watertorenvakantiepetrinweetjeskarelsbrugstellingfestivalcolumnfoto

Nieuwsbrief editie 100 : Stad van de honderd torens


DOBRY DEN
Wat gaat de tijd snel. Onze honderdste nieuwsbrief. Wij willen onze lezers hartelijk bedanken en in deze editie mogen wij twee vakanties naar Tsjechië weggeven.

Ondanks dat het feest is, kunt u in deze nieuwsbrief natuurlijk ook de informatie vinden die u van ons gewend bent. En speciaal voor deze gelegenheid een passend thema: Praag, stad van de honderd torens.

Een van de vele bijnamen van Praag is stad van de honderd torens. Letterlijk zijn er geen honderd torens, maar veel en veel meer. Vanaf de Petrin toren heeft u een prachtig uitzicht over de skyline van Praag. Honderden torens versieren de lucht.

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief leest u alles over de mooiste en meest bijzondere torens van Praag. 

naar boven
 
DE OUDE WATERTOREN
In de Oude Stad staat een van de bekendste watertorens van Praag. De 52-meter hoge toren voorzag vanaf de middeleeuwen alle huizen in de buurt van water uit de Vltava Rivier.

Het water werd in de toren opgepompt en via een complex systeem over de hele stad verspreid. Het is een van de weinige watertorens in Praag die nog overeind staat.

De watertoren heeft wat te lijden gehad. De toren was een makkelijk doelwit tijdens oorlogen. Met één treffer hadden alle huizen en gebouwen in de buurt geen water meer.

Daarnaast was het gebouw ook erg brandgevoelig. Om het water warm te krijgen tijdens de wintermaanden werd een open vuurtje gestookt. Het gebouw heeft negen branden overleefd. Een Praags record.       

Het huidige uiterlijk heeft de watertoren na een brand in 1878 gekregen. Een zesde verdieping werd op de toren gebouwd en daarnaast kreeg het gebouw een neogotisch dak en een klokkentoren.

naar boven
 
WIN VAKANTIE TSJECHIE
De honderdste Tsjechie.nl nieuwsbrief vraagt om een feestje... Daarom gaan wij twee nieuwsbriefleden blij maken met een vakantie in Tsjechië.

U hoeft alleen maar de prijsvraag te beantwoorden om kans te maken op twee vliegtickets van Czech Airlines of een vakantie voucher ter waarde van 450 euro van Topic Travel.

Houd uw e-mail in de gaten, want winnaars krijgen persoonlijk bericht.

Doe mee met de prijsvraag!


naar boven
 
PETRIN OBSERVATIE TOREN
Praag heeft zijn eigen Eiffeltoren: de Petrin Uitkijktoren. Na een bezoek aan de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889, waren de leden van de Tsjechische toeristenclub erg onder de indruk van de trots van Parijs. Ze moesten een kopie in hun eigen hoofdstad hebben. De bouw was nog geen twee jaar later voltooid. De Petrin Toren diende als observatie toren en als zendmast.

Hoewel de stalen constructie een stuk kleiner is dan het origineel, zestig meter in plaats van 324 meter, heb je vanaf de top een geweldig uitzicht. De toren is gebouwd op de Petrin Heuvel. Bij elkaar opgeteld is de top daardoor bijna net zo hoog als zijn grote voorbeeld.
 
De Petrin Toren is een belangrijke toeristenattractie. De beklimming van de 229 treden is de moeite waard. Vanaf het platform kan je heel Praag en al zijn torens zien. Op een heldere dag is zelfs de hoogste berg van het land Snezka te spotten. Die ligt ruim 150 kilometer verderop. 

naar boven
 
WIST JE DAT...
... de hoogste toren van Praag de Zizkov Televisie Toren is? De 260-meter hoge toren is gebouwd tijdens het communisme. Voor veel inwoners van Praag is de toren een doorn in het oog. Het megalomane gebouw heeft de skyline van hun stad voor eeuwig veranderd. De houding is tegenwoordig ietwat bekoeld, mede door een kunstwerk van David Cerny. Tien gigantische bronzen baby’s beklimmen de toren. Nu is het gewoon een heel vreemd gebouw.     

je niet naar Praag hoeft om een Praagse toren te zien? Het Vredespaleis in Den Haag heeft namelijk ook een zogenaamde Praagse Toren. De grootste klokkentoren van het paleis is een voorbeeld van typisch Praagse architectuur en wordt daarom een Praagse toren genoemd.

de hoogste klokkentoren van Praag de Jindrisska Toren is? Met een hoogte van 67.7 meter heb je vanaf de top een panoramisch uitzicht over de stad. De toren is tussen 1472 en 1475 gebouwd. Maar maakt u zich geen zorgen over trappen, een supersnelle lift brengt u naar de top.

naar boven
 
DE OUDSTE PRAAGSE TOREN
De oudste Praagse toren is waarschijnlijk de toren op de Karelsbrug. De Karelsbrug (Karlov Most) is ongetwijfeld één van de mooiste bruggen ter wereld en ook een van de grootste attracties van Praag! Zonder de 43-meter hoge toren zou de brug een heel ander uiterlijk hebben.

De 516-meter lange brug is vernoemd naar Karel IV. Hij gaf in 1357 opdracht tot de bouw van de brug en toren. Het was een vervanging van de oude Romaanse Judith brug die in 1342 was verwoest door een vloedstroom van de Moldau.

De brug verbindt de Oude Stad met de Praagse Burcht. Drie torens sieren het bouwwerk. De oudste, mooiste en bekendste toren staat aan de kant van de Oude Stad. Het staat bekend als een van de meest verbluffende gotische bouwwerken van de hele wereld. Het ijzer- en steengebruik getuigen van vakmanschap.


naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u maar mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

'De toren op de Karelsbrug is de mooiste toren van heel Tsjechië.'


Klik op de stelling om uw mening te geven!


naar boven
 
FESTIVAL 1989+20
Twintig jaar geleden viel het ijzeren gordijn. En daarom organiseren het Tsjechisch Centrum, Het Nutshuis, het Filmhuis Den Haag en vele andere culturele instituten het festival 1989+20. Er zijn tentoonstellingen, debatten, films en documentaires om deze gebeurtenis te herdenken. Zo worden in het Nutshuis verschillende documentaires vertoond uit zowel West- als Oost-Europa over het leven na de val van het IJzeren Gordijn.

Wij mogen kaartjes weggeven voor de documentaire Situation of the street, or the Czech sea in eighteen tidal waves van Jan Gogola in het Nutshuis op 30 oktober om 20.00

Wil jij kaartjes winnen voor deze film? Doe mee met onze prijsvraag.

naar boven
 
COLUMN RADOMIR
Weerzien met Praag

'Praag wordt steeds mooier. Er zijn weer opgepoetste huizen bijgekomen. Als het mooi weer is, dan zeg ik, het kan niet stuk. Ditmaal liet ik mij rijden in de auto van mijn zoon en schoondochter.'

'Praag, overgoten met zonlicht. Mijn zoon is hier al voor de honderdduizendste keer. Een privé stadsgids voor ons.'

'Ik dacht aan de mensen die lijden aan slapeloosheid. Ik zou ze aanraden: ga naar Praag. Als u de hele dag slentert door het centrum, dan naar de Burcht (Hradčany) en terug via de Gouden Straatje (Zlatá ulička), dan heeft u veel gezien. Dan is de pap echt op. ’s Avonds komt de slaap nog voordat u uitgekleed bent.' 

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
De kerk van St.-Nicolaas in Praag - Maaike Burink

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, een adembenemend landschap of die onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage! Let op: graag alleen digitale foto's sturen.

Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl
werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN EN ARCADIAN.

Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN. Te koop: Appartement in Ski Resort Pec in Pec pod Snezkou.

Het appartementencomplex is schitterend gelegen in de bossen op een van de hellingen van het Reuzengebergte op circa 900 meter hoogte. Vanuit uw appartement kijkt u op het bekende skidorp Pec pod Snezkou; het hart van het grootste skigebied in het Reuzen-gebergte.

-Prijs: EUR 127.000
-Streek/plaats: Noord-Bohemen
-Objectcode: TR266

-Klik hier voor meer info.

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Bohemia Travel
Uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Praag.nl
Goedkope hotels met vele 3=2 acties va EUR 18

Big Foot
Pensions en hotels in de populairste plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Wintersport Tsjechië: Eigen vervoer, bus of vliegtuig!

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Bohemia Travel
Uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Praag.nl
Goedkope hotels met vele 3=2 acties va EUR 18

Big Foot
Pensions en hotels in de populairste plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome