trebicbuurman en buurmannatuurweetjeshavlickuv brodfotocolumnstelling

Nieuwsbrief editie 105 : De Hooglanden


DOBRY DEN!
De Tsjechische regio Vysočina ligt in het zuiden van het land op de grens tussen Bohemen en Moravië. Letterlijke vertaling: De Hooglanden.

Vysočina is een van de dunst bevolkte gebieden in Tsjechië. Een rustige streek die nauwelijks toerisme kent. Liefhebbers van ongerepte natuur en stilte kunnen hier hun hart ophalen. Maar tussen de heuvels, kleine bergen, grote bossen, meren en rivieren liggen ook bijzondere culturele schatten.

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief lees je alles over deze verscholen pareltjes.

naar boven
 
JOODSE GETTO VAN TREBIC
Een bijzonder stukje geschiedenis vind je in Třebíč. De stad domineert het zuidoosten van de Hooglanden en telt bijna 40.000 inwoners.

Třebíč was in het verleden een belangrijk centrum van de Joodse cultuur in Moravië. Een groot deel van de historische monumenten zijn goed bewaard gebleven. Er is een typisch Joodse wijk met smalle straatjes, romantische doorgangen en gezellige pleintjes. Naast meer dan honderd woonhuizen kunt u er ook nog voormalige joodse instituten zoals het rabbinaat, een school en een armenhuis bekijken.

De Joodse begraafplaats op de Hradek heuvel is een mysterieuze plek. In de wilde begroeiing liggen meer dan 3.000 graven verscholen. De begraafplaats is nog steeds in gebruik.  

In de oude synagoge kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de Joodse getto. Regelmatig worden er evenementen, als concerten en tentoonstellingen, georganiseerd.

naar boven
 
BUURMAN EN BUURMAN
Begin 2009 doken er dertien verloren gewaande afleveringen op uit de archieven van de legendarische Tsjechische poppenanimatieserie Buurman & Buurman.

In de nieuwe DVD-box maken de twee doe-het-zelvende buurmannen hun eigen huis onveilig. Geen probleem is voor hen te groot. Samen bedenken ze overal een oplossing voor. Een kapotte kachel? Dan wordt het toch gewoon een open haard? De houten vloer boenen? Buurman en Buurman maken er gewoon een wedstrijd van... Ze blijven altijd optimistisch, dat is hun kracht… A JE TO!

De 13 nieuwe afleveringen van Buurman en & Buurman zijn net op dvd uitgebracht en verkrijgbaar bij Cineshop van Video/Film Express. Tsjechie.nl mag drie exemplaren weggeven.

Doe mee met onze prijsvraag.

naar boven
 
BESCHERMD NATUURGEBIED
In de Hooglanden ligt een bijzonder stukje beschermd gebied: ďárské Vrchy. De heuvels van ďárské Vrchy zijn bedekt met oeroude bossen, groene weides en open velden. Rivieren kronkelen tussen de verschillende begroeiingen. Het is de plek voor lange, rustige wandelingen.

Ga vroeg in de ochtend op pad: de ochtendnevel trekt langzaam weg en onthult beschermde en bedreigde plantensoorten. Zoek naar de vleesetende ronde zonnedauw, kruidige cypergrassen en verschillende soorten orchideeën.

Maar hou ook de lucht in de gaten. Zwarte ooievaars, dwerguiltjes, kleine vliegenvangers en zwarte spechten. Het is maar een kleine greep uit de vele vogelsoorten die in ďárské Vrchy voorkomen.

naar boven
 
WIST U DAT...
… de gemiddelde temperatuur in Vysočina rond de zes graden Celsius ligt? Daarmee is het een van de koudste gebieden van Tsjechië.

… er in de Hooglanden drie Unesco Werelderfgoed monumenten zijn? Het historische centrum van de stad Telc, de Sint-Johannes Nepomucenniskerk in Zelena Hora en de Joodse Getto samen met de romaans-gotische Sint-Prokopbasiliek in Trebic.

… Vysočina iets meer dan 500.000 inwoners heeft? Er zijn 704 kleine plaatsjes en dorpjes. Gemiddeld heeft de streek 75 inwoners per vierkante kilometer.naar boven
 
HAVLICKUV BROD
In het noorden van Vysočina ligt de industriestad Havlíčkův Brod. In de dertiende en veertiende eeuw was het een centrum van de zilvermijnindustrie gerund door Duitse migranten. Duits was toentertijd de voertaal. De stad werd Německý Brod genoemd, ofwel Duits Fort. 

Na het vertrek van de Duitsers in 1945 kreeg de stad haar huidige naam, Havlíčkův Brod. Een eerbetoon aan schrijver, dichter en journalist Karel Havlíček Borovský. Die onder meer bekend staat als grondlegger van de hedendaagse Tsjechische journalistiek.

Aan het centrale plein staat nog altijd het huis van de beroemde nationalist. Het is nu ingericht als museum. U kunt er zijn inrichting bewonderen en er wordt uitgebreid aandacht besteed aan zijn meesterwerken.

Verder staat in het centrum Havlíčkův Brod de Catharinakerk. De dertiende eeuwse kerk is deels barok en deels neoromaans. In de nabijgelegen Maria-Hemelvaartkerk kunt u een klok uit de dertiende eeuw bekijken, de oudste klok van Tsjechië.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Sbrska Kamenice vlak bij Decin in het Reuzengebergte - Tonny Spanjaard

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van dat ene kerkje, een adembenemend landschap of die onvergetelijke wintersportvakantie in Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage! Let op: graag alleen digitale foto's sturen.

Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
COLUMN NANCY
'Ongetwijfeld hebben de meesten onder u de afgelopen weken vele uren voor de buis doorgebracht om de schaatsprestaties van onze landgenoten in Vancouver te volgen. Weet u nog hoe we baalden tijdens de EK allround in 2007 toen de onbekende Sablikova met 14 seconden achterstond toch won van Ireen Wust. Het was de eerste titel voor het langebaan schaatsen in Tsjechië.'

Lees de column Schaatsen.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

'Wie op zoek is naar ongerepte natuur, ruimte en rust moet Vysočina bezoeken'


Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl
werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

ARCADIAN| Te koop: Luxe appartementen in
Vrchlabi


Midden in het centrum van het bekende toeristische Vrchlabi staat een kasteel waar het stadhuis gevestigd is. Het gebouw er naast is een monumentaal pand uit de 18e eeuw. Dit gebouw is geheel in luister hersteld en eveneens voorzien van 17 exclusieve appartementen.

- Prijs: va EUR 110.000
- Streek/plaats: Vrchlabi, regio Oost-Bohemen
- Objectcode: TR729

Klik hier voor meer info.

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 20% korting bij Omniversum.

Of 10% korting bij Tsjechshop, 10% korting op een Selk'bag, 10% korting op een Lonely Planet, 20% korting op jouw fotoalbum, 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden en nog veel meer..

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Happyhome
Op vakantie in de Tsjechische Hooglanden? Happy Home heeft een uitgebreid aanbod vakantiehuizen.

Bohemia Travel
20 Jaar de beste vakantiehuizen tegen de scherpste prijzen! Fantastische accommodaties in Praag. SGR

Cesky Sight
Luxe wintersport last-minute

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Happyhome
Extra voordelig naar de hooglanden in de meivakantie? Bij Vakantiehuis Bendl kunt u gratis aankomen op 30 april!

Cesky Sight
Luxe wintersport last-minute

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Bohemia Travel
20 Jaar de beste vakantiehuizen tegen de scherpste prijzen! Fantastische accommodaties in Praag. SGR

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl