijdens een romantische paardensleetocht. Een andere attractie is de bobsleebaan (7 km) die begint bij Spindlerova bouda (Spindler-chalet). De baan wordt in de zomer gebruikt om lessen te geven en is daarmee de enige in Tsjechie en één van de beste van Europa. Als modern wintersportoord biedt Spindleruv Mlyn faciliteiten voor snowboarders, maar ook andere sport- en ontspanningsmogelijkheden zoals sauna, tennis, een zwembad, een bowlingzaal en een fitnesscentrum.

Harrachov

Een eveneens toeristisch aantrekkelijk plaatsje is Harrachov (680m-1020m). Harrachov is bekend om zijn glastraditie en is gelegen in een schilderachtige  en bosrijke omgeving. U kunt hier het glasmuseum bezoeken en het glaswerk bewonderen of aanschaffen tegen een aantrekkelijke prijs.

Een leuke wandeltocht langs de bekende Mumlava watervallen mag u niet overslaan. Ook een tocht met de stoeltjeslift biedt u een schitterend uitzicht op de omgeving. Harrachov is voor velen een bron van nieuwe energie.

Harrachov is ongetwijfeld één van de beste skigebieden in Tsjechie. Het plaatsje kreeg zijn bekendheid voornamelijk van het schansspringen op de hellingen van Certova hora (Duivelsberg). In de buurt ligt het belangrijkste skicentrum van Harrachov met veel leuke pistes in verschillende gradaties, eventueel met kunstsneeuw.

Ook rond Rýzoviste, wat verder in de vallei, liggen enkele hellingen. Alle centra bieden mogelijkheden voor beginners en kinderen en hebben goede skischolen. Wie graag aan langlauft, vindt een mooi aanbod in de omgeving van Harrachov.

Op Certova hora zijn enkele routes open tijdens het grootste deel van de wintermaanden, waarvan er één net aan de schansen begint. De populairste langlaufpiste start aan de eindstations van de skiliften en leidt u langs de kam van Certova hora naar Rucicky en dan via Krakonosova Snídane verder langs de beboste hellingen rondom Harrachov. U kunt ook een tocht door het landschap maken met de paardenslee of paragliden. Naast skiën zijn er heel wat sportmogelijkheden in Harrachov. Er is een overdekt zwembad, een sauna, indoortennisbanen en een squashhal.

Vrchlabi

Vrchlabi is het knooppunt in de Krkonose voor transport. De hoofdstraat van Vrchlabi strekt zich over drie kilometer uit langs de oevers van de Elbe en leidt langs de tuinen en de dierentuin van het 16de eeuwse kasteel en een reeks traditionele houten volkshuizen rond het centrum. Het barokke kasteel werd door de oorspronkelijke eigenaar, graaf Czernin-Morzin, overladen met zijn passie voor de getalsymboliek.

De vier torens symboliseren de jaargetijden, de twaalf poorten de maanden, de 52 vertrekken de weken en de 365 vensters naar verluidt de dagen. Drie volkshuisjes aan het andere eind van de hoofdstraat zijn omgebouwd tot het Krokonosske Museum. Aan het T.G. Masaryk-plein staat het stadhuis dat versierd is met sgraffito en ingericht is als Toeristische Dienst.

Drie kilometer ten noorden van Vrchlabi liggen de beboste hellingen van de berg Prední Zalý (1019m). In de winter worden hier enkele skipistes opengesteld. Het skigebied Herlíkovice telt een 6-tal pistes van zo'n 7km lang. Op 720m hoogte ligt de langlaufpiste naar Horni Misecky. Als u de top van Predni Zaly bereikt, wordt u beloond met een fantastisch uitzicht op de heuvels aan de voet van de Krkonose-bergketen. Noord-Bohemen is een streek waar veel te zien en te beleven is. Met zekerheid zult u hier genieten van een heerlijke vakantie.

Overige skicentra

De overige skicentra bieden langlauf- en wandelroutes, skipistes, kabelbanen, skiliften en andere voorzieningen. Bedrichov (moeiteloos bereikbaar vanuit Jablonec nad Nisou) is het belangrijkst van deze plaatsen. De beste en moeilijkste skibanen met de bijbehorende faciliteiten bevinden zich in Spicak.  Ook Jizerka is bekend. Vooral als het startpunt voor de grootste nationale skiwedstrijd. Ook in Plavy en Tanvald kan men skischansspringen. Verder vindt u hier een van de weinige bobsleebanen. Beoefenaars van de rodelsport komen in Smrzovka aan hun trekken.

 


terug | home
Meer streken in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!




reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap



© Tsjechie.nl