punkevnigrotdierenweetjessloup-sosuvkacolumnstellingfotovoordeel

Nieuwsbrief editie 111 : Tsjechische grotten


DOBRY DEN!
Tsjechië heeft heel veel te bieden. De prachtige meren en gebergten zijn een lust voor het oog. Maar er is nóg meer. Verscholen in de gebergten, diep onder de grond zijn talloze jeskyně, grotten. Moravië, een gebied in Tsjechië, staat bekend om de grote verscheidenheid aan ondergrondse schatten.

Lees in deze nieuwsbrief van Tsjechie.nl alles over de mooiste grotten en haar fauna.

 
PUNKEVNI GROTTEN
Ten noorden van Brno liggen de Punkevní grotten. Dwars door het ondergrondse stelsel stroomt de Punka rivier. Bezoekers aan Punkevní leggen maar een deel van de tour te voet af. Het is mogelijk om ruim een halve kilometer te varen.

Vanaf een elektrische boot is het genieten. Met weinig belichting zoekt de vaarder een weg door de nauwe doorgangen. De rotsblokken vormen schaduwen op de wanden. Het is iedere keer weer een verrassing wat er achter de volgende bocht zit.

Er zijn echter nog vele andere opmerkelijke natuurverschijnselen in en rond deze grot. Het is dan ook niet voor niets een toeristische trekpleister.

Een tour door de grot begint bij het bovenste level. Een gids leidt u door de vele gangen van boven naar beneden en weer terug. Gelukkig loopt u er niet alleen. De gangen vormen een labyrint.

Ook ziet u de Mocacha afgrond. Dit gapende gat van 138 meter diep komt uit in het grottenstelsel. Middenin de grot ziet u ineens daglicht door de opening schijnen. Dit geeft het geheel een mythisch tintje.

naar boven
 
WERELDWIJZER TSJECHIE
Boukje Jansen van Galen schreef Wereldwijzer Tsjechië voor reizigers die breed geïnteresseerd zijn. Het boek beschrijft zowel de achtergronden van het land, de natuur, de cultuur en de geschiedenis, als de praktische informatie over accommodaties, het vervoer en bezienswaardigheden.

Doe mee met onze prijsvraag en win een Wereldwijzer.

naar boven
 
BEWONERS VAN DE GROTTEN
De vleermuis wordt het meeste geassocieerd met het leven in een grot. Toch kunnen zij niet hun hele leven onder de grond doorbrengen. Ze halen hun voedsel van buiten.

In de Výpustek grot in Moravië komen de nachtdieren veel voor. Deze grot is een heel lange tunnel. Het is dus even schrikken als u in de verte een groep vleermuizen ziet overvliegen. In Výpustek zijn overigens ook botten van beren gevonden.

In de Tsjechische grotten leven ook een hoop diersoorten die minder opvallen. Voornamelijk insecten en sommige vissoorten ondervinden weinig problemen van de extreme factoren. 

De fauna in grotten verschilt met die in de open lucht. Dit komt doordat zij onder de grond ontstaan. De temperatuur is er erg laag. Ook is er geen licht. De dieren die in grotten leven moeten overleven en navigeren onder deze omstandigheden.

naar boven
 
WIST U DAT...
... Tsjechië wel duizend grotten heeft? Het natuurverschijnsel trekt jaarlijks vele bezoekers. In bijna alle grotten zijn georganiseerde tours.

... Stalactieten en stalagmieten vaak door elkaar worden gehaald? Een stalactiet hangt aan het plafond van een grot. Druppels neerslag blijven als het ware hangen en verstenen. De druppels die wel vallen, vormen samen de stalagmieten.

... De Moravische Karst de meeste grotten heeft? Grotten ontstaan voornamelijk door druk en verschuivingen van aardplooien en door watererosie. Door de neerslag in dit gebied ontwikkelde het kalkgesteente zich tot een karstverschijnsel. Hierin creëerde dezelfde regen alle grottenstelsels.

naar boven
 
SLOUP-SOSUVKA GROTTEN
Een van de kamers in dit grottenstelsel van Sloup-Šošůvka is Eliščina jeskyně, ofwel Elizabeth’s grot. Deze kamer staat bekend om haar geweldige akoestiek. Jaarlijks houdt de gemeente hier kamerconcerten.

De grot staat vol met klapstoelen. Vooraan staat een orkest opgesteld. Door de hoeveelheid mensen is het gelukkig niet heel erg koud in de donkere ruimte. Af en toe een valt een geplande stilte. Op dat moment hoort u de druppels op de grond neerkomen. Het is ineens weer duidelijk dat het concert in een grot plaatsvindt.

De grotten liggen bij het gelijknamige plaatsje Sloup in Zuid-Moravië. Neanderthalers bewoonden in vroegere tijden de ondergrondse ruimtes. Onderzoekers vonden er een schedel van een van onze voorvaderen en  instrumenten die de Neanderthalers gebruikten. Daarnaast troffen de archeologen ook skeletten aan van dieren zoals een beer en een leeuw.

naar boven
 
COLUMN RADOMIR
'In negentiende eeuw heeft een Augustijner monnik wetenschappelijk werk verricht op het gebied van de genetica, oftewel erfelijkheidsleer.'

'Deze monnik bracht zijn hele leven in Brno door, de hoofdstad van Moravië. Moravië vormt samen met Bohemen Tsjechie. De laatste tijd is deze monnik weer in opspraak gekomen in verband met de eigendomsrechten van zijn manuscripten. Ik heb er onlangs over gelezen in een bekend Nederlands dagblad.'

Lees hier 'De vader van de genetica'.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

Ik houd niet van grotten, ook niet in Tsjechië.

Klik op de stelling om uw mening te geven.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

ARCADIAN | TE KOOP: APPARTEMENTEN CHATEAU VRLCHABI

Midden in het centrum van het bekende toeristische Vrchlabi staat een kasteel waar het stadhuis gevestigd is. Het gebouw er naast is een monumentaal pand uit de 18e eeuw. Dit gebouw is geheel in luister hersteld en eveneens voorzien van 17 exclusieve appartementen.

- Prijs: va EUR 110.000
- Streek/plaats: Oost Bohemen, Vrlchabi
- Objectcode: AR 668
- Klik hier voor meer info

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
De weg van het kruis in Rimov - Peter Stam

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 20% korting op uw persoonlijke fotoalbum op Fotoalbum.nl.

Of bijvoorbeeld 10% korting bij Tsjechshop, 20% korting bij Omniversum, 10% korting op een Selk'bag of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Op vakantie in de Tsjechische Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Schitterende appartementen in de binnenstad van Praag tegen de scherpste prijzen!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, huizen en hotels in de populairste Tsjechische plaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen