praag win plzen weetjes opera column reisverhaal foto voordeel

Nieuwsbrief editie 120 : Tsjechisch vertier


DORBY DEN!
In Tsjechië is verrassend veel te beleven in de avonduren. Van indrukwekkende klassieke concerten tot levendige clubs. In de oude steden van Tsjechië beleeft u altijd wel weer iets nieuws. En het leuke van Tsjechië is dat een nachtje op stap erg goedkoop is vergeleken met Nederland.

Lees in deze Tsjechie.nl nieuwsbrief alles over het uitgaansleven van Tsjechië.


 
PRETTIG PRAAG
Praag is een stad die nooit slaapt. Er is altijd wel wat te beleven. Van opwindende discotheken tot rustige jazzclubs. Het leuke aan Praag is dat al deze gelegenheden op de meest vreemde plekken te vinden zijn. Loopt u het ene moment nog door de eeuwenoude straten van de stad, staat u het andere moment in een super hippe club verscholen in een souterrain.

Als u de inwoners van Praag vraagt waar je moet uitgaan in de hoofdstad zullen zij u waarschijnlijk vertellen dat club Karlovy Lázně dé plek is waar het allemaal gebeurt. De discotheek gelegen bij de Karelsbrug aan de Vltava rivier is de grootste club van Centraal-Europa.

In deze vijf verdiepingen hoge club zijn verschillende stijlen muziek te horen. Iedere verdieping neemt u mee naar een andere tijd. Van begin jaren ’50 muziek tot de hits van nu.

Heeft u het niet zo op de drukte van een discotheek? Dan heeft Praag nog genoeg andere opties. Een leuke plek om naar toe te gaan is bijvoorbeeld de Jazz Dock. Deze hippe toko ligt iets zuidelijker aan het water van de Vltava. Hier geniet u van heerlijke live jazz muziek in een futuristische setting met mooi uitzicht over de rivier.


naar boven
 
WIN REISGIDS 100% PRAAG
Ontdek de Tsjechische hoofdstad met de reisgids 100% Praag. Verschillende stadswandelingen nemen u mee langs de mooiste bezienswaardigheden en parken en de gezelligste restaurants en cafés.

De wandelingen zijn opgedeeld per stadsdeel, waardoor de reisgids gemakkelijk is te gebruiken. Volg de adviezen van de locals en geniet met 100 procent van Praag!

Klik hier als u mee wilt doen aan de prijsvraag.

naar boven
 
PROOSTEN IN PLZEN
Per jaar tikken de Tsjechen met zijn allen gemiddeld 170 liter bier weg per persoon. Deze goudgele drank is daarom de nationale drank van het land. Een biertje drinken in Tsjechië is heel goed te betalen. Voor een halve liter betaal je nog geen twee euro.

De geschiedenis van bier in Tsjechië gaat eeuwen terug tot 1118. De stad Plzen is de bakermat voor de goudgele rakkers wat in de rest van de wereld bekend staat als pils. Hier staan enkele grote brouwerijen waar veel bier wordt geproduceerd.

De ligging van Tsjechië maakt het land uitermate geschikt voor de productie van hop en graan. Daardoor opende zich al snel kroegen en barretjes in het land. Het bezoeken van de kroeg werd door de communisten niet toegejuicht, maar het kroegleven is zo'n vast onderdeel van de Tsjechische cultuur dat men daar zijn vingers niet aan durft te branden. In Plzen is er keus te over om te genieten van het gerstenat.

Naast de kroegen is er op uitgaansgebied in Plzen niet heel veel te beleven. Wel een echte aanrader is een bezoek aan de Urquell pilsener brouwerij. Hier krijgt u een anderhalf durende rondleiding door de brouwerij. Na afloop is er ook een mogelijkheid om al dat heerlijke bier te proeven.


naar boven
 
WIST U DAT...
… op flessen bier in Tsjechië het alcoholpercentage niet staat aangegeven? De Tsjechen geven een percentage van het gehalte maltextracten. Om het alcoholpercentage te bereken dient u te vermenigvuldigen met 0.4.

… bier vaak beter is voor uw portemonnee in Tsjechië? Het is in de meeste etablissementen goedkoper dan frisdrank. Zelfs bij de Mc Donalds in Tsjechië bestelt u bier bij het menu.

in Tsjechië er nogal wat ongeschreven regels zijn op het gebied van uitgaan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk wanneer een man en een vrouw samen ergens naar binnen gaan, de man voorop gaat. Gaat de vrouw als eerste dan wordt zij als vrijgezel beschouwd. Tsjechische vrouwen staan er dan ook op dat de man als eerste naar binnengaat.

naar boven
 
OPERA FESTIVAL
Het oudste muziekfestival van Tsjechië is Smetana’s Litomysl International Opera Festival. In het oude stadje Litomysl wordt dit festival al vanaf 1949 georganiseerd tussen eind juni en begin juli. Bedrich Smetana wordt gezien als de grondlegger van de Tsjechische nationale muziek en hij is in Litomysl geboren.

Tijdens dit festival zijn voornamelijk opera’s en klassieke muziekvoorstellingen te bewonderen. Centraal staat tijdens de manifestatie de kunst van de vocale muziek met optredens van bekende buitenlandse sterren.

Het grootste gedeelte van het festival wordt ieder jaar gehouden op het terrein van het indrukwekkende Litomysl staatskasteel. UNESCO heeft het in 1999 geplaatst op de Wereld Erfgoedlijst. Buiten het kasteel is er ook een heleboel te beleven op het gebied van opera’s. Zo zijn er allerlei activiteiten in de kerk en kathedralen, Smetana’s oude huis en in de omliggende dorpjes.

Dit jaar duurt het festival bijna een maand, van 10 juni tot 4 juli. Niet alle optredens zijn gratis dus wanneer u iets wilt bezoeken is het belangrijk dat u van tevoren een kaartje weet te kopen. Het is een prachtige ervaring en een leuke manier om een andere kant van Tsjechië te zien.


naar boven
 
COLUMN ZOMERFESTIVAL
Elk weekend zijn er vele festiviteiten. Afgelopen week was het Porcinkule in Hostinne, een groot volksfeest met optredens van vele live bands, een grote braderie, een Tsjechische kermis en als afsluiting groot vuurwerk. Komend weekend is het de beurt aan Vrchlabi, de Krakonoš bierfeesten omlijst door vele muzikale optredens maar nog veel belangrijker bier, heel veel bier.

Lees de hele column Zomerfestival.

naar boven
 
REISVERHAAL DANSWEEKEND
Ik dans al jaren bij de volksdansgroep Lidagroz (Liemers Dansgroep Zevenaar). Ik zat daar bij de demonstratiegroep die geregeld optredens verzorgen.

Wij waren uitgenodigd door de groep JARO uit Ustí Nad Orlicí in Tsjechië om daar deel te nemen aan een folkloristisch festival in Dolní Cermná.

Dolní Cermná ligt op 1000 km reizen van Zevenaar. Attie en haar man Gijs (onze fotograaf) waren al vroeg vertrokken.

Lees hier het hele reisverhaal: dansweekend in Praag

naar boven
 
FOTO VAN DE MAAND
Sleutelmonument in Praag (Olga Slager)

Uw mooiste kiekje op Tsjechie.nl? E-mail ons uw fraaiste foto van Tsjechië. Uw foto dingt dan mee naar de titel 'Foto van de maand.' De winnaar poseert een maand lang op de homepage. Klik hier om uw foto naar ons toe te sturen.

Klik hier voor de foto van voorgaande maanden.

naar boven
 
ONROEREND GOED
Tsjechie.nl werkt op het gebied van onroerend goed in Tsjechië en Slowakije samen met TSJECHO REIZEN en ARCADIAN. Het volgende object staat deze maand in de spotlights:

TSJECHO REIZEN | Te koop: woning in Lipno.


-Prijs: EUR 48.250
-Streek/plaats: Lipno Nad Vltavou, regio Zuid-Bohemen
-Objectcode: TR331
-Klik hier voor meer info


naar boven
 
VOORDEEL NIEUWSBRIEFLEDEN
U bent lid van onze nieuwsbrief en dat brengt mooie voordelen met zich mee. Leden profiteren van aantrekkelijke Tsjechië kortingen.

Zo krijg u een jaarabonnement REIZEN Magazine voor 24,95.

Of bijvoorbeeld 10% korting bij Tsjechshop, 20% korting bij Omniversum, 20% korting op uw fotoalbum of 1 euro korting op het Museum Volkenkunde in Leiden.

Ga dus snel naar onze voordeelpagina en maak eenvoudig gebruik van de korting!

naar boven
 
Afmelden kan hier of zend een verzoek naar contact@tsjechie.nl

Onze voorwaarden
 

Travel deals


Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Geweldige appartementen, gezellige hotels en fantastische residences op toplocaties in Praag!

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie

Praag.nl
Een sfeervol hotel of stedentrip Praag boekt u op Praag.nl

Big Foot
Pensions, hotels, appartementen en huizen in de populairste Tsjechische wintersportplaatsen

Tsjecho Reizen
Vakantiehuizen, hotels, pensions, appartementen en rondreizen boekt u bij Tsjecho Reizen

Bohemia Travel
Bohemia Travel heeft een uniek aanbod van vakantiehuizen in alle streken!

Vakantieparken.nl
Alle vakantieparken van alle aanbieders

Topic Travel
Eersteklas vakantiehuizen voor een betaalbare prijs

Cesky Sight
Exclusief genieten van Tsjechie

Happyhome
Reserveer een luxe vakantiehuisje bij Happyhome

Czech Airlines
Goedkope vliegtickets naar Tsjechië

Zoekvakantiehuis
De onafhankelijke vakantiehuis bemiddelaar Zoekvakantiehuis

Interbohemia
De mooiste vakantiehuizen, villa's en appartementen in Tsjechie