toeristen win ondernemers kunst weetjes reisverhaal column stelling foto

Nieuwsbrief editie 116 : Nederlanders in Tsjechie


DOBRY DEN!
Tsjechië is zeer in trek als Europees vakantieland. Maar ook onder Nederlandse ondernemers wint het land aan populariteit. Daarnaast kan het Nederlandse publiek ook in verschillende tv-programma’s regelmatig getuige zijn van Hollandse stellen die het grote avontuur in Tsjechië aangaan.

Daarom in deze nieuwsbrief van Tsjechie.nl alles over Nederlanders in Tsjechië.

 
TOERISTEN IN PRAAG
De laatste jaren reizen steeds meer toeristen vanuit ons koude kikkerlandje naar het Tsjechische paradijs. Jaarlijks bezoeken ruim 400.000 mensen het land voor een vakantie. Daarnaast maken ook veel scholieren een kort reisje naar de hoofdstad Praag. Een bezoek aan dit land is dan ook bepaald geen straf. 

De zomers in Praag zijn over het algemeen lekker. Kunst en cultuur kunnen worden afgewisseld met totale ontspanning op een terrasje, waar u kunt genieten van een lekker koud biertje of fris. Praag heeft een schitterende aanblik en een mysterieuze geschiedenis. Haar bijnaam is niet voor niks 'De Gouden Stad'.

Naast de pracht en praal van Praag heeft Tsjechië de vakantieganger meer te bieden. De prijzen voor voedsel en onderhoud zijn relatief laag. Daarnaast is het uitgestrekte landschap erg gevarieerd en wordt het niet bedolven onder grote groepen toeristen. Bovendien heeft een Nederlandse toerist geen paspoort nodig om het land te betreden.

naar boven
 
WIN WERELDWIJZER TSJECHIE
Auteur Boukje Jansen van Galen schreef Wereldwijzer Tsjechië voor reizigers die breed geïnteresseerd zijn. Het boek beschrijft zowel de achtergronden van het land, de natuur, de cultuur en de geschiedenis, als de praktische informatie over accommodaties, het vervoer en bezienswaardigheden.

Wilt u de Wereldwijzer Tsjechië winnen? Doe dan mee met de prijsvraag.

naar boven
 
NEDERLANDSE ONDERNEMERS
Niet alleen het aantal Nederlandse toeristen in Tsjechië neemt toe. Ook veel ondernemers van Nederlandse afkomst vestigen zich in Tsjechië . Veel zakenlieden reizen af naar Praag voor zaken, of zijn werkzaam in de Gouden Stad zelf. Anderen zoeken hun heil in het Boheemse paradijs of een andere Tsjechische streek.

Vooral het toerisme in Tsjechië heeft een grote aantrekkingskracht op Nederlanders. Campings, pensions, vakantiehuisjes en bed & breakfast’s met eigenaars van Hollandse afkomst schieten uit de grond. Tsjechië is dan ook een van de populairste bestemmingen om een soortgelijk bedrijfje te starten.

En waarom zou u als vakantieganger ook niet bij een Nederlandse familie verblijven? Zij kunnen u kennis laten maken met al het mooie van de Tsjechische cultuur, terwijl ze u in het Nederlands te woord staan. En even lekker roddelen onder het genot van een bakkie koffie is ook in het Tsjechische landschap erg aangenaam. 

naar boven
 
NEDERLANDSE KUNST IN TSJECHIE
Op dit moment staan meer dan zestig Tsjechische burchten, kastelen en ruïnes ingeschreven op de lijst van nationale culturele monumenten. Sommige hiervan staan ook op de Werelderfgoedlijst van het wereld cultuur- en natuurfonds van UNESCO. En juist in deze gebouwen is veel kunst van Nederlandse hand te bewonderen.

Een van de paradepaardjes van kasteel Bouchlovice is de collectie van Nederlandse schilders. Kunstwerken van Van Dyck hangen in kasteel Kromeriz in de gelijknamige Tsjechische stad. En in de Ales Galerie van Zuid-Bohemen hangen ondermeer werken van de schilders Sallaert, Massys, Claes en Wou. Deze kunstenaars zijn grotendeels afkomstig uit de zestiende eeuw.

Maar ook in het verleden genoten diverse Nederlandse schilders en wetenschappers aanzien in Tsjechië. Cornelis Drebbel, de uitvinder van ondermeer de onderzeeër, was tijdens de zeventiende eeuw werkzaam aan het hof van keizer Rudolf II in Praag. Deze keizer liet zichzelf omringen door Nederlandse kunstenaars. Wanneer hij hun werk bewonderde werden zij vorstelijk beloond. Wetenschapper Drebbel kreeg zelfs de titel Opper Alchemist toegewezen.

naar boven
 
WIST U DAT?
… in Tsjechië steeds meer winkeltjes opduiken die Nederlandse lekkernijen verkopen? Snijbloemen van Hollandse bodem en typisch Nederlands voedsel zoals kaas en beschuit prijken daar in de schappen.

…veel Nederlanders naar Tsjechië vertrekken uit angst dat Nederland overstroomt? Althans, dat beweren de Tsjechen. Zij stellen dat de Nederlandse overheid het aanschaffen van een woning in Tsjechië subsidieert, om zo verzekerd te zijn van vastgoed als Nederland onder water komt te staan. 

… u in Praag beeldhouwkunst van Adriaen de Vries kunt bewonderen? De beelden van de zestiende eeuwse kunstenaar staan in de botanische tuin Valdštejnská Zahrada.

naar boven
 
REISVERHAAL: FIETSVAKANTIE
Ik vind het prettiger om ’s nachts te reizen, omdat ik dan niet bang hoef te zijn voor verslapen als je ’s morgens vroeg je bed uit moet. Bovendien kan ik slapen waar ik wil, ook in de trein.

Lees het reisverhaal Riet Beukert: Dagboek Fietsvakantie in Tsjechië.

Als u ook uw ervaringen wilt delen, stuur dan uw reisverhaal naar ons toe.

naar boven
 
COLUMN NANCY
´Nog even en dan staat Nederland onder water.´ ´Hoezo?´ vraag ik verbaasd. ´Nou al die Nederlanders die naar Tsjechie verhuizen komen hier wonen omdat over niet al te lange tijd Nederland onder water staat.´ Ik schiet hartelijk in de lach! Maar het antwoord is heel serieus bedoeld.

De nieuwste column van Nancy gaat over Nederlanders in Tsjechië.

naar boven
 
STELLING VAN DE MAAND
Helemaal mee eens of totale flauwekul? Het maakt niet uit, zolang u mee discussieert! Elke maand staat er op de website een stelling waar u uw mening over mag geven.

'Nederlanders in het buitenland. Daar heb ik niet zo veel mee.'

Klik op de stelling om uw mening te geven.

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Lipnomeer (Monique Nieuwkoop)

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand'. De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van deze en voorgaande maanden.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN | Te koop: appartement in Ski Resort Pec

-Prijs: EUR 114.000
-Streek/plaats: Pec pod Snezkou, Noord-Bohemen
-Objectcode: TR719
-Klik hier voor meer info

naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 10% korting op een Selk'bag.

Of bijvoorbeeld 10% korting bij Tsjechshop, 20% korting bij Omniversum, 20% korting op uw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen en appartementen in Tsjechië

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boek je op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen