geschiedenisweetjeszuil heilige drie-eenheidomgevingcolumnstellingfoto

Nieuwsbrief editie 102 : Olomouc


DOBRY DEN!
Een geheime bestemming op de Tsjechische landkaart: Olomouc. Deze Noord-Moravische stad in de vruchtbare Hana-vlakte wordt nauwelijks door toeristen bezocht. Alleen Praag, 300 kilometer ten Oosten van de stad, heeft meer monumenten dan Olomouc.

Deze haast onontdekte stad is het hoogtepunt voor liefhebbers van de Tsjechische geschiedenis, cultuur en architectuur.

Straten met kinderkopjes, paleizen, barokke fonteinen en imposante kathedralen sieren de stad. Maar het is niet alleen mooi, Olomouc is ook een studentenstad waar iedere dag genoeg te beleven is en waar de prijzen laag liggen.

Treed buiten de gebaande paden en reis met Tsjechie.nl naar Olomouc.


naar boven
 
OLOMOUC DOOR DE JAREN HEEN
Volgens een eeuwenoude legende is Olomouc gesticht door Julius Ceasar. Hij bouwde op de huidige plaats een fort. Archeologisch onderzoek heeft niet op een fort kunnen wijzen, maar wel zijn er resten van een Romeins legerkamp gevonden.

Olomouc speelde een belangrijke rol in het Groot-Moravische Rijk. Het was een belangrijk handels- en bestuurscentrum binnen Moravie en die functie bleef de stad behouden in de eeuwen die volgden, met als hoogtepunt de gouden vijftiende eeuw.

In de zestiende eeuw werd de stad bezet door de Zweden. Zij verwoesten een groot deel van de Gotischrenaissancistische stad. Brno werd de nieuwe hoofdstad van Moravië.  

Er waren plannen om de stad weer in al haar glorie op te bouwen. Nieuwe fonteinen en en een aantal zuilen werden opgebouwd. Maar Olomouc kon haar achterstand op Brno nooit meer inhalen.

Inmiddels staat Olomouc vooral bekend als prestigieuze universiteitsstad, maar zijn er nog genoeg oude schatten te bewonderen.

naar boven
 
LONELY PLANET
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Weet u het juiste antwoord, dan maakt u kans op de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
WIST JE DAT...
… Een van de kerktorens van de Sint-Wenceslas in Olomouc honderd meter hoog is? De hoogste kerktoren van Moravië bepaalt het aanzicht van de stad. Daarnaast heeft de kathedraal ook de grootste kerkklok van Olomouc. Deze weegt maar liefst achtduizend kilogram.

… Er in Olomouc een zuil staat voor slachtoffers van de pest? De Maria Zuil werd gebouwd in de achttiende eeuw, toen de ziekte veel levens had geeist. 

… Een kazerne het zicht op het prachtige Aartsbisschoppelijk Paleis expres ontneemt? Maria Theresia heeft de kazerne uit wraak vlak voor het zeventiende eeuwse paleis laten bouwen. Zij wilde van de toenmalige aartsbisschop een gouden koets cadeau krijgen, maar hij weigerde. Hij moest leven met de consequenties.

naar boven
 
ZUIL VAN DE HEILIGE DRIE-EENHEID
De Zuil van de Heilige Drie-eenheid is gelukkig niet te missen. Met zijn lengte van 35 meter is het een opvallende verschijning, maar ook de overdadige barokke decoratie draagt een belangrijk steentje bij.

Grijs steen is afgewisseld met laagjes goud en versierd met reliëfs, sculpturen, afbeeldingen en heel veel tierlantijnen. Neem de tijd om het bouwwerk te bewonderen, want er valt altijd iets nieuws te ontdekken. 

Het meesterwerk werd tussen 1716 en 1754 gebouwd. Het is een eerbetoon aan de katholieke kerk en aan god. Maar ook lokaal patriottisme schemert door. Niet alleen alle heiligen die je op de column terugvindt, maar ook alle kunstenaars die aan het monument hebben gewerkt zijn op een bepaalde manier met de streek verbonden.

Met zoveel unieke elementen kan het ook niet als een verrassing komen dat het gebouw in 2000 een plaatsje op de Werelderfgoedlijst heeft gekregen.

Wilt u alles over de zuil weten? Op de meeste dagen staat er een non bij het bouwwerk die u alles kan vertellen over de afbeeldingen en versieringen. Er schuilen heel veel verhalen achter dit meesterwerk...

naar boven
 
KASTELEN, BURCHTEN EN BOSSEN
Wie naar Olomouc is afgereisd, wacht nog wat verrassingen. De omgeving is ook absoluut een bezoek waard. Zo staat op een half uurtje rijden van de stad slot Bouzov.

Het 14e-eeuwse kasteel ligt te midden van dichte bossen. Het doet sprookjesachtig aan. Niet voor niets wordt er regelmatig gebruik gemaakt van het kasteel voor filmproducties.

Een andere imposante burcht in de omgeving is Sternberk, naar de belangrijke familie Sternberk. Het bouwwerk is gesticht in de 13e eeuw. Geleidelijk is het kasteel uitgebreid, renaissancistisch verbouwd en aangepast in de barokstijl.

Na de Pruisisch-Oostenrijkse oorlogen is het kasteel geheel vernieuwd door de familie Liechtenstein in de stijl van het romantische historisme. U kunt hier naast een park en historische interieurs met kostbare inrichting ook restanten van gotische schilderingen en een collectie van gotische kunst bekijken. Er is ook een museum over klokken.

Genoeg cultuur gesnoven? Dan biedt het landschap van Centraal-Moravië nog genoeg mogelijkheden. Maak een lange wandeling, een boottrip of een ontspannen fietstocht door het groene landschap.


naar boven
 
COLUMN RADOMIR
Dure decembermaand

'De Kerstmis staat voor de deur, ook in Tsjechië. Ondanks dat het volk minder kerkelijk is geworden, blijft Kerstmis toch nog een groot feest van samenzijn met familie en vrienden, lekker eten en drinken en cadeau’s geven bij de kerstboom, vooral aan de kinderen. Als u mij vraagt, wat is typisch en traditioneel Tsjechisch eten op Kerstavond, dan moet ik volmondig zeggen: Karper.'

Lees de nieuwste column van Radomir.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

'Olomouc is stiekem mooier dan Praag.'

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Simonevice (bij Liberec) na een flinke sneeuwstorm - Johan Pijlman

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, een adembenemend landschap of die onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage! Let op: graag alleen digitale foto's sturen.


Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl
werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN | Te koop aangeboden:

Studio Marina Lipno

- Vraagprijs: va EUR 49.500
- Streek /plaats: Zuid-Bohemen / Lipno Nad Vltavou
- Objectcode: TR705 
- Klik hier voor meer informatie.

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
Jij bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijg je 20% korting op een fotoalbum met jouw mooiste foto's.

Of 10% korting op een Selk'bag, 10% korting op een Lonely Planet, 70% korting op een jaarabonnement op Reizen Magazine of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Cesky Sight
Super last-minutes Kerst 2009

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Bohemia Travel
Uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions en hotels in de populairste plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Wintersport Tsjechië: Eigen vervoer, bus of vliegtuig!

Cesky Sight
Super last-minutes Kerst 2009

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Bohemia Travel
Uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions en hotels in de populairste plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome