praagse burchtbinnenweetjesandere burchtenstellingcolumnfotovoordeel

Nieuwsbrief editie 103 : De Praagse Burcht


DOBRY DEN!
Praag heeft waarschijnlijk de beroemdste burcht van de wereld: de Praagse Burcht. Fier torent het complex boven de Moldau en de stad uit. De burcht stamt uit 880 en beslaat maar liefst 7,5 hectaren. Genoeg te ontdekken dus!

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief lees je alles over de indrukwekkendste burcht van het hele land.

naar boven
 
DE PRAAGSE BURCHT
De Praagse Burcht (Prazsky Hrad) is letterlijk en figuurlijk een van de grootste bezienswaardigheden van Praag. De originele burcht stamt uit 880 en is gesticht door de eerste koning van Premslyden, Borovoj.

De Praagse Burcht is een van de grootste gesloten paleizencomplexen ter wereld. Alleen de voorzijde is al een halve kilometer lang. Drie torens van de Sint-Vituskathedraal, twee van 88 meter en 99 meter hoog, zorgen voor haar kenmerkende silhouet. Binnen vindt u, op 7,5 hectare, bouwwerken met zowel romaanse, gotische als classicistische stijlkenmerken.

In dit complex van paleizen en kerken hebben, door de eeuwen heen, vele koningen residentie gehad. Tegenwoordig huist hier de president van Tsjechië. Een attractie is de wisseling van de wacht die hier ieder uur plaatsvindt. Vooral om twaalf uur gebeurt dit met veel spektakel.

naar boven
 
LONELY PLANET
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Weet u het juiste antwoord, dan maakt u kans op de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
DE BURCHT VAN BINNEN
In de burcht kun je uren je ogen uitkijken. Er zijn een paar gebouwen die je absoluut niet mag missen. Een daarvan is de Sint Vituskathedraal, de grootste kerk van Praag. Het duurde maar liefst 600 jaar om de bouw te voltooien. Binnen in de kerk vind je glas-in-lood ramen met felle kleuren. In een raam in de kapel kunt u een laat jugendstil werk zien van Alfons Mucha.

Aan het plein achter de Sint Vituskathedraal staat de indrukwekkende Sint Jorisbasiliek. De kerk werd in 921 gesticht door graaf Wratislaw I.

Het Sint Jorisklooster, dat grenst aan de basiliek, was het eerste klooster in Bohemen voor benedictijnen. Vanwege verschillende branden is de kerk diverse malen gerestaureerd en kent deze een mix van bouwstijlen. Buiten overheerst de barok met zuilen, beelden en ornamenten, maar binnen wordt u verrast door een middeleeuws interieur met een sobere uitstraling.            

De ingang van het koninklijk paleis ligt aan het derde burchthof binnen de poorten. Het paleis was oorspronkelijk een houten constructie, maar is in 1142 door een stenen bouwwerk vervangen. Het meest opvallende is de flamboyante gotische Vladislavsky zaal. In deze zaal zijn veel koningen en koninginnen gekroond.

naar boven
 
WIST JE DAT...
... Franz Kafka in het Gouden Straatje in de Praagse Burcht heeft gewoond? Tussen 1916 en 1917 werd huis nummer 22 bewoond door de bekende Duitstalige schrijver. De straat bestaat uit elf huisjes die oorspronkelijk gebouwd waren voor de kasteelwachten.

… De Tsjechische kroonjuwelen in de burcht bewaard worden? Alleen op heel bijzondere gelegenheden wordt deze nationale schat tentoongesteld. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1998, toen het land tachtig jaar onafhankelijkheid vierde. 

… U 's Zomers in de burcht kunt genieten van het Summer Shakespeare Festival? Dit toneelfestival wordt gehouden in de openlucht en hoewel de voorstellingen meestal in het Tsjechisch zijn, maakt de sprookjesachtige setting een bezoek meer dan waard.

naar boven
 
NOG MEER BURCHTEN...
Naast de Praagse Burcht kun je in de Tsjechische hoofdstad nog veel meer karakteristieke burchten en barokke, adellijke paleizen bekijken:

Vysehrad Burcht - De Vysehrad Burcht is de tegenhanger van de Praagse Burcht. Dit elfde-eeuwse fort ligt op een kliftop boven de Moldau. Van de oorspronkelijke burcht is nog maar weinig over. Een kapel, de Sint Martin Rotunda, wordt nog wel gebruikt voor begrafenisdiensten. In de statige tuinen kun je picknicken en genieten van de ondergaande zon.

Waldstein Paleis - Het Waldstein paleis werd tussen 1624 en 1630 gebouwd voor de vooraanstaande Boheemse soldaat en politicus Albrecht von Waldstein. Tot 1956 werd het paleis door leden van de familie bewoond. Tegenwoordig is het in handen van het Ministerie van Cultuur. Het Waldstein paleis omvat een groot gebouw met twee vleugels, een rijschool met stallen en een prachtige Italiaanse tuin. De barokstijl overheerst.

Belvedere -
Belvedere, of het Koninklijk Lustslot, staat aan het eind van de Koninklijke tuin. Het slot is zuiver Italiaanse renaissancestijl. Koning Ferdinand I liet dit prachtige gebouw maken voor zijn vrouw Anna. Grootste attractie is de Zingende Fontein, waar je kunt luisteren naar kletterend water op brons.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

'De Praagse Burcht is de meest bijzondere attractie van Tsjechië.'

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
COLUMN NANCY
De Praagse Burcht

'De Praagse Burcht staat deze maand centraal bij Tsjechie.nl, ik neem u mee op een deel van mijn stadswandeling Praag die ik regelmatig met onze gasten maak.'

'Om half 6 gaat de wekker, snel spring ik onder de douche, kleed me aan en loop naar beneden, waar ik het koffiezetapparaat aanzet en de ontbijtpakketjes voorbereid. We ontbijten in de trein, maar voor de verstokte koffiedrinkers waaronder ik zelf moet er ‘s ochtends eerst een shot cafeïne naar binnen, voordat de dag goed kan beginnen...'

Lees verder...

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Een parkje in het centrum van Plzen
door Piet en Andrea de Laat


Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, een adembenemend landschap of die onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage! Let op: graag alleen digitale foto's sturen.

Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
EN DE WINNAAR IS...
In oktober verstuurden wij de honderdste Tsjechie.nl nieuwsbrief. Van Topic Travel mochten wij een vakantievoucher ter waarde van EUR 450 weggeven.

Jullie hebben massaal gereageerd op de prijsvraag. De winnaar is... Alice Koonings van Vreede.

Wij wensen Alice namens het team van Tsjechie.nl een heel fijne vakantie!

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
Jij bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijg je 70% korting op een jaarabonnement Reizen Magazine.

Of 10% korting op een Selk'bag, 10% korting op een Lonely Planet, 20% korting op jouw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl
werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

ARCADIAN BV| Te koop: Landhuis in Stupná


Authentiek landhuis, gebouwd in 2003/2004, gelegen in het idyllische dal van Stupná.

- Prijs: va EUR 149.000
- Streek/plaats: Stupná
- Objectcode: AR608

Klik hier voor meer info.

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Fantastische vakantiehuizen met oa zwembad, tegen de scherpste prijzen! Op de mooiste plekjes

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechië

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Wintersport Tsjechië: Eigen vervoer, bus of vliegtuig!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechië

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Bohemia Travel
Fantastische vakantiehuizen met oa zwembad, tegen de scherpste prijzen! Op de mooiste plekjes

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome