Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  reisverhaal tsjechie  reisverhaal gerard bot 

Tsjechie.nl - Weer naar Praag

Meer reisverhaal tsjechie...

Wij gaan deze keer per bus naar de Tsjechische hoofdstad. De reis valt ontzettend mee, het is wel een lange zit, maar goed te doen. Bolderman-reizen biedt tijdens de vierdaagse vakantie  een prima programma aan, maar dat laten wij aan ons voorbij gaan. Wij zijn immers al heel bekend met de Praagse highlights en zoeken liever onze eigen weg.

Hoewel, het is pas de eerste keer, dat wij de Sint Nicolaaskerk van Malá Strana bezoeken. Tijdens de vorige zestien dagen in de stad zijn we daar gek genoeg nooit aan toegekomen. Het prachtige barokgebouw uit de zeventiende eeuw is vooral aan de binnenzijde een schoonheid op zich. Het lijkt geheel van marmer met schitterende schilderingen en veel bladgoud.

Tijdens de warme dagen voor Kerstmis, zaterdagmiddag is zelfs een t-shirt warm genoeg, zijn veel kerken voor het publiek geopend. Naast alle pracht en praal van de vorige bezoeken aan Praha, blijkt dat er nog veel en veel meer is.

Op de Malá Štupartská gaan wij zomaar een deur van een gebouw in en betreden wij de basiliek Svatého Jacuba, prachtige plafonschilderingen, bladgoud, beelden en een dubbele gallerij. Zéér  verrassend. Wij bezichtigen ook de kerken St. Marie Vitezne, de andere St. Mikuláše aan het oude plein,  St. Antonina en St. Frantiska, juweel na juweel. Al jarenlang verbazen we ons keer op keer in de Praagse gebouwen en deze keer is het niet anders.

Praag is rond Kerstmis een belevenis op zich, ook al zorgt de temperatuur niet echt voor een kerstgevoel, de sfeer is er wel. Overal staan kleine Kerstmarkten met lekkere warme drankjes en hapjes. Marktkooplui bieden de leukste dingetjes aan drommen mensen die voorbij trekken. Ooit hebben we het geluk gehad deze taferelen in een besneeuwd Praag te zien, maar ook deze keer is het weer fijn om er bij te zijn.

Natuurlijk lopen we ook langs de bekende Praagse hoogtepunten, welke nooit, maar dan ook nooit vervelen. We drinken een paar drankjes in het sfeervolle kroegje van Martina, de enige die wij een beetje kennen.

We lopen traditiegetrouw langs het herdenkingsteken voor Jan Palach en Kan Zajíc. Vlak daarachter staan honderden waxinelichtjes in rode glaasjes, gevormd in een groot hart. Het is de vierde herdenkingsdag van Václav Havel. Ontzettend veel mensen namen de tijd om even stil te staan bij de oud-president.

Niet ver daarvandaan eten we bij Vytopna op het Wenceslasplein, waar de drankjes met een treintje worden gebracht, ontzettend leuk om daar eens te eten en het smaakte ook nog eens prima. Buiten het centrum lopen wij langs een oud in vervalling geraakt gebouwtje, dat ooit een kleine kunstijsbaan beschutting gaf. Helemaal niet bijzonder, tenzij je bedenkt dat Martina Sáblíková daar haar eerste schaatsen onderbond. Het is dus ook leuk om in Praag ook rond te lopen buiten het oude centrum, waar je ook weer allerlei verrassinkjes ziet.

We pakken ook een tochtje met een salonbootje op de Moldau, waar het zonlicht in het water schittert en heel veel zwanen zich tegoed doen aan etensrestjes.

Over zwanen gesproken,  de laatste avond bezoeken wij een balletuitvoering van het Zwanenwater van Tchaikovski in divadlo Hbernia, aan náměstí republiky. Ik zie dat op zich niet zo zitten, maar stel na afloop tevreden vast, dat het prachtig was. De dagen Praag zijn weer voorbij gevlogen. Wij kunnen gerust tegen iedereen zeggen, Praag moet je zien.

Door Gerard Bot


terug | home
Meer reisverhaal tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl