praag win oude stadplein weetjes tramstad column reisverhaal foto

Nieuwsbrief editie 119 : Prachtig Praag


DOBRY DEN!
Praag is een stad die u continu zal blijven verrassen. Achter alle sprookjesachtig kastelen en elke ruïne schuilt een verborgen geschiedenis. Aan het eind van ieder straatje ligt weer een andere sfeervolle Praagse wijk. En op de oude pleinen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

Ontdek deze karakteristieke stad, die niet voor niets een plekje heeft op de Werelderfgoedlijst van UNESCO!

In deze Tsjechie.nl nieuwsbrief leest u over de bezienswaardigheden van de Tsjechische hoofdstad.

 
WANDELEN DOOR BETOVEREND PRAAG
Praag is één van de mooiste hoofdsteden van Europa. Overdag wandelt u door de oude buurt Staré Město en steekt u de Middeleeuwse Karelsbrug over naar de wijk Malá Strana. Waar de levendige jazzmuziek u al tegemoet klinkt.

De Karelsbrug is de grootste attractie van Praag. De oude oversteek is genoemd naar de Boheemse koning Karel IV. Hij gaf in 1357 opdracht tot de bouw van de brug die de Romaanse Judith brug (uit 1170) moest vervangen. Deze was in 1342 verwoest werd door een vloedstroom van de Moldau.

Door de steile en kronkelende straatjes van Malá Strana zet u uw wandeling voort richting de Praagse Burcht. Onderweg geniet u van het uitzicht op de glinsterende koperen koepels van de stad en passeert u charmante portiekjes en knusse literaire cafés.

De Praagse Burcht staat in de wijk Hradcany en stamt uit 880. Het complex van paleizen en kerken is door de eeuwen heen bewoond door vele koningen. Tegenwoordig huist hier de president van Tsjechië.

De wijk Hradcany wordt nog bewoond door echte Pragenaren, wat zorgt voor een unieke sfeer. Met de schemering in aantocht verandert de stad langzaam in een levensecht sprookje.

Klik hier voor een filmpje van Praag.

naar boven
 
WIN REISGIDS BOHEMEN
Bohemen beslaat zo´n tweederde deel van Tsjechië. Het is een prachtig gebied rijk aan bossen, heuvel- en bergruggen, middeleeuwse marktstadjes, kuuroorden en wandelpaden. Je vindt er kastelen, paleizen en musea in overvloed. En de prachtige hoofdstad, Praag.

In de Odyssee reisgids over Bohemen lees je alles over deze streek. Van praktische informatie en tips tot aan de geschiedenis en de architectuur.

Wil jij de reisgids Bohemen winnen? Ga naar de prijsvraag!

 
HET OUDE STADPLEIN
Staroměstské náměstí, het oude stadplein van Praag, ademt een bijzondere sfeer. Het plein stamt uit de 11e eeuw en heeft door de eeuwen heen alle lagen van de bevolking aangetrokken.

Vanaf de 11e eeuw was hier de markt voor zowel de plaatselijke boeren als kooplieden uit heel Europa. Sporen van romaanse huizen zijn nog te zien in de gewelfde kelders van de tegenwoordig grootse, barokke huizen. De rijkste bewoners bouwden er herenhuizen en de Koninklijke familie en andere edelen zetten er hun paleizen neer.

Prachtig is het Dum U Minuty, het Minutenhuis, met renaissance sgraffito friezen met ridders, prinsen en allegorische figuren. Eveneens een aanrader is een bezoek aan het 18e-eeuwse rococo Goltz-Kinsky Paleis met zijn bewerkte gevel.


naar boven
 
WIST U DAT...
… In Praag de oudste begraafplaats ter wereld ligt? Deze lang vervlogen Joodse begraafplaats dateert uit de 15e eeuw. Alle grafstenen liggen schots en scheef en zijn bijna volledig begroeid met mos. De overleden mensen liggen in lagen boven elkaar wegens plaatsgebrek. Er zijn zelfs lagen gevonden van twaalf mensen. De oudste grafsteen komt uit 1439.

… Praag ook wel ‘Zlatá Praha’ wordt genoemd? Dit betekent de Gouden Stad. Praag heeft deze naam te danken aan haar vele fonkelende spitstorentjes, koepels en gevelornamenten. En de goudgele gloed die ’s avonds met zonsondergang over de stad hangt.

… De Tsjechische hoofdstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat vermeld? Sinds de jaren '50 van de vorige eeuw wordt het stadsgezicht actief beschermd door Tsjechische overheden, maar door geldgebrek en politieke onlusten kwam dit in gevaar. Praag staat sinds 1992 op de erfgoedlijst vanwege zijn unieke stadskarakter.

naar boven
 
ONTDEK PRAAG PER TRAM
Ontdek een stad als Praag eens op een andere manier en stap in de tram! De Tsjechische hoofdstad heeft net als Amsterdam en Wenen een uitstekend netwerk van trams. Er ligt 141 kilometer aan rails en er zijn 26 daglijnen en 9 nachtlijnen.

In Praag is ontzettend veel te zien. Verschillende lijnen voeren je langs de mooiste plekken en bezienswaardigheden. Het voordeel is dat je veel ziet in een korte tijd en ten allen tijde uit kunt stappen om even te genieten van het uitzicht of een pul Tsjechisch bier.

Een aanrader is tram drie richting de buurt Lehovec. Je stapt op bij de halte Palackého náměstí, in de buurt van het Palacký plein. De route leidt je onder andere langs de zeventiende-eeuwse Sint Ignatiuskerk, het grote Karelsplein en het Raadshuis van de Nieuwe Stad. U krijgt een goed beeld van de architectuurgeschiedenis van de stad en het alledaagse leven van de Pragenaren.

naar boven
 
HONDERDSTE COLUMN RADOMIR
Een onderwerp voor de honderdste column bedenken. Het viel mij niet mee om iets speciaals te vinden. Er is van alles voorbij gekomen over Tsjechië, in de afgelopen, pak weg, tien jaar dat ik mocht schrijven.

In vrijheid te mogen leven is een groot voorrecht, iets wat men niet zomaar als cadeau krijgt, maar iets wat men moet verdienen, in stand houden en koesteren. De gruwelen van de laatste wereldoorlog in de vorige eeuw heb ik bewust meegemaakt.

Lees hier de honderdste column van Radomir: De vrijheid.

 
REISVERHAAL PIM & CHARLOTTE
Heerlijk vertoeven in Praag, maar buiten alle hectiek! Het is geen geheim meer; Praag is een superleuke stedentrip bestemming maar zit boordenvol toeristen.

Reden te meer dat wij hebben gekozen voor een klein gezellig pensionnetje net buiten het centrum van Praag.

Lees hier het reisverhaal van Pim & Charlotte: Praag, buiten alle hectiek!

 
FOTO VAN DE MAAND
Dierentuin Praag (Harm Dokter)

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand.' De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van voorgaande maanden.


 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN | Te koop: studio in Lipno.


-Prijs: EUR 49.500
-Streek/plaats: Lipno Nad Vltavou, regio Zuid-Bohemen
-Objectcode: TR705
-Klik hier voor meer info

 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijgt u 10% korting op de wijnen van VINICE.

Of 10% korting op de Lonely Planet Czech & Slovak Republics, 10% korting op Pimp je Koffer, 10% korting bij de Outdoorwinkel.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie