Tsjechie.nl : d� Vakantie & Informatie site over Tsjechie
Alle bestemmingen Tsjechie
nieuwsbrief Australie
navigate by map Tsjechie
tips Tsjechie
win Tsjechie

Tsjechie.nl tsjechie.nl  natuur  landschap in tsjechie 

Tsjechie.nl - Het afwisselende landschap

Meer natuur...

Tsjechie, omringd door Hongarije, Slowakije, Polen en Duitsland, is 78.863 km2 groot. Hoewel de oppervlakte van Tsjechie niet erg groot is, vindt u in dit land bijna alle landschapsvormen. 

Er bergen die worden afgewisseld met vruchtbare laagvlaktes, ondergrondse rivieren en grotten en opvallende zandsteenformaties. Deze landschapsvormen zijn in drie groepen te verdelen:

- de bekkens en gebergten van het Boheemse massief in het westen
- de Silezisch-Moravische corridor, een laaglandgebied tussen het Boheemse en het Moravische deel
- de bekkens en gebergten van het jongere plooiingsgebergte in Moravië, deel uitmakend van het westelijk deel van de Karpaten
 
De Boheems-Moravische hoogten, het Jesenikygebergte en de Karpaten vormen een natuurlijke scheiding tussen de stroomgebieden van rivieren waarvan de loop aan de ene kant is gericht op de Noord- en de Oostzee en aan de andere kant op de Zwarte Zee.

De rivieren de Elbe, Moldau, Sazava, Orlice, Jizera, Otava, Berounka en Eger voeren water uit het Boheemse bekken naar de Noordzee af. Het water van de Neisse en de Odra Oder stroomt naar de Oostzee.

De Morava, Dyje, Svratka en de Jihlava monden uit in de Donau, die naar de Zwarte Zee stroomt. Tsjechie heeft weinig natuurlijke meren. Het zijn voornamelijk door morenes opgestuwde meren in de gebergten, vooral in de Sumava.

De talloze, meest middeleeuwse kleine stuwmeertjes liggen vooral in Zuid-Bohemen en beslaan een oppervlakte van 415 km2. Tsjechie kent veel moderne stuwmeren, zoals in Vltava.

Tsjechie heeft een typisch landklimaat. De winters zijn koud en droog, de zomers warm en vochtig. Veel regen valt er tijdens de zomermaanden in de Karpaten als er vanuit het Middellands Zeegebied warme vochtige lucht wordt aangevoerd.

Aan de zuidkant van de bergketen stijgt de lucht op waardoor daar overvloedige stijgingsregens vallen. Dat leidt soms tot overstromingen in dat gebied waar de Oder en de Neisse ontspringen. Die overstromingen verplaatsen zich langs deze rivieren naar Polen en het oosten van Duitsland. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1947 en 1997.

 


terug | home
Meer natuur...
Hebben we je geinspireerd? Deel dit met je vrienden.


Vind Tsjechie.nl leuk op Facebook


Tsjecho Reizen - dé wintersport of vakantie Tsjechië, Praag en Slowakije specialist!
reageer Reageer  stuur door Stuur door  print Print pagina

Wees de eerste die een reactie plaatst!
specialisten Tsjechie
tsjecho reizen - tsjechie  
Tsjecho Reizen
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)
happy home - tsjechie  
Happy Home
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
interbohemia - tsjechie  
InterBohemia
Vakantiehuizen
info | website
tel nr (klik)
bohemia travel - tsjechie  
Bohemia Travel
Reisorganisatie
info | website
tel nr (klik)

Valuta omrekenen

EUR

CZK

voorwaarden - copyright - privacy statement - disclaimer - cookies - contact - sitemap© Tsjechie.nl