alfons muchamuseumweetjeskunstenaarsfotocolumnstellingvoordeel

Nieuwsbrief editie 104 : Alfons Mucha


DOBRY DEN!
Een van de belangrijkste kunstenaars van Tsjechië is Alphons Mucha. Deze Art Nouveau en Jugendstil artiest uit de negentiende eeuw raakte in de rest van Europa nog geliefder dan in zijn thuisland.

Lees in deze nieuwsbrief van Tsjechie.nl alles over Alphons Mucha.

naar boven
 
ALFONS MUCHA
In 1860 werd Alphons Mucha geboren in Ivančice in Zuid-Moravië. Op 27-jarige leeftijd verhuisde hij naar Parijs en in 1910 naar Praag. Ook daarna reisde hij nog veel door Europa om zijn kunstwerken uit te breiden.

Mucha schetste zowel Tsjechische als andere Slavische geschiedenisscènes, maar ook pastelkleurige tekeningen van vrouwen tussen de bloemen. Zijn werken zijn sterk verbonden met de Jugendstil kunststroming. Dit was een populaire kunststroming aan het begin van de twintigste eeuw, een reactie op het impressionisme.

Toen hij in 1910 in Praag ging wonen, begon Mucha aan zijn grootste werk: Slovanska Epopej. Het Slavisch Epos bestaat uit twintig doeken met het formaat van zes bij acht meter. De bedoeling was dat hij er vijf jaar aan zou werken, maar het werden er achttien.

Hij doneerde ze aan Praag. Met gemixte gevoelens werd erop gereageerd. Tsjechen vonden dat hij tijdens zijn verblijf in het buitenland niet goed bij de Tsjechische tijd was gebleven. Buiten Tsjechië was zijn succes een stuk groter.

In 1939 werd zijn werk in Praag zelfs opgeborgen. Pas in 1963 werden de werken weer uit de kelder gehaald en in het kasteel Moravsky Krumlov tentoongesteld.

naar boven
 
LONELY PLANET TSJECHIE
Gaat u binnenkort naar Tsjechië op vakantie en wilt u goed voorbereid op reis? Doe dan mee aan de Tsjechie.nl prijsvraag! Weet u het juiste antwoord, dan maakt u kans op de Lonely Planet van Tsjechië en Slowakije.

Onze prijsvragen zijn geen hersenkrakers. Pak uw encyclopedie, reis af naar Tsjechië, gebruik een hulplijn of doorzoek gewoon Tsjechie.nl om te winnen. Succes!

Klik hier om mee te doen!

naar boven
 
MUCHA MUSEUM IN PRAAG
In Praag vind je het enige echte Mucha Museum. In het hart van de stad ligt het barokke Kaunický. Je kunt er meer dan honderd werken van Mucha bekijken, zoals schilderijen, foto’s, pagina’s uit zijn schetsboek, pastellen en litho’s.

In het museum staan ook enkele persoonlijke eigendommen van Mucha, bijvoorbeeld de oude meubelstukken uit zijn atelier. Als bezoeker krijg je verder nog een documentaire over zijn leven te zien.

De meeste bezoekers van het Mucha museum zijn vooral op zoek naar de portretten die Mucha maakte voor de Franse actrice Sarah Bernardt. Hiermee werd hij namelijk in één klap beroemd.

In 1984 maakte hij zijn eerste poster voor Sarah. Zijn bijzondere, innovatieve stijl gebaseerd op Japanse kunst imponeerde de actrice én het publiek. Hij werkte hierna nog zes jaar met haar samen.

naar boven
 
WIST JE DAT...
…Mucha ook actief was in de vrijmetselarij? In 1898 trad hij toe tot de orde van vrijmetselaren in Parijs. Later stichtte hij de Tsjechische vrijmetselarij waarbinnen hij verschillende hoge functies bekleedde.

… Mucha er moeite mee had dat zijn kunst Art Nouveau werd genoemd? Hij was van mening dat kunst een eeuwigheidswaarde had en dus nooit nieuw kon zijn.

…Mucha de postzegels en bankbiljetten van het na-oorlogse Tsjecho-Slowakije heeft ontworpen? Ook de ontwerpen van andere overheidsdocumenten zijn afkomstig van zijn kunstenaarshand.

naar boven
 
TSJECHISCHE KUNSTENAARS
Tsjechië is een land van kunstenaars. Vooral Praag is altijd goed bedeeld geweest. Door de jaren heen zijn er heel wat Tsjechische talenten voorbij gekomen. Hoewel het land pas sinds 1993 onafhankelijkheid kent, heeft Tsjechië al een rijke kunstgeschiedenis.

Peter Parler is één van de eerste grote kunstenaars van Tsjechië. Karel IV haalde deze invloedrijke Duitse beeldhouwer in de 14e eeuw naar Tsjechië. Hij heeft onder andere de Karelsbrug (Karlův most) en de Týnkerk (Týnský chrám) in Praag ontworpen. In de hoofdstad kun je zijn werk bijna niet missen.

In de zeventiende eeuw betrad Karel Škréta het kunstenaarspodium. Hij staat bekend als de vader van de Tsjechische barok schilderkunst. Een groot deel van zijn leven bracht hij door in Italië.

Zijn tijd in het zuiden heeft Karl veel opgeleverd. Hij raakte bevriend met beroemde Italiaanse kunstenaars, waardoor zijn techniek snel vooruitging. In 1638 keerde hij terug naar Praag en verrijkte de stad met toonaangevende kunstwerken.

Een bekende Tsjechische barok kunstenaar is Petr Brandl. Zijn werk bleef lang verstopt achter Het IJzeren Gordijn. In de Nationale Gallerie in Praag is inmiddels een hal aan hem gewijd.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Sbrska Kamenice bij Decin in het Reuzengebergte - door Tonny Spanjaard

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, een adembenemend landschap of die onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage! Let op: graag alleen digitale foto's sturen.

Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.


naar boven
 
COLUMN RADOMIR
'Wat islamieten hebben, namelijk de heilige stad Mekka, lijkt op iets wat de Tsjechen ook hebben. Namelijk de berg Říp, bij Roudnice, boven Elbe, 456m hoog.

Aan de voet van die berg is
Oervader Tsjech (in het Tsjechisch Praotec Čech) met zijn volk na een lange, moeizame tocht door wilde landschappen gestopt.'

Lees de column: Oervader Tsjech.


naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

'Mucha is de belangrijkste kunstenaar van Tsjechië.'

Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl
werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN| Te koop: Luxe appartementen in Lipno Lake Resort


Dit populaire resort is van alle eigentijdse, luxe faciliteiten voorzien. Door de wat hogere ligging hebt u vanuit uw appartement een schitterend uitzicht over het Lipno-meer.

- Prijs: va EUR 108.000
- Streek/plaats: Lipno nad Vltavou, regio Zuid-Bohemen
- Objectcode: TR729

Klik hier voor meer info.

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
Jij bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijg je 10% korting bij Tsjechshop, de Tsjechië winkel.

Of 20% korting bij Omniversum, 10% korting bij Pimp jje Koffer, 20% korting op jouw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
20 Jaar de beste vakantiehuizen tegen de scherpste prijzen! Fantastische accommodaties in Praag. SGR

Cesky Sight
Luxe wintersport last-minute

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Cesky Sight
Luxe wintersport last-minute

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Bohemia Travel
20 Jaar de beste vakantiehuizen tegen de scherpste prijzen! Fantastische accommodaties in Praag. SGR

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla