musea in praagbuurmantugendhatweetjesterezinfotostellingvoordeel

Nieuwsbrief editie 106 : Musea in Tsjechie


DOBRY DEN!
Het Nationaal Museum in Praag is een begrip. Het museum heeft een gigantische collectie, waar u alles kunt vinden over Tsjechië. Een goed startpunt als u het land beter wilt leren kennen. Maar Tsjechië heeft meer boeiende musea. Van het speelgoedmuseum tot het mijnmuseum, en van een voormalig concentratiekamp naar het eerste icoon van de moderne architectuur.

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief lees je alles over de meest uiteenlopende musea.

naar boven
 
MEEST BIJZONDERE MUSEA IN PRAAG
Museum voor Communisme - Het Museum voor Communisme in Praag geeft je alle informatie over de communistische periode die van 1948 tot en met 1989 duurde. Een reusachtig beeld van Lenin, authentieke Vespa-brommertjes en sterke propaganda-platen geven de sfeer van die tijd.

Speelgoedmuseum - Het speelgoedmuseum bevindt zich in de oude rekenkamers van de Praagse Burcht. Hier kun je speelgoed van 150 jaar geleden bekijken. Houten en tinnen paardjes en soldaatjes, poppenhuizen, autootjes, teddyberen, honderden barbiepoppen, volledige boerderijen en dierentuinen. Het speelgoedmuseum van Praag heeft de op één na grootste speelgoedcollectie ter wereld. Je gaat terug naar je kindertijd.

Nationaal Museum - Op de gevel staat 'Regni Bohemiae', Museum van het Koninklijk Bohemen, de belangrijkste uiting van het 19e eeuwse nationalisme. Het Nationaal Museum is met meer dan 20 miljoen voorwerpen het meest prestigieuze museum van Tsjechië.

naar boven
 
BUURMAN EN BUURMAN
Begin 2009 doken er dertien verloren gewaande afleveringen op uit de archieven van de legendarische Tsjechische poppenanimatieserie Buurman & Buurman.

In de nieuwe DVD-box maken de twee doe-het-zelvende buurmannen hun eigen huis onveilig. Geen probleem is voor hen te groot. Samen bedenken ze overal een oplossing voor. Een kapotte kachel? Dan wordt het toch gewoon een open haard? De houten vloer boenen? Buurman en Buurman maken er gewoon een wedstrijd van... Ze blijven altijd optimistisch, dat is hun kracht… A JE TO!

Tsjechie.nl mag drie exemplaren weggeven.

Doe mee met onze prijsvraag.

naar boven
 
VILLA TUGENDHAT
Brno heeft een belangrijk historisch centrum, maar de stad is befaamd om haar moderne architectuur. Grote trots van de inwoners is Villa Tugendhat, naar het ontwerp van de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe.

De minimalistische villa is gebouwd in 1930 en is een icoon van de moderne architectuur. Mies van der Rohe combineerde een stalen geraamte met glas en beton, waardoor hij licht en ruimte creëerde. Sinds 2002 staat de villa op de Werelderfgoedlijst van Unesco.  

De architect ontwierp de villa voor het jonge, rijke echtpaar Tugendhat. De eigenaars konden maar enkele jaren van hun villa genieten. In 1938 moesten ze vluchten voor de nazi’s, om nooit meer terug te komen.

Het bouwwerk bleef onbewoond achter. Door de jaren heen had het verschillende doeleinden. Zo kwamen in 1992 de leiders van Tsjecho-Slowakije in Tugendhat samen om het document te tekenen waarin de Tsjechische Republiek en Slowakije gescheiden werden.  


naar boven
 
WIST U DAT...
… Het Moravisch Museum ook een speciaal kindermuseum heeft? In het Moravisch Museum maak je kennis met de folklore uit Moravië en andere gebieden in Tsjechië. Typische kunst, kledij en andere cultuuruitingen. Voor de jongste bezoeker is er een speciaal educatieprogramma.

… Er in Ostrave een mijnmuseum is? Op de plek van een voormalige kolenmijn staat het Hornicke Museum. U ziet er authentieke werktuigen van de mijnindustrie en leert meer over het belang van de mijnbouw voor deze streek.

… U in de Zdarské heuvels in Oost-Bohemen een dorpje met volkse architectuur kunt bekijken? De houten boerderijen stonden eerst verspreid door het heuvellandschap. Nu zijn ze in Vesely Kopec bijeengebracht. In de lente staat het dorp in het teken van Pasen en in de winter kunt u er naar de grote kerstmarkt.


naar boven
 
OPENLUCHTMUSEUM TEREZIN
Terezin was in de Tweede Wereldoorlog een bijzonder concentratiekamp. In deze modelgetto werd voor de rest van de wereld de schijn opgehouden dat de joden menswaardig behandeld werden.

Het kamp had een theater waar muziek- en toneelvoorstellingen gehouden werden, een café, een bibliotheek met joodse boeken en een bank met eigen bankbiljetten.

Maar de werkelijkheid lag anders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden er 140.000 joden in Terezin. Dat als doorvoerkamp richting de vernietigingskampen in Polen diende. Ook in het kamp zelf vonden ruim 50.000 gevangenen hun dood.

In Terezin zijn de sporen van dit verschrikkelijke verleden nog duidelijk zichtbaar. Een wandeling door de verschillende vertrekken laten een diepe indruk achter. In de voormalige bioscoop zijn korte films over het dagelijks leven in het kamp te zien. Bij de ingang treft u de Nationale Begraafplaats waar tienduizenden slachtoffers begraven liggen.

naar boven
 
100 WERELDPLEKKEN
Floortje Dessing selecteerde honderd van de volgens haar bijzonderste plekken op aarde: van hotels en natuurparken tot stranden en woestijnen. In 100 wereldplekken zijn ze verzameld. Bij elke plaats vertelt Dessing wat er zo speciaal aan is, zodat iedere reiziger haar kan volgen. Prachtige foto’s laten precies zien wat ze bedoelt.

Wil jij dit boek winnen? Ga naar onze prijsvraag.

naar boven
 
COLUMN RADOMIR
'Er zijn heel wat mooie en dure huizen op aarde. Vaak liggen ze op een schitterende plek en hebben ze een kunstzinnige inrichting. Helaas kun je niet aan alle woningen een bezoekje brengen, tenzij het een monument is geworden na de dood van de eigenaar. En dat is het geval in het Tsjechisch Brno, de hoofdstad van Moravië.´

'Daar troont bovenop een heuvel de bewonderenswaardige Villa Tugendhat. Deze villa is zo bijzonder dat ook de Unesco zijn oogje er op liet vallen. Deze nam de villa onder zijn hoede en benoemde het tot werelderfgoed. Tugendhat werd in 1929 - 1930 gebouwd. Eind jaren twintig kocht een vader een stuk grond als bruidschat voor zijn dochter.'


Lees de column: Villa Tugendhat.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Een oude kettingbrug bij het stadje Stadlec over de Luznice rivier door Reina Everts.

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.


naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

'Het Nationaal Museum is het mooiste museum van Tsjechie'


Klik op de stelling om uw mening te geven!

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl
werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN BV| Te koop: woning in vakantiepark Mejora Marina Lipno

- Prijs: va EUR 48.250
- Streek/plaats: Lipno Nad Vltavou
- Objectcode: TR331

Klik hier voor meer info.

naar boven
 
VOORDEEL VOOR NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 10% korting op Lonely Planet Czech & Slovak Republic bij reisboekwinkel de Zwerver

Of bijvoorbeeld 10% korting bij Tsjechshop, 20% korting bij Omniversum, 10% korting bij Pimp je Koffer, 20% korting op jouw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!

Cesky Sight
Meivakantie! 4x gratis terreinsteppen bij accommodatie in het Reuzengebergte

Happyhome
Op vakantie in de Tsjechische Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!

Cesky Sight
Meivakantie! 4x gratis terreinsteppen bij accommodatie in het Reuzengebergte

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Belvilla
Een vakantiehuis in Tsjechië vindt u bij Belvilla

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!