merenweetjesvissenzeilen en surfencolumnfotostellingwereldwijzervoordeel

Nieuwsbrief editie 109 : De wateren van Tsjechie


DOBRY DEN!
Zomers in Tsjechië kunnen warm zijn. En dan is er niets lekkerder dan vakantie vieren bij de vele rivieren en stuwmeren die het land rijk is. U kunt gewoon in het water plonzen, maar ook een watersport beoefenen, zoals zeilen of windsurfen.

Daarnaast zijn de verschillende wateren rijk aan vissen. De sportvisser zal hier dan ook zeker een geschikt plekje vinden.

Tsjechie.nl duikt met u mee in de wondere waterwereld.


naar boven
 
DE MOOISTE MEREN
Orlik - Het stuwmeer Orlik ligt in een diep dal in Zuid-Bohemen. Het is omgeven door het schilderachtige landschap van het centrale Povltaví en omringd met steile en beboste hellingen die plaatselijk ook rotsachtig zijn. U kunt er baden, windsurfen, zeilen, roeien en sportvissen.

Machameer - Een bijzonder geliefd water in Noord-Bohemen is het Machameer. Met uitgestrekte zandstranden, omsloten door bossen is het een romantische omgeving. De Bezdez burcht doet daar nog een schepje bovenop. Er zijn ruime mogelijkheden voor het beoefenen van watersporten. Er zijn zeilverenigingen en bootverhuurbedrijven. Gedurende het hele seizoen zijn er zomerfeesten en sociale activiteiten.

Vranov - Stuwmeer Vranov ligt vijftien kilometer ten noordoosten van Znojmo in het diepe en smalle dal van de rivier de Dyje in Oost-Bohemen. Het meer strekt zich uit in een schitterend heuvellandschap. Er zijn talloze baaien waar men veel aan sportvissen doet. Boven het stuwmeer verheft zich een ruïne van de burcht Cornstejn.

naar boven
 
WIST U DAT...
…reizen over het water een unieke manier is om Tsjechië te verkennen? Een tocht over een van de vele Tsjechische rivieren gaat door ongerepte natuur en door landschappen die rijk zijn aan culturele en historische monumenten. Sommige hiervan liggen direct aan het water, u hebt optimaal zicht. Populaire routes over water gaan over de Moldau, Luznice en Otava.

…er in het Lipnomeer ooit een snoek van 52 pond gevangen is? Het meer heeft de bijnaam 'de vissersparel' van Zuid-Bohemen en staat bekend om de snoek. Andere veelvoorkomende vissen zijn grote baarzen, voorns, brasems en forellen.

…Tsjechië weinig natuurlijke meren heeft? Het zijn voornamelijk door morenes opgestuwde meren in de gebergten, vooral in de Sumava. De talloze, vooral middeleeuwse kleine stuwmeertjes liggen in Zuid-Bohemen en beslaan een oppervlakte van 415 km2. Tsjechië kent veel moderne stuwmeren, zoals in Vltava.

naar boven
 
SPORTVISSEN
Voor de visliefhebbers is Tsjechië een land naar het hart. Het land kent wildstromende rivieren en gigantische meren met verschillende soorten vis. Door de verscheidenheid van de typen wateren kunt u ook op vele manieren vissen. De beken lenen zich goed voor vliegvissen op regenboogforellen en vlagzalmen.

In de kleine meren kunt u vanaf de kant aan de slag en in de grote meren vanaf een boot. Sommige wateren zijn beschermd en in bepaalde perioden afgesloten. Dit betreft met name forelwater.

Wanneer u van plan bent te gaan vissen in Tsjechië, heeft u een visvergunning nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij plaatselijke VVV-kantoren of bij de gemeenten. U kunt kiezen uit vergunningen voor een, twee, zeven, veertien dagen of langer.

Om een visvergunning te krijgen dient u zich geldig te kunnen legitimeren met uw paspoort. Vergeet niet te vragen wat de uitzonderingen op de regel zijn, want niet alle wateren zijn legaal te bevissen ondanks uw visvergunning.

naar boven
 
ZEILEN EN WINDSURFEN
Windsurfen en zeilen zijn leuke activiteiten om uw vakantie onvergetelijk te maken. Het grootste en meest populaire stuwmeer, het Lipnomeer, is hiervoor de ideale locatie.

Zeilen doe je niet zomaar, het is belangrijk de techniek onder de knie te krijgen. Maar wanneer u het eenmaal kan, is het dé manier om het meer met een omtrek van ruim veertig kilometer te verkennen. Bootjes zijn er in vele maten beschikbaar. En wie nog niet kan zeilen kan een dagcursus volgen of mee aan boord.

Het Lipnomeer ligt 725 meter boven de zeespiegel en is daarom een van de beste locaties voor windsurfen. Er zijn twee punten waar je kan surfen: Kovářov en Černá v Pošumaví.

Černá v Pošumaví is het populairst. Er zijn vele surfwinkeltjes en verhuurbedrijven, het is makkelijk bereikbaar en de windcondities, vooral zuidwestelijk, zijn uitmuntend.

naar boven
 
COLUMN RADOMIR
'Er is een plaatsje op de landkaart van Tsjechië, om precies te zijn in Moravië, die de paardenliefhebbers zeker zouden moeten kennen.'

'Het ligt drie kilometer van het dorp waar ik opgroeide en 15 kilometer van Zlín, waar de  schoenenfabrieken staan van vroegere eigenaar Bata. De naam van het plaatsje, om u in spanning te houden, ontstond ver in het verleden.'
                 
Lees de column Napajedla.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Uitzicht op de Kumburk berg - Gerda Hooites

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.


naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

Het Lipnomeer is het mooiste meer van Tsjechië.


Klik op de stelling om uw mening te geven.

naar boven
 
WERELDWIJZER TSJECHIE
Boukje Jansen van Galen schreef Wereldwijzer Tsjechië voor reizigers die breed geïnteresseerd zijn. Het boek beschrijft zowel de achtergronden van het land, de natuur, de cultuur en de geschiedenis, als de praktische informatie over accommodaties, het vervoer en bezienswaardigheden.

Doe mee met onze prijsvraag en win een Wereldwijzer.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

ARCADIAN: Luxe appartementen in
Vrchlabi


Midden in het centrum van het bekende toeristische Vrchlabi staat een kasteel waar het stadhuis gevestigd is. Het gebouw er naast is een monumentaal pand uit de 18e eeuw. Het is geheel in luister hersteld en voorzien van 17 exclusieve appartementen.

- Prijs: va EUR 110.000
- Streek/plaats: Vrchlabi, regio Oost-Bohemen
- Objectcode: TR729

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijg ut een jaarabonnement REIZEN Magazine voor 24,95.

Of bijvoorbeeld 10% korting bij Tsjechshop, 20% korting bij Omniversum, 20% korting op uw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Op vakantie in de Tsjechische Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen