suiker win traditie weetjes drinken reisverhaal column stelling foto voordeel

Nieuwsbrief editie 115 : Een smakelijk Nieuwjaar!


DOBRY DEN!
Het kerstfeest is inmiddels achter de rug. De ene familie gaat uit eten, de andere tovert zelf een prachtige maaltijd op tafel. Maar ook in Tsjechië kunnen ze er wat van.

Daarom in deze nieuwsbrief alles over de unieke Tsjechische keuken.

Tsjechie.nl wenst u een smakelijk Nieuwjaar!

 
VET, SUIKER EN KOOLHYDRATEN
Als de Tsjechen een maaltijd op tafel zetten, maken ze hier veel werk van. Moeder stuurt de kinderen de keuken uit als ze voorbereidingen treft, vader braadt het vlees. Er wordt weinig buiten de deur gegeten. Families geloven dat zij thuis beter en goedkoper voedsel kunnen bereiden.

Vet, suiker en koolhydraten komen veelvuldig voor in het Tsjechische eten. En alhoewel een blik op het bord misschien anders doet vermoeden, heeft het eten vaak een verfijnde smaak.

Van de schijf van vijf hebben de Tsjechen geen kaas gegeten. In het land is weinig groente voor handen. Wel wordt veel sla geserveerd. U vindt dan ook voornamelijk vlees op uw bord. Gebraden, of in een krokant korstje van broodkruim.

Hoewel er meestal wel een vleesvrije optie op de kaart staat zijn er weinig traditionele vegetarische gerechten en is vis een zeldzame lekkernij. Maar dit maken de inwoners van Tsjechië goed met hun creativiteit op het gebied van eten. Met kruiden wordt zelfs de saaiste aardappel op smaak gebracht.     


naar boven
 
WIN WERELDWIJZER TSJECHIE
Auteur Boukje Jansen van Galen schreef Wereldwijzer Tsjechië voor reizigers die breed geïnteresseerd zijn. Het boek beschrijft zowel de achtergronden van het land, de natuur, de cultuur en de geschiedenis, als de praktische informatie over accommodaties, het vervoer en bezienswaardigheden.

Wereldwijzer Tsjechië is verkrijgbaar voor 21,95 euro. Wilt u de Wereldwijzer winnen? Doe mee met onze prijsvraag!


 
TRADITIONELE GERECHTEN
Het traditionele Tsjechische avondmaal begint vaak met een bord soep. De bekendste varianten zijn aardappelsoep, knoflooksoep, kippensoep met noedels en zuurkoolsoep. Groenten, kruiden, stukjes aardappel en in sommige gevallen een gepocheerd ei brengen de bouillon op smaak.

Het hoofdgerecht bestaat uit vlees. De bekende knoedels vergezellen het gebraad. Deze Tsjechische specialiteit bestaat uit aardappel- of brooddeeg. De knoedels zijn er in een zoete of hartige variant. Deze laatste is gevuld met vlees en specerijen.  

Naast zware maaltijden blinken de Tsjechen ook uit in gebak en desserts. Vooral rond de feestdagen wordt extra uitgepakt. Al weken van tevoren beginnen de voorbereidingen voor het maken van de heerlijkste koekjes. Dit is een groot feest. Kleurrijke versieringen van suiker sieren koekjes van gemberdeeg. Al voor de kerstdagen worden de koekjes in de kerstboom gehangen ter versiering.

naar boven
 
WIST U DAT...
… traditionele gerechten niet langer de Tsjechische keuken domineren? Internationale gerechten zoals pasta staan niet alleen vaker op de menukaart van een restaurant, maar ook op de eettafel van Tsjechische gezinnen.

vanocka een specialiteit is die rond kerst wordt gegeten? Dit is een brood gemaakt van eieren en boter. Een beetje citroenrasp en nootmuskaat voegen extra smaak toe aan het luchtige deeg. Het gevlochten deeg verwijst naar het kindeke Jezus.

… veel Tsjechische gerechten zijn beïnvloed door de buurlanden? Door het communistische verleden heeft Tsjechië veel gemeen met bijvoorbeeld Hongarije. In beide landen is de guláš en apfelstrudel te vinden.


naar boven
 
PROOST!
Bij een echte Tsjechische maaltijd mag de nationale trots, pivo (bier), natuurlijk niet ontbreken. Als aperitief kunt u ook een glaasje slivovice drinken.

Bij de maaltijd worden vaak grote pullen pivo geserveerd. Het land kent enkele bekende bierbrouwerijen zoals Pilsner Urquell (in het Tsjechisch Prazdroj), Staropramen en Budvar. Deze zult u op vrijwel ieder menu zien staan. Donker bier van Prelat, Flkovske en Diplomat is ook populair.

Behalve bij het eten drinken Tsjechen hun bier vaak in een biercafé, de pivnice. Zij eten bij hun drank utopenec. Dit is een in azijn, olie en knoflook ingelegde knakworst. Dit wordt overigens vaak pas na het derde biertje gegeten.

Verder staat Tsjechie bekend om de sterke dranken. Populair is Becherovka. Dit is een naar een vlinder vernoemde kruidenlikeur uit Karlovy Vary en heeft een vrij bittere smaak.

Andere geliefde dranken zijn wodka, slivovice (een pruimenjenever uit Moravië) en merunkovive (abrikozenjenever).

naar boven
 
REISVERHAAL: LEKKER ETEN
Zoals we al wisten van voorgaande vakanties in Tsjechië was ook nu alles weer erg goedkoop in vergelijking met Nederland. Vandaar dat we ook niet de moeite namen om zelf onze maaltijd klaar te maken maar lieten we dat fijn voor ons doen in de vele restaurants in de omgeving. In de restaurants hadden ze vaak wel een Engelse of Duitse kaart, de enkele keren dat het er niet was, was het puur gokwerk.

Lees het reisverhaal Karien: Lekker eten in Tsjechië.

Als u ook uw ervaringen wilt delen, stuur dan uw reisverhaal naar ons toe.

 
COLUMN VAN RADOMIR
Het Hoge Tatra gebergte in Slowakije is een schitterend gebied voor de vakantie. Maar de Tsjechische auto’s TATRA, genoemd naar dit gebergte, zijn minder bekend. Hun opvallendheid  danken zij aan hun merkwaardige ontwerp van achterin luchtgekoelde motoren en prestaties.

De column Tatra is het tweede deel in de reeks over Tsjechische auto's. Lees het verhaal van Radomir hier.


naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een nieuwe stelling waar u uw mening over mag geven. De stelling van deze maand luidt:

Knoflooksoep, knoedels en gepaneerd vlees? Doe mij maar een patatje met.

Klik op de stelling om uw mening te geven.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Winter in Janske Lazne (Familie O. Jaarsma)

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

ARCADIAN BV | TE KOOP: Landhuis in Stupná


Dit fraaie authentieke landhuis, gebouwd in 2003/2004, is gelegen tegen de zonhelling van een berghelling in het idyllische dal van Stupná. Geschikt voor 8 personen.

Aan de voorzijde is een natuurstenen terras aangelegd. Rondom het huis is een pad. Het terrein is keurig afgewerkt. De parkeerplaats ligt iets lager en is bereikbaar door een natuurstenen trap. Het huis ligt op circa 1216 m2 eigen grond.

- Prijs: va EUR 149.000
- Streek/plaats: Noord-Bohemen, Stupná
- Objectcode: AC608
- Klik hier voor meer info

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 20% korting bij Omniversum.

Of bijvoorbeeld 10% korting bij Tsjechshop, 10% korting op wijnen van VINICE, 20% korting op jouw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Fantastische nieuwe huizen (o.a. met zwembad) 2011!

Cesky Sight
Last minute wintersport

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Fantastische nieuwe huizen (o.a. met zwembad) 2011!

Cesky Sight
Last minute wintersport

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Fantastische nieuwe huizen (o.a. met zwembad) 2011!

Cesky Sight
Last minute wintersport