kathedraalolinkaknekelhuisweetjesjezuietencolumnstellingfoto

Nieuwsbrief editie 108 : Middeleeuws Kutna Hora


DOBRY DEN!
In de Middeleeuwen is Kutna Hora het centrum van Bohemen. De belangrijkste en rijkste stad van de streek ligt 65 kilometer ten oosten van Praag.

Door de ontdekking van rijke zilveraders, bloeit Kutna Hora in de 13e eeuw. Dat uit zich onder meer in de bouw van statige kerken en rijke architectuur. Met de komst van de welvarende Boheemse koning Wenceslas IV beleeft de stad haar culturele hoogtepunt. Die machtige man komt er aan het einde van de 14e eeuw wonen.

Tegenwoordig staat Kutna Hora op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief leest u alles over de middeleeuwse stad.


naar boven
 
SINT BARBARA KATHEDRAAL
Sint Barbara is de patroonheilige van de mijnwerkers. In Kutna Hora staat de Sint Barbara kathedraal (1388-1565). Deze kathedraal is het belangrijkste voorbeeld van laat-gotische architectuur in Bohemen.

De bouw begint aan het eind van de 14e eeuw. Gedurende drie verschillende perioden werkt men aan de kerk. Pas tussen 1884 en 1905 is de huidige westflank gebouwd. Opvallend is het gewelf van de kathedraal: tientallen witte koepels, die samen een soort bloempatroon vormen. Een zeldzaamheid voor deze bouwstijl. De decoratie van het interieur herinnert aan de vroegere bron van rijkdom van de stad. U treft er schilderingen van munters en een beeld van een mijnwerker.

In de kapellen vindt u gedetailleerde laat-gotische fresco's over religie, het werk in de mijnen en het smeden van munten. Prachtig zijn de glas-in-loodvensters, die van het begin van de 20e eeuw dateren en Jugenstil-kenmerken vertonen. Vanaf de kathedraal leidt een statige weg naar het centrum van de stad. Aan deze met heiligenbeelden versierde weg ligt het vroegere jezuïetencollege.

naar boven
 
BOEK OLINKA
OLINKA van Peter de Knegt vertelt het ontroerende, waargebeurde verhaal van een Tsjechische Jodin en een Nederlandse dwangarbeider die in de oorlog vriendschap sloten in Hamburg. Een vriendschap die voortduurt tot in de volgende generatie.

Tsjechie.nl mag vijf Nederlandse exemplaren van OLINKA weggeven en twee Tsjechische uitgaven.

naar boven
 
BIZARRE BOTTENKERK
Het bizarre knekelhuis in de voorstad van Kutna Hora is beslist een bezoek waard. In Sedlec vindt u een klooster dat aan het eind van de 14e eeuw werd gebouwd. Zijn huidige barokke uiterlijk dankt hij aan een reconstructie uit de 18e eeuw.

Binnen treft u de overblijfselen van ongeveer 40.000 mensen aan. De botten en schedels zijn verwerkt in het interieur.

Aan het plafond hangt een kroonluchter gemaakt van botten. Er is een kruis dat bestaat uit schedels. Ribben vormen religieuze teksten op de muren.  

De ene bezoeker vindt het mooi en fascinerend, de ander kijkt vol walging en afschuw. Eén ding is zeker: een bezoek aan Vlassky Dvur, zoals dit unieke klooster heet, zult u niet gauw vergeten.


naar boven
 
WIST U DATů
... Er al sinds de 16e eeuw geen zilver meer wordt gewonnen uit de mijnen van Kutna Hora? Toch kunt u ze nog wel bezichtigen. Een bezoek aan de mijnen zit inbegrepen bij een rondleiding door het Tsjechisch Zilvermuseum in kasteel Hradec.

... In Kutna Hora iedere zomer een zilvermijnfestival wordt gevierd? De bewoners gaan voor twee dagen 600 jaar terug in de tijd. Riddergevechten, jonkvrouwen, koning Wensceslas IV. Iedereen mag zich verkleden en dit feest meevieren.

... Dat er een mooie fietsroute loopt tussen Brno, Kutna Hora en Praag? Tijdens deze 250-kilometer lange tocht rijdt u door unieke natuurgebieden met grotten, druipsteenformaties en ondergrondse riviertjes. Langs bosrijke dalen en de Sazava rivier. Door het rijk beboste Zdarske-gebergte en het IJzergebergte.

naar boven
 
JEZUïETENCOLLEGE
Het jezuïetencollege is gebouwd naar het ontwerp van de barok architect Domenico Orsi. Het college ligt naast de Sint Barbara kathedraal en is sinds 1703 een van de belangrijkste gebouwen van Kutna Hora.

Op het eerste gezicht heeft het gebouw iets sombers. Maar wanneer u goed kijkt, ziet u overal kleine bijzondere decoraties.

De Sociëteit van Jezus, bekend als de Jezuïeten, kwam naar Kutna Hora om het katholieke geloof te verspreiden. Dat deden ze voornamelijk door kinderen en jongeren te onderwijzen.

De rooms-katholieke religieuze orde is in 1534 in Parijs opgericht door een groep studievrienden. Het aanvankelijke doel was hulp aan naaste en vooral zieken en zwakkeren.

Het grondplan van het college is in de vorm van een F gebouwd als eerbetoon aan de keizers Ferdinand de tweede en Ferdinand de derde.

naar boven
 
COLUMN RADOMIR: KUTNA HORA
'Vandaag de dag is Praag dé stad van Tsjechië, maar in de middeleeuwen was Kutna Hora minstens zo belangrijk. Dit koninklijke mijnstadje ligt 70 km ten oosten van Praag en was van de 13e tot de 16e eeuw het zilvercentrum van Europa. De mijnen aldaar waren verantwoordelijk voor maar liefst eenderde van de totale zilverproductie van Europa.'

Lees de hele column Kutna Hora.

naar boven
 
WERELDWIJZER TSJECHIE
Auteur Boukje Jansen van Galen schreef Wereldwijzer Tsjechië voor reizigers die breed geïnteresseerd zijn. Het boek beschrijft zowel de achtergronden van het land, de natuur, de cultuur en de geschiedenis, als de praktische informatie over accommodaties, het vervoer en bezienswaardigheden.

Doe mee met onze prijsvraag en win Wereldwijzer Tsjechië.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

'Bottenkerken zijn luguber. Die moet je om die reden ook niet bezoeken.'

Klik op de stelling om uw mening te geven.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Zonsondergang in Plzen - Gerard Munts

Uw mooiste kiekje op
Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN| Te koop: appartement in Ski Resort Pec

-Prijs: EUR 114.000
-Streek/plaats: Pec pod Snezkou, Noord-Bohemen
-Objectcode: TR719
-Klik hier voor meer info

naar boven
 
VOORDEEL VOOR NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 10% korting op Pimp je Koffer.

Of bijvoorbeeld 10% korting bij Tsjechshop, 20% korting bij Omniversum, 20% korting op jouw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Deze nieuwsbrief is mede mogelijk gemaakt door CzechTourism.com

 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Op vakantie in de Tsjechische Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!