drinkkuur win karlovy vary weetjes bierspa column reisverhaal foto

Nieuwsbrief editie 118 : Tsjechische kuuroorden


DOBRY DEN!
In Tsjechië zijn bijna veertig kuuroorden waar u terecht kunt voor een dagje gezond ontspannen. De spa’s bestaan uit minerale en thermale bronnen die eeuwen geleden ontdekt zijn.

U kunt optimaal genieten in een van de vele geneeskrachtige bronnen die Tsjechië rijk is. Zelfs het badderen in bier is in dit land volkomen normaal. Kortom, een ideale vakantiebestemming om even bij te komen.

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief leest u over de geneeskrachtige Tsjechische kuuroorden.

 
DE BECHER DRINKKUUR
Van de Middeleeuwen tot aan het einde van de zestiende eeuw bestond een kuur uit tien uur lang baden. Destijds geloofde men dat het baden in het bronwater de onderliggende organen goed deed.

Ene dokter Vaclav Payer publiceerde in 1522 een revolutionair boek waarin hij ook het drinken van het water aanraadde. Een trend was gezet. Er kwamen speciale drinkkuren, waarbij de gasten vijftig á zeventig glaasjes bronwater per dag tot zich namen.   

In de achttiende eeuw voerde de eerste wetenschappelijke dokter, David Becher, chemische analyses uit op het water van Karlovy Vary. Nog tot op de dag van vandaag volgen mensen zijn drinkwaterkuur. Overigens wel volgens gedoseerde hoeveelheden en in combinatie met badderen, massages, gymnastiek en wandelen.

De kuurgasten drinken het water rechtstreeks uit de bronnen uit speciale porseleinen drinkbekers. De bekers hebben een dun handvat wat als rietje dient. Je mag de kuur overigens alleen volgen op medisch voorschrift.

naar boven
 
WIN ODYSSEE TRAMGIDS PRAAG
Odyssee heeft een wereldprimeur: de tramreisgids Praag. Voor zover ons bekend is er nooit eerder een tramreisgids verschenen. Albert Gielen, die in Praag woont, is met de tram door het oude centrum van Praag gereden en beschrijft alle bezienswaardigheden die deze fantastische lijn passeert.

Een aparte manier om een stad als Praag op een ander manier te leren kennen.

Wilt u de Odyssee tramgids Praag winnen? Ga naar de prijsvraag.

 
RELAXEN IN KARLOVY VARY
Kuuroord Karlovy Vary ligt in de heuvels van noordwestelijk Bohemen. Het is het grootste en meest bekende kuuroord van Tsjechië. Koning Karel IV ontdekte in 1350 de geneeskrachtige bronnen tijdens een hertenjacht.

Tegenwoordig kunt u in de stad nog de grote, monumentale bouwwerken bekijken die gebouwd zijn in de tweede helft van de 19e eeuw. Zoals de Mlynska-collonades, het Keizerlijk Badhuis, de schouwburg en de Grieks-orthodoxe kerk.

In de stad zijn in totaal tachtig warmtebronnen die geneeskrachtig zout -en zwavelhoudend water bevatten. De temperaturen kunnen soms oplopen tot 73 graden! De wateren schijnen voornamelijk een positief effect te hebben op de spijsvertering en stofwisseling.

naar boven
 
WIST U DAT...
… Beroemdheden als Beethoven, Wagner en Chopin vroeger ook een bezoek brachten aan kuuroord Karlovy Vary? Nadat Koning Karel IV zijn ontdekking deed liet hij een jachtslot bouwen om de heilzame bron. Boheemse koningen en bekende kunstenaars en artiesten bezochten het kuuroord om tot rust te komen.

…U in een bierspa naast een bierbad ook een biermassage kunt krijgen? Naast de ontspanning die het u biedt, helpt het brouwsel ook goed tegen huidaandoeningen. Het voedt de droge huid en heeft een positieve werking op uw spieren en immuunsysteem.

… Er ook kuuroorden zijn voor het verhelpen van aandoeningen aan de luchtwegen? Bijvoorbeeld kuuroord Jesenik. Dit badhuis ligt op 640 meter hoogte en beschikt daarmee over gunstige klimaatomstandigheden voor de luchtwegen. Mensen met chronische bronchitis, astma, ontstekingen en allergieën aan de luchtwegen worden hier behandeld. Ook patiënten die een longoperatie hebben ondergaan, kunnen hier terecht om te herstellen.

naar boven
 
BIERSPA
Lekker onderdompelen in een bierbad? Het kan! En het is nog fijn ook. De Tsjechen zijn niet alleen fan van een biertje op zijn tijd, ze badderen er ook graag in.

De bierspa stamt terug uit middeleeuwen. Baden in de drank is goed voor uw lichaam. Het zit namelijk boordevol vitamine B en onder de juiste temperatuur heeft het een positief effect op de huid en de bloedsomloop.

Voor een kuur kunt u de brouwerijen Chodovar in Chdová Planá en Bahenec in Písek bezoeken. De badkuip wordt gevuld met donker bier en mineraalwater met een temperatuur van tussen de 34 en 37 graden.

U kunt gerust een slokje nemen, want het is gewoon drinkbaar. Maar of het aangelengde warme bier lekker is, is nog even de vraag. Gaat uw voorkeur toch uit naar een lekker koud biertje? Dan valt deze gewoon in de brouwerij te bestellen.

Genieten in een verrijkend bierbad met mineraalwater en een koud biertje in de hand… Wat wil een mens nog meer?

naar boven
 
COLUMN VAN NANCY
Na een warme, hele warme juli maand begint augustus een stuk aangenamer. Ideaal weer om erop uit te gaan. Elk weekend zijn er vele festiviteiten.

Afgelopen week was het Porcinkule in Hostinne, een groot volksfeest met optredens van vele live bands, een grote braderie, een Tsjechische kermis en als afsluiting groot vuurwerk.

Lees hier de column van Nancy: Zomerfestival.


 
REISVERHAAL VAN ANNET
Donderdag 27 september trokken wij er in de namiddag op uit voor twee dagen cultuur en ontspanning. Dit voor het eerst zonder Marit (bijna 4) die (voor mijn gevoel veel te enthousiast) achter bleef bij een vriendinnetje thuis.

De reis ging naar Karlovy Vary waar we twee nachten geboekt hadden in een luxe hotel. Karlovy Vary is een beroemd kuuroord, ook wel bekend onder de naam Karlsbad.

Lees hier het reisverhaal van Annet: Kuuroord Karlovy Vary.

 
FOTO VAN DE MAAND
Nieuwe joodse begraafplaast in Praag (Astrid van Kessel)

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand.' De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van voorgaande maanden.


 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN | Te koop: huis in Lipno.

-Prijs: EUR 48.250
-Streek/plaats: Lipno Nad Vltavou, regio Zuid-Bohemen
-Objectcode: TR331
-Klik hier voor meer info


 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 10% korting bij de Outdoorwinkel.

Of 10% korting bij de Tsjechshop, 20% bij het maken van je eigen fotoalbum op Fotoalbum.nl, 10% op de wijnen van VINICE of 10% korting op de kofferstickers van Pimp je Koffer.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Vakantieparken.nl
Vakantieparken.nl: alle vakantieparken van alle aanbieders

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Vakantieparken.nl
Vakantieparken.nl: alle vakantieparken van alle aanbieders

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis