Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  plaatsen & streken   streken in tsjechie  noord-moravie in tsjechie 

Tsjechie.nl - Noord-Moravie & Silezie

Meer streken in tsjechie...

Noord-Moravië vormt samen met het Tsjechische gedeelte van Silezië het meest oostelijke deel van Tsjechie. Het gebied bestaat uit een uitgestrekt   gebergte en aantrekkelijke culturele bezienswaardigheden. Noord-Moravië is een bergachtige streek die wordt omsloten door de Moravisch-Silezische Beskyden aan de ene kant en het Jesenikengebergte aan de andere kant. Het gebied is veel ruwer dan het vruchtbare Haná.

De plaatsen Fulnek, Lipnik en Prerov zijn nauw verbonden met de traditie van Comenius en de Broedegemeente. In de streek vindt u ook het kleurrijke gebied rond Vsetin en Valassko, waarvan de eerste bewoners uit het Donaugebied in het verre Walachische vorstenrijk kwamen en de Beskyden haar specifieke karakter gaven.

Silezie

Tsjechisch Silezië ligt aan de Poolse grens en is niet erg uitgestrekt, maar in industrieel en historisch opzicht van groot belang. Het eens zo grote Silezische Rijk slonk enorm na de Oostenrijks-Pruisische oorlogen. De hoofdstad van Silezië was Opava, waar de adel verbleef, met de bestuurlijk en rechterlijke organisatie. Nu is in deze streek met vele nationaliteiten een universiteit gevestigd. De stad Ostrava domineert sinds de 20e eeuw wat betreft de industrie, de kolenmijnen en de hoogovens.

Ostrava

Ostrava is met 390.000 inwoners de grootste stad van Noord-Moravië. Het is een industriestad die zijn opgang heeft beleefd dankzij de aanwezigheid van steenkool. Het 'zwarte goud' wordt in de streek al sinds 1767 gedolven.

In 1828 bouwde men de eerste hoogoven en al in 1847 werd om het belang van de stad in die tijd aan te geven een spoorverbinding met Brno en Wenen aangelegd. Tot op de dag van vandaag zijn ijzer en staal hier nummer één. Ook is er een omvangrijke chemische industrie ontstaan.

Een eerbetoon aan de mijnbouw is te vinden in de Nádrazní die het centraal station verbindt met het stadscentrum. Aan het oude marktplein staat een fraai museum. Men kan er mineralen, fossielen, mijnwerkersbenodigdheden, wapens en nog veel meer bekijken.

Van een bergstadje is deze stad de laatste jaren een centrum met veel groen en een cultureel leven geworden. Het is heel goed mogelijk om een bezoek aan Silezie te combineren met een uitstapje naar Slowakije en Polen.

Frydek Mistek

Niet ver weg ligt Hukvaldy, bij Frydek Mistek. Hier werd Leos Janacek, de wereldberoemde componist en auteur van vele opera's en symfonieën, geboren en vond er zijn inspiratie. Frydek Mistek is gelegen in de Beskyden regio, niet ver van de grens met Polen en Slowakije.

De gemeenten Frydek en Mistek ontwikkelden zich sinds 1265 afzonderlijk langs beide oevers van de rivier de Ostravice. In 1943 werden ze samengevoegd tot één stad.

De stad telt een groot aantal historische gebouwen die de ontwikkeling van Frýdek en Místek schetsen.

Het meest opvallend is het kasteel van Frydek. Tegenwoordig vindt u er het Etnografisch Instituut en het Districtsmuseum. Op het stadsplein staat de fontein en het ijzeren standbeeld van St. Florian.

De oude huizen aan de voet van de burcht vormen het pittoreske westelijke deel van het oude plein. Het Mistek-plein is omgeven door prachtige barokke herenhuizen. U vindt er ook de St. Johannes en Pauluskerk en een beeld van de bekende beeldhouwer Jan Stursa. Naast de indrukwekkende kasteeltoren, wordt het panorama van de stad ook gekenmerkt door de plaatselijke kerktorens.

Beskyden

Het Beskyden gebergte wordt gevormd door een aantal afzonderlijke bergformaties in het oostpunt van Moravië, op de grens met Slowakije en Polen. Beskyden is een typisch gebergte met afgeronde toppen, die schuilgaan onder een dichte begroeiing van hoofdzakelijk naaldbomen. In dit beboste gebergte kunt u verschillende takken van sport uitoefenen. Het gebied is goed onderhouden. U kunt vele bezienswaardigheden op het gebied van de volksarchitectuur bekijken.

Soms is de dichte begroeiing doorgekapt door de mens, om zo voor grote bergweides te zorgen. De Beskyden vormen een gezonde omgeving voor de bewoners van de kolenmijngebieden van Ostrava en Karviná. Twee rivieren vinden hun oorsprong in het Beskydengebergte, de Oder en de Becva. In het dal van de rivier Becva, ten oosten van het toeristische hart van de streek Roznov pod Radhostem, liggen drie watersportcentra. Een andere geschikte plek voor waterrecreatie is het stuwmeer bij het plaatsje Bystricka. Voor de waterliefhebbers is dit gebied een paradijs.

De verschillende culturen die elkaar op dit punt ontmoeten, drukken op deze streek een heel eigen stempel. Zo heeft men hier een schilderachtige volksarchitectuur ontwikkeld, die het merendeel van de bevolking slechts kent uit de openluchtmusea verder landinwaarts. Net als op vele andere plekken in het land zijn ook hier voor de natuurliefhebber wandelroutes uitgezet. Her en der zijn er berghutten verspreid. Hier kunt u gebruik van maken wanneer het onverwachts donker wordt tijdens een lange wandeltocht.

Roznov pod Radhostem

In het oosten van Moldavië, in de schaduw van de Radhost, ligt Roznov pod Radhostem (13.000 inwoners). De berg is genoemd naar de heidense god Radegast, die in steen voor de mensen zichtbaar gemaakt is als ze de berg opgaan. Niet alleen trekkers doen dat graag, ook gelovigen gaan in grote getalen naar het bedevaartsoord.

Boven op de berg treffen ze de houten kapel voor de apostelen Cyrillus en Methodius, die het Christendom naar deze streken brachten. In anderhalf uur kan men een niet al te vermoeiende wandeling over de kam maken, waar er kan genoten worden van schitterende uitzichten naar alle kanten.

In het plaatsje zelf is de grootste attractie het Wallachijs Openluchtmuseum (Valasské prírodní muzeum). Dit museum is gewijd aan de volksarchitectuur van de Valasi (Wallachijers). Dit volk is afkomstig uit het Roemeense Wallachije en is in de loop van de Middeleeuwen naar dit gebied getrokken.

In het openluchtmuseum in Roznov pod Radhostem staan een aantal bijeengebrachte houten bouwwerken uit verschillende plaatsen uit de omgeving. Het openluchtmuseum, waarvan men met de bouwaanleg al in 1925 is begonnen, is schitterend.

Praktisch het gehele jaar door biedt dit oudste en meest bezochte museum van volksarchitectuur in Midden-Europa u een ruim programma. Roznov pod Radhostem is centraal gelegen en zowel 's zomers als 's winters het toeristische middelpunt van de Beskyden-bergketen.

Frenstat pod Radhostem is een centrum voor skischansspringen van internationale betekenis. Het heeft verscheidene schansen bedekt met kunstsneeuw. Het is de plaats waar elk jaar, aan het begin van het winterseizoen, de wereldtop van het schansspringen bijeenkomt. Ook degenen die zich hun skivakantie eerder voorstellen als een rustig verblijf in de natuur dan als een dagelijkse strijd om een plaats in een kabelbaan of skilift, zijn hier bij het juiste adres.

Jeseniky

Een ander gebergte dat zeer de moeite waard is, is Jeseniky. Jeseniky is het op een na hoogste gebergte in Tsjechie, gelegen in Noord-Moravië. De begroeiing bestaat uit afwisselend dicht bos en laag struikgewas, wat de streek een enigszins grillig karkater geeft.

De veengronden van Rejviz met Velke mechove jezirko (een groot met mos bekleed meertje) maken juist een romantische indruk. Dit gebergte maakt deel uit van de bergketens die zich uitstrekken langs de grens van Duitsland en Polen. 

Het massieve gebergte bestaat uit de bergen van Nizky Jesenik in het oosten, en de bergen van Hruby Jesenik in het westen. De laatste zijn de hoogste en ook de interessantste. De hoogste top is Praded (1492m).

In dit gebergte ontspringen verschillende rivieren uit de rotsen, en vormen zo watertoevoer door het hele land. Behalve de grote rivieren zijn er tal van bergbeekjes, die rijk aan forellen zijn. De Jeseniky vormen daardoor een heel geschikt gebied voor vissers.

Een leuke bezienswaardigheid in Jeseniky is het renaissancekasteel in Velke Losiny, dat in de 17e eeuw gebruikt werd als toneel van heksenprocessen. Tevens is het Jesenikengebergte een gebergte met een aantal aantrekkelijke kuuroorden.

Wintersport

Verschillende locaties bieden mogelijkheden voor de wintersport. Een groot aantal bergtoppen in dit gebied heeft een hoogte van over de 1000 meter. Deze hoge ligging betekent dat men hier 's winters bijna altijd zeker is van sneeuw. De bergkammen zijn 150-180 dagen per jaar bedekt met een sneeuwlaag van 120-190 cm. Dit komt de wintersport in de gehele streek ten goede. Liefhebbers van skiën, langlaufen en schansspringen kunnen zich hier volop uitleven.

De hoogste berg is Lysa Hora (1324 m), maar de meest bezochte berg is de legendarische berg Radhost (1129 m). Deze berg heeft niet alleen alle skifaciliteiten te bieden, maar ook plaatselijke unieke en schilderachtige bouwkunst.

In het omvangrijke gebied tussen de verscheidene bergkammen ligt een aantal goed uitgeruste centra voor zomer- en wintersporten. Meestal gaat het hierbij om uitgebreide terreinen, waar de gunstige natuurlijke omstandigheden worden aangevuld door de benodigde sportfaciliteiten, overnachtingsmogelijkheden een eetgelegenheden. De belangrijkste wintersport centra liggen op de bergen Praded en Cervenohorske Sedlo (1013m).

Cervenohorske sedlo is een druk bezocht oord met goede voorzieningen voor de wintersport. In het hoogste gedeelte van Jeseniky ligt het centrum Petrovy Kameny-Ovcarna-Praded, dat een aantal goede skibanen te bieden heeft, waarop het netwerk van Mala Moravka-Karlov aansluit. Voor diegenen die van skitochten houden, is de hoofdroute Hruby Jesenik, zeer geschikt.

Door de geïsoleerde ligging in het noordelijkste deel van Moravië wordt Jeseniky voornamelijk door Tsjechische toeristen bezocht. Het wacht nog op ontdekking door buitenlandse wintersportliefhebbers.

Aan wandelaars is ook gedacht. Voor hen zijn vele routes uitgezet die onder andere leiden naar Praded, de Kerpnik (1423m) en de Cervenohorske Sedlo. De flanken van Praded zijn een beschermd natuurgebied, er leven veel moeflons, en herten. Stare Mesto in het westen is het uitgangspunt voor uitstapjes in de omgeving. Verder vindt men hier in het noordwesten Petrikov-Ramzova, met zijn uitgestrekte skipiste; startpunt voor talrijke tochten die ook langs de hoger gelegen gedeelten voeren.

Jesenik

Twee kilometer boven het stadje Jesenik ligt op een hoogte van 640 m tegen een bosrijke helling van het Rychlebské-gebergte, het kuuroord Jesenik. Het werd rond 1820 gesticht door Vincent Pressnitz, een boer uit de streek die de geneeskrachtige werking van het koude bronwater ontdekte. Hij bouwde zijn huis om tot de allereerste hydro-therapeutische kliniek ter wereld. De behandeling van psychische stoornissen heeft hier een lange geschiedenis die teruggaat tot de 19de eeuw. Het gaat dan vooral patienten met een psychische stoornis die nog in staat zijn te onderwerpen aan het kuuroord-regime.

De klimatologische omstandigheden in Jesenik werken zeer gunstig op de luchtwegen en daarom worden hier chronische bronchitis, astma en ontstekingen en allergieën van de luchtwegen behandeld. Ook patiënten die een longoperatie hebben ondergaan, kunnen hier terecht om te herstellen.

Het bergklimaat maakt Jesenik ook geschikt voor patiënten met een verhoogde schildklierwerking, en verder worden er kuren aangeboden voor mensen met hart- en vaatziekten. Het centrale gebouw, het Pressnitz-sanatorium is in 1910 gebouwd door de Weense architect Bauer. De aandacht van de bezoeker wordt ook getrokken door de beelden en gedenktekens die bij de bronnen op de colonnade geplaatst zijn.

In het stadje Jesenik zelf is het waterkasteel van de Vratislav-bisschoppen bewaard gebleven, voor het eerst genoemd in 1374. Dit is tevens een museum. In de congreshal oftewel "spiegelhal" van het kuuroord vinden regelmatig culturele evenementen plaats. In de zomermaanden kunt u in het park promenadeconcerten te beluisteren.

Vanuit Jesenik is een groot aantal uitstapjes mogelijk. In de omgeving vindt u twee kastelen, één in Javornik en één in Velke Losiny. Het meest indrukwekkende natuurschoon in de regio is ongetwijfeld de Hruby Jesenik-bergketen, die zich uitstrekt van Ramzova naar Serak, en de Cervenohorske-bergpas tot aan Praded.

 


terug | home
Meer streken in tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl