kasteelportmoneumweetjeswereldwijzersmetanacolumnfoto

Nieuwsbrief editie 107 : De charme van Litomysl


DOBRY DEN!
Litomyšl is Tsjechië op zijn mooist. Het kleine plaatsje ligt in de groene vlaktes van de provincie Pardubice. Het heeft fotogenieke straatjes, charmante gebouwen en een gemoedelijke sfeer. Zelfs in de hoofdstraat heerst een dorpse rust.

Een enorm renaissance kasteel, een unieke kunstenaar en een geweldige componist maken een bezoek aan dit stadje helemaal de moeite waard.

Tsjechie.nl neemt u mee naar Litomyšl.


naar boven
 
HET SLOT VAN LITOMYSL
Het belangrijkste gebouw van Litomyšl is het 16e eeuwse kasteel. Het reusachtige witte slot heeft twee binnenplaatsen en vier vleugels. Reusachtige arcaden versieren de bovenste twee verdiepingen. Aan de voorgevels kunt u de bijzondere Boheemse renaissance architectuur aflezen: ze zijn bewerkt met typische sgraffito-ornamenten.

Het slot is gebouwd voor het huwelijk van Vratislav en Marie Manrique, naar een ontwerp van de keizerlijke bouwmeester Giovanni Battista Aostalli. Latere kasteelheren voegden de barokke elementen toe.

Er zijn 27 kamers voor het publiek opengesteld. Het grootste deel van het interieur van het slot is ingericht met meubels in de stijl van Lodewijk XVI. In de Ridderzaal ziet u taferelen van de veldslagen van Prins Eugen van Savoye. Er is een salon met paardenschilderijen en u kunt ook de privé suites bewonderen.

Van bijzondere waarde is het op één na oudste theater van de Bohemen. Het stamt uit de jaren '90 van de 18e eeuw. Het piepkleine barokke theater heeft iets weg van een poppenkast. Hou de agenda van Litomyšl in de gaten, want heel af en toe wordt er nog een voorstelling gegeven.

naar boven
 
100 PROCENT PRAAG
Een boottocht maken over de Moldau, wandelen over de Karelsbrug, de Astronomische Klok bezichtigen, sfeer proeven in de Joodse Wijk, de romantische straatjes van de Oude Stad verkennen, een theatervoorstelling bijwonen en winkelen in het chique Ungelt. Met deze gids op zak ontdekt u Praag in no-time!

Wilt u 100% Praag winnen? Doe mee met de prijsvraag.

naar boven
 
PORTMONEUM: UNIEKE KUNST
In een klein voormalig woonhuis aan de rand van het stadje huist een bizar museum, het Portmoneum. Wie naar binnen stapt waant zich in een andere wereld. De muren van het de woning zijn beschildert met de meest wonderlijke en kleurrijke taferelen.

In het huis leefde in de eerste helft van de 20ste eeuw Josef Portman. De leraar en bibliothecaris had een voorliefde voor kunst en raakte bevriend met de kunstenaar Josef Váchal.

Tussen 1920 en 1924 vroeg Portman zijn vriend het twee-kamerhuis te beschilderen. Geen plekje is onbewerkt gebleven, zelfs de meubels niet.  Váchal's werk is een uitzinnige mix van art nouveau, futurisme, modernisme en expressionisme. De kunstenaar haalde zijn inspiratie uit filosofie, oosterse kunsten en verschillende religies. Absoluut uniek.


naar boven
 
WIST U DAT...
... Litomyšl bijna honderd keer kleiner is dan Praag? Maar in verhouding speelt het een zeer belangrijke rol. De koning van Spanje at er forel, zeven centraal Europese presidenten kwamen er samen om te vergaderen en het kasteel staat op de Unesco Werelderfgoedlijst.

... U niet alleen in het kasteel maar ook in de straten van Litomyšl sgraffiti kunt bewonderen? De muren van de gebouwen in de Josef Váchal Laan zijn gedecoreerd met ontwerpen van de kunstenaar Váchal. In verse pleister zijn lijntekeningen gekrast volgens de fresco-techniek.

... Litomyšl iets meer dan 10.000 inwoners heeft? Halverwege de 13e eeuw verkreeg Litomyšl stadsrechten. Honderd jaar later nam haar bekendheid toe met de oprichting van het tweede bisdom van Bohemen. De stad lag op een belangrijke handelsroute.

naar boven
 
WERELDWIJZER TSJECHIE
Auteur Boukje Jansen van Galen schreef Wereldwijzer Tsjechië voor reizigers die breed geïnteresseerd zijn. Het boek beschrijft zowel de achtergronden van het land, de natuur, de cultuur en de geschiedenis, als de praktische informatie over accommodaties, het vervoer en bezienswaardigheden.

Doe mee met onze prijsvraag en win Wereldwijzer Tsjechië.

naar boven
 
BEDRICH SMETANA
In de hoofdstraat van Litomyšl pronkt het beeld van Bedrich Smetana. Met oud en nieuw komen de dorpsgenoten op deze plek samen om op het nieuwe jaar te toosten.

Smetana is voor de Tsjechen de grondlegger van de Tsjechische muziek. De componist leefde van 1824 tot 1884. Hij is geboren in Litomyšl als zoon van een brouwer. Hij was een natuurtalent. Op zes-jarige leeftijd gaf hij in de stad zijn eerste optreden.

Smetana’s bekendste opera is De Verkochte Bruid. Met zijn cyclus van zes symfonische gedichten Ma Vlast (Mijn Vaderland) richtte Smetana een groots klinkend monument op voor de Boheemse mythologie, geschiedenis en de schoonheid van het landschap. En dat terwijl hij al stokdoof was.

Jaarlijks tussen juni en juli staat het dorp in het teken van de componist tijdens het Smetana’s Litomyšl opera festival. Op de binnenplaats van het slot kun je een maand lang genieten van de mooiste klassieke uitvoeringen. 

naar boven
 
COLUMN NANCY
'29 april. Borrel op de Nederlandse ambassade in Praag ter ere van Koninginnedag. Allemaal Nederlanders die in Tsjechië wonen, studeren of een periode werken en met name komen voor de bitterballen, haring en saté. Voluit zingen we met zijn allen het  Wilhelmus, al moest het merendeel toch even spieken op het briefje. Dit jaar werd de muzikale omlijsting verzorgd  door  het oudste studenten amateur-orkest Apollo uit Delft.'

Lees de column: Heksen en de Koningin.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

'Smetana is de grondlegger van de Tsjechische muziek.'

Klik op de stelling om uw mening te geven.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Cesky Krumlov door Wim van Breugel

Uw mooiste kiekje op
Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

ARCADIAN BV| Te koop: luxe villa in Benecko

Luxe villa met fantastisch uitzicht. Gelegen in het skiresort Benecko. Het pand met drie verdiepingen ligt op de zonhelling, 500 meter van het bos en 100 meter van de stoeltjeslift.

- Prijs: EUR 445.000 k.k.
- Streek/plaats: Benecko
- Objectcode: AR573
- Klik hier voor meer info.

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 10% korting bij de Outdoorwinkel.

Of bijvoorbeeld 10% korting bij Tsjechshop, 20% korting bij Omniversum, 10% korting bij Pimp je Koffer, 20% korting op jouw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Deze nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door CzechTourism.com

 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!

Cesky Sight
Gratis wandelkaarten

Happyhome
Op vakantie in de Tsjechische Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!

Cesky Sight
Gratis wandelkaarten

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!