nationaal theaterpoppenspelprijsvraagblacklightweetjesfotocolumnstelling

Nieuwsbrief editie 101 : Theater


DOBRY DEN!
Een bezoek aan Tsjechië is niet compleet zonder een avondje uit in een van de vele theaters. De Tsjechische theater geschiedenis stamt uit de Middeleeuwen. In kerken werden religieuze stukken veelal in het Latijn opgevoerd.

Ook buiten de kerk kreeg men de smaak te pakken. Op veel pleinen in steden en dorpen kon iedereen van voorstellingen genieten. Reizende theatergroepen veroverden de harten van het publiek. Het leidde tot een bloeiende theatercultuur. En niet alleen in Praag maar door het hele land zijn prachtige theaters gebouwd.

Nog steeds bezoeken de Tsjechen graag een voorstelling. En het land is zelfs voorloper op het gebied van blacklight theater. Maakt u zich geen zorgen als u geen Tsjechisch verstaat. Ook zonder de taal is een theaterbezoek een feestje. In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief leest u alles over het theater.   


naar boven
 
NATIONAAL THEATER IN PRAAG
Het Nationaal Theater is de grote trots van Tsjechië. Het theater aan de oevers van de Moldau werd in 1881 geopend. Het belichaamt de Tsjechische identiteit. Het gebouw is gefinancierd door het Tsjechische volk en de eerste steen stond symbool voor de onafhankelijkheid.

Tragisch genoeg brandde het theater binnen een paar weken na de opening af. Het volk kwam weer in actie en binnen een paar maanden was er genoeg geld om het gebouw te restaureren. In 1883 werd het voor de tweede keer geopend met de opera Libuse van Smetana, die hij speciaal voor deze gelegenheid componeerde.

Meer dan honderd jaar later kunt u nog steeds van een opera-, drama- of balletvoorstelling genieten in het neorenaissancistische gebouw. Trek een mooie outfit aan en beleef het Nationale Theater. Maar ook een rondleiding door het indrukwekkende gebouw, met een aanzienlijke kunstcollectie, is de moeite waard.

naar boven
 
SPEJBL EN HURVINEK
De Jan Klaassen en Katrijn van Tsjechië zijn vader en zoon Spejbl en Hurvinek. De hoofdrolspelers uit het poppenkastspel zijn een creatie van Josef Skupa. De poppen zijn bijna honderd jaar oud. En jong en oud zijn ermee opgegroeid.

Het begon allemaal met leeghoofd Spejbl, maar inmiddels heeft de leraar, naast zijn zoon, een hele familie gekregen inclusief hond. Door heel Praag kom je de poppen tegen. Ze zijn een populaire souvenir.

Skupa had toen hij met zijn twee hoofdrolspelers door de Bohemen toerde waarschijnlijk nooit gedacht dat ze wereldwijde faam zouden krijgen. Tegenwoordig is de familie niet alleen in de kast te zien, de figuren hebben zelfs een eigen televisieprogramma en een eigen museum in Praag.

Naast Spejbl en Hurvinek kent Tsjechië een rijke geschiedenis in het poppentheater. In het Nationale Marionetten Theater in Praag kun je van de eeuwenoude kunstvorm genieten. Een van de bekendste voorstellingen is Don Giovanni die Mozart speciaal voor Praag componeerde. Leuk voor het hele gezin!

naar boven
 
PRIJSVRAAG
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Weet u het juiste antwoord, dan maakt u kans op de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
BLACKLIGHT THEATER
Een uitvinding van Tsjechië is blacklight theater. In 1961 werd het voor het eerst opgevoerd in Praag. Waarna de rest van de wereld volgde.

Elke avond kunt u wel ergens in Praag naar een pantomime voorstelling. In de donkere zaal creëren spelers bizarre effecten met licht en speciale fluorescerende kleding. De techniek, dans en acrobatiek, geven bizarre vormen.

De tegenstelling tussen licht en donker speelt de hoofdrol. U ziet een mengeling van acts, variërend van mime tot zwevende clowns en speciale lichteffecten. Er zijn negen speciale blacklight theaters. Zo heb je het Image Theater, het Animato Theater, Ta Frantastica, Wow en het All Colors Theater. 

Blacklight is ook erg geschikt als u de taal niet spreekt, want de beelden vertellen het verhaal.

naar boven
 
WIST JE DAT...
... Naast het schitterende Nationaal Theater het strakke, moderne en bijna koud aandoende theater Nova Scena (Nieuwe Podium) staat? In het gebouw uit 1938 worden moderne voorstellingen gegeven zoals Tsjechisch drama van het Nationale Theater.

... Het Reduta Theater het oudste theater van Centraal-Europa is? Rond 1600 traden er Duitse en Italiaanse ensembles op. Halverwege de achttiende eeuw kwamen er ook Tsjechische voorstellingen op het podium. In 1767 gaf de 11-jarige Wolfgang Amadeus Mozart er een optreden weg.

... Het Mahen Theater in Brno het eerste theater was met elektriciteit? In het theater, vernoemd naar een Tsjechische toneelschrijver, heeft Thomas Edison zelf de elektriciteit nog aangesloten.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Duivenshow in Česky Dub door Piet Hoens

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, een adembenemend landschap of die onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage! Let op: graag alleen digitale foto's sturen.


Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
COLUMN NANCY
We proudly present...

'Vaak, heel vaak, ben ik te vinden in Kuks. Zeker de laatste week van augustus, niet alleen omdat ik het een van de gezelligste en leukste plekjes in Tsjechië vind. Niet omdat het  plaatsje op de monumentenlijst staat, ook niet om haar prachtige hospitaal met nog mooiere apotheek en ook niet om de beste Tatarek van de hele omgeving. Nee, eind augustus is Kuks het middelpunt van barok theater, in het hele dorp zijn optredens en concerten. Fantastisch.'

Lees de column van Nancy.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven.

De stelling van deze maand luidt:

'Het is zonde om naar een theatervoorstelling te gaan als je geen woord Tsjechisch kent.'

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

ARCADIAN BV| Te koop: landhuis in Arcadian Parc Lucany

Aan de rand van het dorpje Lučany nad Nisou ontwikkelt Arcadian opnieuw een project met authentieke sfeervolle landhuizen. De gemoedelijke omgeving met volop recreatie mogelijkheden in zomer en winter. Staat garant voor vier seizoenen voluit genieten.

- Prijs: va EUR 165.000
- Streek/plaats: Lučany nad Nisou
- Objectcode: AR610

Klik hier voor meer info.

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Bohemia Travel
Uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions en hotels in de populairste plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Wintersport Tsjechië: Eigen vervoer, bus of vliegtuig!

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Bohemia Travel
Uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions en hotels in de populairste plaatsen