paardrijden dvd kladruber weetjes evenementen column stelling foto voordeel

Nieuwsbrief editie 114 : Zachtjes gaan de paardenvoetjes


DOBRY DEN!
'Wanneer 's nachts de maan door de bomen schijnt en de makkers hun wild geraas staken klinken zachte paardenvoetjes. Trippel, trappel, trippel, trap.'

Waar zou de goedheiligman zijn zonder Amerigo, zijn trouwe schimmel?

Daarom in deze nieuwsbrief van Tsjechie.nl alles over paarden in Tsjechië.

 
PAARDRIJDEN IN TSJECHIE
Tsjechië heeft een prachtige en rijke natuur. Vooral in de zomer, wanneer alles in bloei staat en de uitgestrekte vlaktes vol geurige bloemen en wuivend gras staan. Met name dan is te paard een goede manier om de Tsjechische landschappen te verkennen.

Tsjechië kent een lange traditie van paardenfokkerij, ruitersport en harddraverij. Door heel het land zijn vele paardrijcentra te vinden waar u terecht kunt. Tientallen of zelfs honderdtallen maneges en rijscholen geven paardrijcursussen, organiseren ritten in de natuur, bieden drink- en eetgelegenheden en mogelijkheid tot overnachting. Zowel beginnende als gevorderde ruiters zijn welkom.

Voor een uitstapje te paard worden korte instructies gegeven en oefeningen gedaan. U gaat altijd onder begeleiding op pad. De instructeur geeft advies onderweg en helpt waar nodig. Zo bent u zeker van een ontspannen rit.

Paardrijden in Tsjechië kan goed worden gecombineerd met culturele activiteiten. Zo brengt u te paard een bezoekje aan burchten, sloten, galeries en musea. Hiervoor dient u te overleggen met de manege.

naar boven
 
WIN DVD CLOSELY OBSERVED TRAINS
Closely Observed Trains wordt beschouwd als een Tsjechisch meesterwerk. Het verhaal is gebaseerd op een Tsjechische roman en de film viel zelfs in de prijzen bij de Oscars.

Wilt u deze film zien? Wij geven vijf dvd's weg van Closely Observed Trains. Doe mee met onze prijsvraag.

naar boven
 
DE ZELDZAME KLADRUBER
De Kladruber is een van de oudste paardenrassen ter wereld. Het ras is afkomstig uit Tsjechië waar het wordt gefokt in het plaatsje Kladruby nad Labem. Kladrubers zijn er in twee verschillende soorten: schimmels en zwarte paarden.

Het Kladruber ras is tegenwoordig erg zeldzaam. De paarden worden al vierhonderd jaar gefokt in de nationale stoeterij in Kladruby nad Labem. Deze fokkerij behoort tot de oudsten ter wereld. Vroeger werden deze dieren zelfs voor de koets gespannen van het Habsburg Huis dat over grote delen van Europa heerste.

De geschiedenis van de Kladrubers begint bij het ontstaan van het Habsburgse Rijk. Dit vorstenhuis wilde paarden die het vele oorlog voeren en het trekken van paradewagens aankonden. Zo ontstond in de Middeleeuwen het Kladruber ras.

De Koninklijke familie stichtte de hofstoeterij in Kladruby. Zij begonnen met het fokken van een nieuw ras, met behulp van paarden uit Spanje en Italië. De hofstoeterij brengt door de eeuwen heen zowel werkpaarden, koetspaarden als harddravers voort.

naar boven
 
WIST U DAT...
…er ook bekende Kladrubers zijn? In de Hollywood film Van Helsing is een rol weggelegd voor een zwarte hengst. De film is gebaseerd op de Nederlandse figuur Abraham van Helsing uit het boek Dracula van Bram Stoker. Het paard waar de hoofdpersoon op rijdt, is een Kladruber.  

…er ook paarden vanuit Nederland zijn gehaald om deel te nemen aan het fokproces van Kladrubers? De Friezen, een bekende paardensoort uit Friesland, werden in de achttiende eeuw naar Tsjechië gehaald.

…Kladrubers tegenwoordig vaak een grijzige kleur vertonen? En dat terwijl de twee dominante kleuren voor Kladrubers zwart en schimmel zijn. In het verleden waren er ook bruine Kladrubers, maar deze bleken minder succesvol om mee te fokken.

naar boven
 
PAARDENEVENEMENTEN
Aangezien er weinig leuker is dan Tsjechië ontdekken vanaf een paardenrug, zijn er in Tsjechië veel mogelijkheden voor ruiters en recreanten.

Door het hele land zijn ‘hipotrasy’ uitgezet. Dit zijn speciale routes die u te paard kunt verkennen. Deze leiden onder andere door bergen, bossen en langs water. In veel Tsjechische plaatsen kunnen paarden worden gehuurd voor ritten van een uur of langer. Dit is vrij goedkoop en zeker de moeite waard. Met een gids trekt u zo de wijde natuur in.

Niet alleen in de natuur is het uitzicht prachtig. Ook met paard en koets door een van de Tsjechische steden is een belevenis. De historische panden, kerktorens en marktpleinen zien er toch net iets mooier uit met het geluid van paardenhoeven die de keien raken op de achtergrond.

In verschillende steden vinden jaarlijks paardenwedstrijden plaats. In Pardubice rijden ruiters een van de belangrijkste wedstrijden, de steeplechase. Dit is een tak van de paardensport waarbij ruiter en paard zo snel mogelijk een hindernisbaan van drie kilometer met allerlei soorten obstakels zo snel mogelijk afleggen. Het spektakel in Tsjechië is het meest uitdagende in Europa.

naar boven
 
REISVERHAAL
Ik herinner me nog goed hoe we vijf jaar geleden voor het eerst naar Tsjechië gingen. Een land waar onze negatieve verwachtingen niet juist bleken te zijn en ons uitstekend bleek te bevallen. En nog altijd.

Lees het reisverhaal van Hans: Nooit genoeg van Tsjechië.

Als u ook uw ervaringen wilt delen, stuur dan uw reisverhaal naar ons toe.

naar boven
 
COLUMN VAN NANCY
‘Skipas duurst in Tsjechië’ kopte De Telegraaf begin november. Verbaasd las ik het artikel en kwam tot de conclusie dat ze gelijk hebben. U neemt de prijs van een skipas en kijkt hoeveel kilometer skipiste inbegrepen is. Andere factoren worden voor het gemak vergeten.

Lees de column 'Wintersport' van Nancy.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

Per paard de omgeving verkennen? Doe mij maar gewoon de auto.

Klik op de stelling om uw mening te geven.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Kromeriz - Hendrikus Baan


Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN | TE KOOP: Appartement in Lipno Lake Resort


Dit populaire resort is van alle eigentijdse, luxe faciliteiten voorzien. Door de wat hogere ligging hebt u vanuit uw appartement een schitterend uitzicht over het Lipno-meer. Het complex telt vijf gebouwen, elk bestaand uit drie woonlagen. Op het park is ruim voldoende bewaakte parkeergelegenheid aanwezig.

- Prijs: va EUR 108.000
- Streek/plaats: Zuid-Bohemen, Lipno nad Vltavou
- Objectcode: TR729
- Klik hier voor meer info

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u een jaarabonnement op REIZEN Magazine voor 24,95

Of bijvoorbeeld 10% korting bij Tsjechshop, 20% korting bij Omniversum, 20% korting op jouw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Schitterende vakantiehuizen in winter en zomer! Ook uitgebreid Praag programma.

Cesky Sight
Fietsen in Moravie voor EUR 39

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Schitterende vakantiehuizen in winter en zomer! Ook uitgebreid Praag programma.

Cesky Sight
Fietsen in Moravie voor EUR 39

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Schitterende vakantiehuizen in winter en zomer! Ook uitgebreid Praag programma.