nationaal parkfilmlegendeweetjessprookjesboscolumnstellingfoto

Nieuwsbrief editie 113 : Krkonose Nationaal Park


DOBRY DEN!
Krkonose is een nationaal park in Tsjechië. Het staat onder Nederlanders beter bekend als het Reuzengebergte. Jaarlijks bezoeken veel toeristen het natuurgebied om urenlang te wandelen, fietsen en skiën. Tussen de bomen, bergen en beekjes is dit de plek om te ontspannen. Maar Krkonose blijkt ook een waar sprookjesbos vol legendes.

Daarom in deze nieuwsbrief van Tsjechie.nl alles over Krkonose.  


 
KRKONOSE NATIONAAL PARK
Krkonose Nationaal Park heeft scherpe dalen, glooiende bergruggen, steile berghellingen, natte veengebieden en wilde bergbeekjes. Ook ontspringt de rivier de Elbe in het gebergte. Hierdoor is er een unieke flora en fauna ontstaan. Het natuurgebied is daarom verklaard tot nationaal park.

In Nederland is Krkonose bekend onder de naam Reuzengebergte. Het park ligt in het noordoosten van Bohemen, op de grens met Polen. Het Tsjechische gedeelte van het Reuzengebergte is groter, afwisselender en minder steil dan de Poolse kant. De hoogste top ligt in beide landen. De Snezka, wat ‘sneeuwtop’ betekent, is met maar liefst 1.602 meter de hoogste berg in Tsjechië.

Jaarlijks komen veel toeristen naar het Reuzengebergte om ontspannen te wandelen of wintersport te beoefenen. Dit toerisme heeft echter een negatieve invloed op het landschap. Daarom wordt veel geïnvesteerd in natuurbescherming. UNESCO nam het Reuzengebergte in 1992 in haar bestand op.

naar boven
 
THE GREATEST PLACES
Reis mee langs enkele van de prachtigste en extreme landschappen ter wereld in de grootbeeldfilm The Greatest Places. Door de haarscherpe IMAX-beelden beleeft u deze reis levensecht mee.

Wij geven twee kaarten weg voor de film 'The Greatest Places' in het Omniversum in Den Haag.

Doe hier mee met de prijsvraag.

naar boven
 
LEGENDE VAN REUS KRKONOS
De naam van het Reuzengebergte heeft niets te maken met de hoogte van de bergen, maar is afgeleid van een oude Tsjechische legende. Een reus die zich vermomd als oude pijp rokende man jaagt hier op nietsvermoedende mensen…  

Volgens de legende leeft de reus Krkonos al eeuwenlang in het Reuzengebergte. Hij heeft een enorm ondergronds rijk. Mensen zijn bang voor de reus, omdat hij hen meesleept naar zijn grot. Daar moeten slachtoffers van de man tot in de eeuwigheid stenen houwen.

Op een dag komt Krkonos naar buiten en ziet hij de hertogin Aga baden. Hij wordt verliefd en ontvoert haar. Aga leert de reus allerlei menselijke dingen, waardoor zijn karakter verandert. In ruil leert de reus de vrouw alles over de dieren en kruiden die in het woud te vinden zijn. Zij verandert hierdoor in een kruidenvrouwtje en wordt heks genoemd.

Na een jaar vraagt de reus de vrouw ten huwelijk. De heks weigert de eerste zes keer, maar de zevende keer stemt ze in met een bruiloft. Ze stelt wel één voorwaarde: Krkonos moet eerst alle rapen in het veld tellen. Als de reus vertrekt ontsnapt Aga. Maar haar familieleden ziet ze nooit meer terug, zij zijn al lang overleden.

naar boven
 
WIST U DAT...
… ook de Ramberg naar de legende van Krkonos is vernoemd? Dit is een heuvel in het IJzergebergte, halverwege Stara Kamienica en het Reuzengebergte. Uit woede dat Aga ontsnapte ramde Krkonos alle rotsen uit de aarde. In het gebied rond de Ramberg liggen grote rotsblokken.

… baby’s uit een meer in het Reuzengebergte komen? In het Poolse gedeelte van het natuurgebied liggen twee meren. Kleine kinderen wordt verteld dat hier de baby’s vandaan komen. Een ooievaar levert jongetjes af bij hun ouders. Een kraai vervoert de meisjes. Dit is omdat een vrouwtjesooievaar te veel met de meisjes zou babbelen. Ze zou de kindjes daardoor uit haar snavel laten vallen.

… de kleine stad Spindleruv Mlyn is vernoemd naar de molen van meneer Spindler? Dit was een molenaar die er eeuwen geleden woonde. Een steen die volgens een legende deel uitmaakte van de molen van meneer Spindler wordt in het centrum van de stad tentoongesteld.

naar boven
 
OP PAD IN HET SPROOKJESBOS
Het nationaal park heeft een sprookjesachtige natuur. De dichtbegroeid wouden, weidevelden vol bloemen en watervallen bieden inspiratie voor veel verhalen. Naast mythologische wezens lopen hier veel reeën en vossen rond. Een wandeling door het gebied is dan ook een aanrader. Er zijn duidelijk gemarkeerde en verharde wandelpaden. Ook zijn de paden uitermate geschikt voor fietstochten.

De toegangspoort tot het natuurgebied is de stad Vrchlabi. Hier vindt u ook het Krkonomuseum en verschillende informatiecentra. Het dorp Harrachov staat bekend om het glaswerk dat hier vandaan komt. Bij een bezoek aan het kuuroord in Janske Lazne dompelt u zich onder in geneeskrachtige bronnen.  

De stad Spindeleruv Mlyn heeft veel voorzieningen op het gebied van uitgaan en cultuur. De sfeervolle plaats wordt ook wel ‘de parel van het Reuzengebergte’ genoemd. Hier kunt u uitstekend wintersport beoefenen.

Aan het eind van de dag is er ontspanning in een van de horecagelegenheden. Hier kunt  u zich verliezen in de rijke historie van het Reuzengebergte. Terwijl de winterkou wordt verdreven door een knisperend haardvuur vertellen oude Tsjechen honderduit over de folklore rond het gebied.  


naar boven
 
RADOMIR'S COLUMN
'De column Jawa gaat niet, zoals de naam misschien doet vermoeden, over Indonesië, maar over iets heel anders. In de ontstaansgeschiedenis de auto was er een nieuwtje over een moeilijk verteerbaar onderwerp. Het wekte eerder weerzin dan enthousiasme. Desondanks ging de ontwikkeling van de auto door. De auto werd zelfs een technisch pronkstuk van de twintigste eeuw!'

Lees de column 'JAWA (deel 1)' van Radomir.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

Sprookjes bestaan niet. Deze verhalen zijn slechts verzonnen om kleine kinderen te vermaken. 

Klik op de stelling om uw mening te geven.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Regio Usti nad Orlici - Klaas van Exter

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

ARCADIAN BV | TE KOOP: Luxe huis in Benecko

Schitterend luxe huis met fantastisch uitzicht, gebouwd in 2001, gelegen in het skiresort Benecko. Het pand met 3 verdiepingen ligt op de zonhelling, 500 meter van het bos en 100 meter van de stoeltjeslift. De villa heeft een inpandig zwembad van 9x4 meter, sauna, skiberging, centrale verwarming, een patio en terras met tuinmeubelen.
 
De villa heeft een totale woonoppervlakte van 340 m2;. De 6 kamers zijn ingericht met comfortabele en gemakkelijke meubels.

- Prijs: va EUR 445.000
- Streek/plaats: Noord-Bohemen, Benecko
- Objectcode: AR573
- Klik hier voor meer info

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 10% korting op wijnen van VINICE.

Of bijvoorbeeld 10% korting bij Tsjechshop, 20% korting bij Omniversum, 20% korting op jouw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Schitterende vakantiehuizen in winter en zomer! Ook uitgebreid Praag programma.

Cesky Sight
Fietsen in Moravie voor EUR 39

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Schitterende vakantiehuizen in winter en zomer! Ook uitgebreid Praag programma.

Cesky Sight
Fietsen in Moravie voor EUR 39

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Schitterende vakantiehuizen in winter en zomer! Ook uitgebreid Praag programma.