Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   streken in tsjechie  hooglanden in tsjechie 

Tsjechie.nl - De ongerepte Hooglanden (Vysocina)

Meer streken in tsjechie...

De Hooglanden, in het Tsjechisch Vysocina genoemd, is een dun bevolkt gebied. U vindt er een rustig landschap op de grens tussen Bohemen en Moravie. Tot nu toe is er nog geen massatoerisme in deze streek te vinden. Toeristen en liefhebbers van ongerepte natuur en culturele beziens-waardigheden kunnen hier hun hart ophalen. U treft er heuvels en kleine bergen (500 m tot 830 m), grote bossen, meren en rivieren.

In Vysocina ontspringt een hele reeks rivieren, waarvan sommige aantrekkelijke dalen vormen. De traditionele vroomheid van de inwoners van Vysocina komt tot uiting in het aantal dorpskerken, kapellen en crucifixen.

Veel kloosters (Kostelni Vydri, Nova Rise en Zeliv) zijn centra van kerkelijke activiteiten. Dit hele gebied, met al zijn schatten aan cultuur en natuur is het meer dan waard om een bezoek te brengen.

Havlickuv Brod

In het noorden van het Hoogland ligt de stad Havlickuv Brod. Vroeger werd hier zilver gedolven door Duitse immigranten. De naam van de stad, toen nog Nemecky Brod (Duits Brood) was erg toepasselijk.

In 1945 kreeg de stad haar huidige naam. Het was een eerbetoon aan de schrijver Karel Hovlicek Borovsky. Tegenwoordig kunt u zijn huis bezichtigen dat is ingericht als museum.

In het centrum vande stad staat een 13e-eeuwse kathedraal. Een aanrader is de Maria-Hemelvaartkerk. Hier kunt u een klok bekijken die in 1300 werd gegoten. Het is de oudste klok van Tsjechie.

Zdar nad Sazavou

In het noordoosten van het Hoogland ligt de stad Zdar nad Sazavou. De geschiedenis van deze stad  gaat terug tot in de 13e eeuw.

Er werd een klooster opgericht waarin wezen werden ondergebracht en verzorgd. Het klooster is in de 18e eeuw omgebouwd tot een kasteel. U vindt in deze stad een winterstadion en een overdekt zwembad. 

Voor watersportliefhebbers ligt er in dit gebied een groot meer, Velke Darko, waar alle mogelijke watersporten te beoefenen zijn.

Trebic

Een bijzonder stukje geschiedenis vind je in Třebíč. De stad domineert het zuidoosten van de Hooglanden en telt bijna 40.000 inwoners.
 
Třebíč was in het verleden een belangrijk centrum van de Joodse cultuur in Moravië. Een groot deel van de historische monumenten zijn goed bewaard gebleven. Er is een typisch Joodse wijk met smalle straatjes, romantische doorgangen, donkere hoekjes en gezellige pleintjes. Naast meer dan honderd woonhuizen kunt u er ook nog voormalige joodse instituten zoals het rabbinaat, een school, een armenhuis bekijken.

De Joodse begraafplaats op de Hradek heuvel is een mysterieuze plek. In de wilde begroeiing liggen meer dan 3000 graven verscholen. De begraafplaats is nog steeds in gebruik.  

In de synagoge kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de Joodse getto. En regelmatig worden er evenementen,
als concerten en tentoonstellingen, georganiseerd.

Zďárské Vrchy

In de Hooglanden ligt een bijzonder stukje beschermd gebied: Zďárské Vrchy. De heuvels van Zďárské Vrchy zijn bedekt met oeroude bossen, groene weides en open velden. Rivieren kronkelen tussen de verschillende begroeiingen. Het is de plek voor lange rustige wandelingen.

Ga vroeg in de ochtend op pad: de ochtendnevel trekt langzaam weg en onthult beschermde en bedreigde plantensoorten. Zoek naar de vleesetende ronde zonnedauw, kruidige cypergrassen en verschillende soorten orchideeën. Maar hou ook de lucht in de gaten. Zwarte ooievaars, dwerguiltjes, kleine vliegenvangers en zwarte spechten. Het is maar een kleine greep uit de vele vogelsoorten die in Zďárské Vrchy voorkomen.


terug | home
Meer streken in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl