Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  reisverhaal tsjechie  reisverhaal gerard bot 

Tsjechie.nl - Weer terug naar Tsjechië

Meer reisverhaal tsjechie...

Na bijna een week in Duitsland strijken wij neer op de moeilijk te vinden, maar prachtig gelegen Autocamp Skalice tussen Buš en Slapy, dertig kilometer ten zuiden van Praag. Een prima camping voor met name waterrecreanten, waar je op de weidehelling lekker kan baden met heerlijk zicht op het meer. Het is er gezellig en van alle gemakken voorzien. Op zondag vertrekken veel Tsjechen alweer huiswaarts, waardoor er plekken op de camping vrijkomen. Wij verkassen ons ‘huis’ en nemen een schitterende plaats in met een fraai uitzicht op de Moldau, een idyllische plek.

Slapy stelt als plaats niet veel voor, een klein dorpje met een paar kleine winkeltjes. Het regent vervolgens de gehele zondag, maar dat is na acht warme dagen niet zo erg. Ons eigen Tsjechische boekje is weer bijgewerkt tot 2016 en onze leesboeken zijn prima. We fietsen een aantal dagen in de omgeving van Slapy waar geen meter recht is. Het is klimmen óf dalen, gelijkmatig maar steil, soms tien tot vijftien procent. De omgeving is mooi, gemiddeld Tsjechisch. Wij fietsen door Zivohošť, een plaats met veel recreatie aan en in de Moldau. De rivier stroomt rustig en kronkelt zich via veel bochten naar Praag. De bochten zijn plaatselijk zo scherp, dat het net is of je een meer inkijkt. Er zijn talloze mooie vergezichten over ‘die schöne blaue Moldau’. Bij Davle stroomt de Sazava in de Moldau. Vanuit dat dorp fietsen wij via de blauwe wandelroute. Een dalletje met een stroompje waar veel houten huisjes langs staan. Een prachtig paradijs met veel groen.

Je kunt er ook prima wandelen. Wij lopen onder andere de prachtige groene route vanuit Novĕ Třebeníce langs de Moldau. Wanneer je daar wilt wandelen, moet je deze nemen en je laten verrassen. Terug gaan wij via de blauwe route, die een paar kilometer korter is. Deze lengte is bijna elf kilometer.

Het deel van de Moldau bij Slapy wordt het stuwmeer van Slapy genoemd. Ten zuiden van Praag zijn een aantal stuwdammen geplaatst: de cascades van de Moldau. Door de vorming van de stuwmeren is dit gebied een uitvlucht voor mensen uit Praag. In de weekenden kan het bijzonder druk zijn en moet je niet raar opkijken wanneer huisjes op campings bezet zijn.

Bij Mořína is de Velká Amerika, een kloof die opeens in het glooiende landschap een groot gapend gat vormt. Het is een mooi plaatje met een meertje in de diepte. De dag dat wij er zijn, is de toegang naar beneden gesloten vanwege een filmset. Wij moeten ons beperken tot een ronde om de kloof, maar zien prachtige uitzichten op deze diepte.

Daarna rijden wij naar Beroun, een grote stad met een klein, oud centrum. Het centrum bereik je door een oosterse poort, waarna je in een kleine winkelstraat komt. Het plein is typisch Tsjechisch, hoewel er geen galerijen zijn. Langs Beroun stroomt een aardig riviertje, de Berounka. Vervolgens rijden we naar Praag om de voor ons bekende inkopen te doen. Het is alweer de tweede keer in Praag deze vakantie. Op de heenweg namen we een verkeerde afslag en gingen wij met de caravan dwars door de stad langs een groot aantal highlights of Praha. Soms best leuk, verkeerd rijden.

Přibram is volgens de reisgids van National Geographic een saaie mijnstad. Wat schept echter onze verbazing? De stad heeft een alleraardigst plein! Midden daarop staat een mooi geel kerkgebouw met een aparte toren. Daaromheen toch weer het Tsjechische beeld met mooi geverfde gebouwen en hun eigen reliëf. Een paar gebouwen verdienen nog een verfje en dan is het helemaal goed. Vanaf het centrum zie je Svatá Hora al. Het is een 17e -eeuws bouwwerk, dat er praalt. Je komt binnen via een mooie toegangspoort, waarachter een soort openluchtkerk (een vierkante galerij) met in het midden een kerkgebouw staat. Pracht en praal schitteren, mooie plafondschilderingen in de galerijen en in de kerk. Je vergaapt je aan de schoonheid. Via het overdekte Svatohorské schody (de trappen van de Heilige Berg) loop je vanuit de kerk honderden treden naar beneden naar het centrum van de stad. Prachtig. Boekjes over Tsjechië wijden pagina’s lang uit over bijvoorbeeld de Praagse burcht, die best sober is, en over het juweel van Přibram is er slechts een korte verwijzing.

In de plaats is ook een oude zilvermijn te bezoeken. Er zijn daar drie plekken van waaruit korte rondleidingen worden gegeven. Je gaat ondergronds te voet, met een treintje of lift en ervaart hoe het vroeger in de mijn was. Het is er wel even zoeken hoe het daar geregeld is, maar uiteindelijk kom je er wel uit. Best aardig.

De laatste dag bezoeken wij Benešov, dat vooral leunt op het naburige kasteel van Konopištĕ. Dit is een prachtig gebouw, dat wij jaren geleden al eens hebben bezocht. Benešov zelf is niet zo bijzonder. Op deze laatste vakantiedag begint het te regenen, de reden dat wij teruggaan naar de camping en alvast huiswaarts rijden.

Wij kijken terug op een prachtige vakantie met schitterend weer.


terug | home
Meer reisverhaal tsjechie...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl